25 kişilik sınıfta 50 kişi eğitim görüyor

TAKİP ET

Eğitimde sürekli başarısız konumda olan Şanlıurfa'daki birçok okulda, öğrenciler 50 kişilik sınıflarda eğitim görmek zorunda kalıyor. Sınıfların kapasitesinin düşük olmasına rağmen çocuklarının kalabalık ortamda eğitim görme zorunluluğu velilerin de şikayetlerine neden oluyor.

Birçok alanda başarısız konumda olarak geri sıralarda kalan Şanlıurfa, eğitimde de kaliteyi sürdüremiyor. Öğrenci sayısının fazla olması ve buna karşı okul yetersizliği ve öğretmen açığı gibi durumlar eğitimde dezavantajların artmasına neden oluyor. Bu durum ise Şanlıurfa'nın eğitimde sürekli geri sıralarda yer almasına neden oluyor.

 

Öğretmen açığı da büyük sorun

Şanlıurfa'da her alanda olduğu gibi eğitimde de çok sayıda kadro eksikliği bulunuyor. Ortalama 5 bin civarında öğretmen açığı bulunan Şanlıurfa'da bu açık ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışılsa da yine birçok öğrenci, öğretmensiz kaldığından dolayı başka sınıflara alınmak zorunda kalıyor. Bu nedenle eğitimdeki en büyük sorunlardan biri de öğretmen açığının fazla olması oluyor.

 

Kapasiteyi aşan sınıflarda eğitim görüyorlar

Şanlıurfa'da eğitim konusunda pozitif gelişmeler yaşanmazken, bunun aksine birçok okulda kapasiteden daha fazla öğrenci eğitim görmek zorunda kalıyor. Her sınıfta ortalama 25 öğrenci olması gerekirken, birçok okulda bu kurallara uyulmuyor. Aşırı yoğunluğun yaşandığı okullarda öğrencilerin eğitim alma kalitesi de düşüyor.

 

Sıcaktan sınıfta oturamıyorlar

Sıcak havaların halen etkisinin sürdüğü Şanlıurfa'da, eğitim-öğretim yılının başlaması öğrencileri de zor durumda bırakıyor. Özellikle küçük sınıflarda ortalamanın çok üzerinde öğrencinin eğitim görmesi, öğrencileri sıcakta bunaltıyor. Ortalama 50 kişinin eğitim görmek zorunda olduğu sınıfta bazı sıralarda 3 kişi oturmak zorunda kalıyor. Bu durum ise eğitim verimliliğini düşürüyor.

 

Veliler de tepkili

Şanlıurfa'da birçok okulda sınıfların küçük olmasına rağmen öğrenci sayısının fazla olması velilerin de tepki göstermesine neden oluyor. Çocuklarının 50 kişilik sınıflarda eğitim görmek zorunda olduklarını belirten veliler, "Şanlıurfa'da eğitime önem verilmiyor. Çocukların daha iyi eğitim alabilmeleri için öncelikle eğitim ortamının uygun olması gerekir. Bu duruma yetkililerin bir çözüm bulması gerekir." ifadelerini kullandılar.   

 

kapasiteyi aşan sınıflarda eğitim görüyorlar 25 kişilik sınıfta 50 kişi eğitim görüyor Öğretmen açığı da büyük sorun urfada kalabalık sınıflar haberler Şanlıurfa