250 bin dönüm kurumaya terk edildi

TAKİP ET

Bozova'da elektrik borcu nedeniyle DEDAŞ, Bozova Atatürk Barajı Sulama Birliğinin enerjisini kesmesiyle birlikte ekili alanlar kuruma tehlikesi ile karşı karşıya geldi. 2 gün içerisinde enerji verilmemesi halinde ekili alanlar kuruyacak.

Bozova Ziraat Odası Başkanı Fuat Almas, 4-5 gün önce kesilen enerjinin yeniden verilmesi için çalmadığı kapı bırakmadı. Almas son olarak Vali Salih Ayhan ile konuyu görüştü. Vali Ayhan muhataplarla konuyu görüştüğünü belirtti.

Urfa Değişim mikrofonlarına konu hakkında bir açıklama yapan Bozova Ziraat Odası Başkanı Fuat Almas, Enerji Bakanı ile Dedaş arasındaki anlaşmazlık dolayı çiftçilerin ezildiğini söyledi. Sulama başlamadan 20 gün arayla 2 defa kesinti yaşandı. Kesintinin yaşandığı her bir gün için ürünler yüzde 10 verim kaybediyor.

“ÇİFTÇİ NE EMEKLİDİR NE MEMURDUR HER AY ÖDENMEZ”
Şu anda suya ihtiyaç duyulduğunu belirten Almas, “çünkü şu an burada seker pancarına millet gübre atmış.  Çapa atmış ama su yok. karpuz fidanları ekilmiş su yok. Biberler keza pamuklar darağa girecek gübre verilmiş su yok. Şu anda 200 bin dönüm üzerinde su bekleyen ürünümüz var ama keyfi uygulamalarla 2 seferdir şartelimiz iniyor ve sularımız kesiliyor. Bildiğimiz kadarıyla araştırdığımız kadarıyla 2021’e ait borç yok ama ne hikmetse ben daha su almadan benden su bedeli isteniyor.  Yarın bana su vereceğini bilemiyorum neyin parasını vereyim. Ben bir mal alırken malımı alırım öyle paramı veririm. Ben şu anda çiftçi ne emeklidir ne memurdur her ay ödenmez.  Eğer ki diyelim DEDAŞ öyle bir uygulama yaptı. Sulama birliği bu uygulamayı niye çiftçiye bildirmediniz niye açıklamadınız. Siz çiftçilerde beyanname aldınız gelip beyanname verirken diyebilirdiniz ki bu sene farklı uygulanıyoruz. Biz paralarımızı peşin alacağız.

BEN ZARARIMI KİMDEN ALACAM
Aydan aya ne kadar 10 TL ise bunu 8 veya 9‘a böleceğiz her ay bu paranızı ödeyeceksiniz yoksa elektriğiniz kesilecek gerekirse ineğimi satardım yüzüğümü satardım gerekirse faiz ederdim gerekirse kredi alırdım ama ürünümü yetiştirirdim. ben bütün masraflarımı etmişim yere koymuşum tam yetiştirecem şartel iniyor.  Benim zararımı kim verecek. Ben zararımı kimden alacam. 2 gün daha bize su verilmezse bütün ürünler sökülecek. Bu meblağın altında hiç kimse kalkmaz. Bu milleti bir daha ayağı kaldıramayız.

SİZİN MİLLİLİĞİNİZ BU MUDUR?
Hani diyorsunuz ürün yetiştirelim, hani diyorsunuz milli ekonomik, sizin milliniz bu mudur? siz bu kadar mı millisiniz acaba kim millidir çiftçimi millidir yoksa siz mi? her biriniz bir şeyin arkasına saklanmışsınız  birde milli diyorsunuz.  gelin sahneye çıkın koltukta oturupta milliden bahsetmeyin gelin tarlaya gelin çiftçiye bakın halimize bakın sonra millilikten bahsedin bu ülkeye duyurmaya çalışın siz duyurmamak için elinizden geleni yapıyorsunuz yapmayın.

2 GÜNE KALMAZ TÜM EKİNLER SÖKÜLÜR
bir daha bu ülkeyi ayağa kaldıramayız şuanda 200 bin ürün kuruyor 2 güne kalmaz sökülecek hiçbir şeye yaramaz bu vebalin altından kimse kalkamaz. bu zulmün altından kimse kalkmaz bu insanları bir daha doğrultamayız. hepsi faiz etmiş gübresidir mazotudur ilacıdır tohumudur hepsi kiradır hepsi faizdir hep borçtur. bir an önce yetkililer bu geceden itibaren bunu mutlaka çözülmesi gerekiyor yazık millet kanını tarlaya koyuyor hiç kimse kusura bakmasın” dedi.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim
 

Bozova DEDAŞ