6 soruda yerel seçimler! Avukat Delebe açıkladı

TAKİP ET

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimlerine 2 gün kala Avukat Hikmet Delebe, seçim yasakları hakkında açıklamalarda bulundu. Delebe, seçim yasaklarına uymayan kişiler hakkında adli ve idari cezaların uygulanacağına belirtti.

Türkiye 31 Mart Pazar günü 81 il, 973 ilçe, 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar, il genel meclisi üyeliği, belediye meclis üyeliği seçimleri için sandık başına gidecek. Seçim heyecanı ve coşkusu devam ederken, bazı soruların yanıtı aranıyor.

Seçim yasakları ne zaman bitiyor, seçim günü yasakları nelerdir, kimler oy kullanabilecek, oy kullanmayanlara ve seçim yasaklarına uymayan kişilere cezalar uygulanacak mı? gibi sorular vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

Av. Hikmet Delebe, seçim propaganda serbestliğinin 30 Mart Cumartesi saat 18.00’dan itibaren başlayacağını, seçim gününde beli başlı yasakların olacağını dile getirdi. Delebe, 18 yaşını dolduran vatandaşların oy kullanabileceklerini fakat silah altında olan kişilerin oy kullanamayacağını ekledi.

Delebe, ayrıca Şanlıurfa’da seçim saatlerinin 07.00 ile 16.00 arasında yapılacağına dikkat çekerek, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

SEÇİM YASAKLARI NE ZAMAN BİTİYOR?

Seçim propagandalarının 30 Mart Cumartesi günü sona ereceğini ifade eden Av. Hikmet Delebe, “Öncelikle Yüksek Seçim Kurulu seçimle ilgili takvim belirleyip Resmi Gazetede yayımlandı. 31 Mart Pazar günü Türkiye genelinde 81 ilde Mahalli İdareler seçimi yapılacak. Şu anda seçim propagandaları devam ediyor. 30 Mart Cumartesi günü saat 18,00’a kadar propaganda devam edecek ,18'den sonra ise hiçbir şekilde propaganda yapılamayacak yani propaganda yasakları başlamış olacak. Adaylar saat,18.00’dan görsel, işitsel ya da kısa mesaj, internet yoluyla yapılan tanıtımlar, çalışma ve reklamlar propaganda olarak değerlendiriyor” dedi.

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI NELERDİR?

Seçim günü uygulanacak yasakları açıklayan Hikmet Delebe, “Seçim gününde yasaklar mevzuat gereğince yürürlüğe girmiş olacak. 31 Mart Pazar günü seçim saatleri içerisinde alkol içeceklerin satış ve kullanımı yasak olacak. Eğlence merkezleri kapalı tutulacak, düğün nişan gibi törenler ise yapılamayacak. Diğer taraftan kafeteryalar ve internet kafeler kapalı olacak. Silahla ilgili yasak da söz konusudur. Seçim günü kolluk görevleri dışında kendisine yasal anlamda yetki verilen personeller dışında kişilerin silah taşıması kesinlikle yasaktır. Silahların yakalanması halinde müsadere tehlikesi vardır. Bundan dolayı vatandaşlarımızın seçim gününde silah taşıması konusunda çok hassas olmaları gerekiyor. Silah bir tehdit unsuru olduğu için seçim güvenliği açısından risk taşır. Yine Yüksek Seçim Kurulu seçim günün bazı haberler yapılabilecek. Bunun dışında medya organları seçim devam ederken seçimin sonucu hakkında tahminler dahil olmak üzere herhangi bir açıklama yapamayacaktır” ifadelerini kullandı.

YASAKLARA UYMAYANLARA CEZA UYGULANIR MI?

Delebe, yasakları uyulmaması halinde adli ve idari para cezalarının uygulandığını belirtti. Delebe, cezalar hakkında, “Seçim yasaklarına uymayan kişiler hakkında idari ve adi cezalar var. Örneğin silah taşımaması gereken biri silah taşıyorsa silahın müsaderesi ve yargılanması söz konusudur” ifadelerine yer verdi.

KİMLER OY KULLANABİLECEK?

31 Mart Pazar günü 18 yaşını dolduran herkesin oy kullanacağını fakat silah altında olan kişilerin oy kullanamayacaklarını belirten Delebe, “Şu anda Yüksek Seçim Kurulu’nun tespit ettiği rakam 61 milyona yakındır. 61 milyona yakın insan 81 ilde sandık başına gidip oy kullanılacak. 18 yaşını dolduran her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oy kullanma hakkına sahiptir. Bunun dışında oy kullanamayacak olan kişiler ise özellikle silah altında olanlar personeller, erler, erbaşlar oy kullanamayacaktır. Yine ceza infaz kurumlarında infazları gerçekleştirilen hükümler de oy kullanamayacaklardır. Fakat hükümler taksirli suçlardan dolayı hükümlü olanlar oy kullanabilecekken ancak kasıtlı suçlardan dolayı ceza alıp cezası kesinleşip infazı devam eden kişiler oy kullanamayacaklardır” bilgilerini paylaştı.

OY KULLANMAYAN VATANDAŞLARA CEZA VERİLİYOR MU?

Vatandaşların oylarını kullanmaması halinde idari para cezasının uygulandığını belirten Av. Hikmet Delebe “Bir kere oy kullanmak vatandaşlık görevi olmakla beraber hem bir haktır hem de ödevdir. Dolayısıyla oyların kullanılmaması halinde idari para cezası vardır. İdari para cezasını ise Yüksek Seçim Kurulu belirliyor. 2023 seçimlerinde Yüksek Seçim Kurulu belirlediği idari para cezası oy başına 300 TL idi. Fakat bu dönem daha rakamlar belli olmadı. Oy kullanmayanların ödeyeceği ücret ise seçimlerden sonra Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenir” diyerek vatandaşları uyardı.

ŞANLIURFA’DA SEÇİM SAATLERİ DEĞİŞTİ?

Şanlıurfa’da seçim saatlerinin değiştiğini paylaşan Delebe, “Bu yerel seçimlerde bazı vatandaşların oylarını kullanmaması tehlikesi söz konusu. Çünkü Yüksek Seçim Kurulu Türkiye’yi ikiye böldü. Yani doğudaki illerde ve batıdaki illerde oy kullanma saatleri değiştirildi. Doğuda Şanlıurfa dahil 32 ilde seçim saatleri pazar günü saat 07.00 başlayacak öğleden sonra 16'da sona erecek. Geri kalan 49 ilde ise seçimler eskisi gibi saat 08.00 ile 17.00 arasında yapılacaktır” diye konuştu.

SEÇİM SONUÇLARINA SAYGI GÖSTERMELİ!

Delebe, adayların ve partilerin seçim sonuçlarını saygı göstermesi gerektiğini değinerek, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Maalesef bizim Şanlıurfa'da özellikle kırsal kesimlerde seçimlerden dolayı ciddi gerginlikte yaşanıyor. Seçim bir yarıştır, insanlar bir yarışa saygı göstermek zorundalar. İktidar ya da muhalefet olsun kim olursa olsun sandıktan çıkan sonuca saygı göstermesi gerekiyor.”

Hikmet Delebe Eğlence merkezleri kolluk görevleri Seçim yasakları Yüksek Seçim Kurulu