Açılış için gün sayan Döşeme, bir türlü açılmadı!

TAKİP ET

Balıklıgöl Platosu'nda bulunan ve yaklaşık 5 yıldır restorasyon çalışmaları yapılan 8 asırlık Döşeme Camisi, geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nın hemen ardından ibadete açılacağı belirtilmişti. Ancak açılış için gün sayan tarihi cami, 6 ay geçmesine rağmen halen ibadete açılmadı. Caminin neden açılmadığı ile ilgili de herhangi bir açıklama yapılmadı.

Şanlıurfa’da birçok çalışma belirtilen sürede bitirilemeyip zaman aşımına uğrarken, Balıklıgöl Platosu’nda bulunan Döşeme Camisi de bir türlü bitirilemeyen çalışmalar arasında yer alıyor. Eyyübiler döneminde inşa edilen Döşeme Camisi olarak da bilinen Halil-ür Rahman Camisi, 2015 yılında temelindeki su sızıntısı sorunu nedeniyle tadilata alındı. Ancak 5 yıl geçmesine rağmen halen ibadete açılmadı.

 

Hem ibadete hem de ziyarete açılmıyor

Restorasyon çalışmaları yapılan Döşeme Camisi 5 yıldır ibadete de ziyarete de bir türlü açılmadı. Şanlıurfa’ya gelen turistlerin en fazla ziyaret ettiği camilerden biri olan Döşeme Camisinin turizm yılında da restorasyonunun bitmemesi dezavantaja neden olurken, bu sürenin daha fazla uzaması vatandaşların da tepkisine neden oldu.

 



Sözde Ramazan Bayramından sonra bitirilecekti!

Geçtiğimiz Mayıs ayında Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Ramazan Bayramının hemen ardından Döşeme Camisi’nin ibadete ve ziyarete açılacağı belirtildi. Caminin restorasyonunun sona erdiğini ve açılış için gün saydığı da Şanlıurfa’nın gündeminde yer almıştı. Ancak Ramazan Bayramının üzerinden 6 ay geçmesine rağmen halen caminin açılışı yapılmadı.

 



Çalışmaların neden uzadığı ile ilgili bir açıklama da yok!

Söz konusu caminin açılacağı belirtilen tarihin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen halen restorasyon çalışmalarının bitmemesi ile ilgili de herhangi bir açıklama yapılmadı. Caminin bu süreye kadar açılmamasına tepki gelirken, çalışmanın neden uzadığı konusu da merak ediliyor.

 



Konu Meclise taşındı

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, bir türlü açılışı yapılmayan Döşeme Camisi’ni TBMM’ye taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplaması üzerine Meclise soru önergesi veren Milletvekili Tanal, “Vakıflar Şanlıurfa Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarında sona gelindiği, Halil-ür Rahman Camisi’nin Ramazan sonrası ibadete açılacağının belirtildiği, ancak bitiş tarihi belirtilerek yapılan açıklamalara, verilen sözlere rağmen tarihi caminin kapalı tutulmaya devam ettiğini belirtti.

 



İstanbul Milletvekili Tanal’ın söz konusu Cami ile ilgili Bakan Ersoy’un cevaplaması üzerine şu soruları sordu:

1-  Şanlıurfa Balıklıgöl yerleşkesinde bulunan Halil-ür Rahman Camisi’ne yönelik restorasyon çalışmaları hangi aşamadadır?

2-  Restorasyon çalışmalarının hangi tarihte tamamlanması öngörülmektedir? Çalışmaların tamamlanması için ek süre talep edilmiş midir? Şayet talep edilmişse verilen ek süre ne kadardır?

3-  Halil-ür Rahman Camisi’nde, yani Döşeme Camisi’nde başlatılan restorasyon çalışmalarının bir türlü bitirilememesinin sebebi nedir?

4-  Şanlıurfa Halil-ür Rahman Camisi hangi gerekçeyle ibadete kapalı tutulmaktadır?

5-  Halil-ür Rahman Camisi’nin restorasyon ihalesi hangi firmaya verilmiştir? İhale bedeli ne kadardır?

6-  Tarihi caminin restorasyon çalışmalarını yürüten firmanın taahhüt ettiği bitiş tarihi ne zamandır? Firmanın taahhüt süresine uymamasının gerekçesi nedir?

7-  Halil-ür Rahman Camisi’nin restorasyon süresi uzadıkça ihaleyi kazanan inşaat firmasına, müteahhide belirtilen ihale bedelinin dışında ek para mı ödenmektedir?

8-  Restorasyon çalışmalarını vaktinde tamamlamayan firmaya herhangi bir cezai işlem uygulanacak mıdır? Şayet uygulanmayacaksa bunun gerekçesi nedir?

9-  Halil-ür Rahman Camisi restore edilirken beklenmedik gelişmeler mi yaşanmıştır? Yanlış ve hatalı restorasyon mu söz konusudur? Yanlış ve hatalı ilerleyen restorasyon çalışmaları kamuoyundan mı gizlenmektedir?

10- Şanlıurfa Balıklıgöl yerleşkesinde bulunan Halil-ür Rahman Camisi’ndeki restorasyon çalışmalarının uzaması nedeniyle sizlere iletilen şikayetler var mıdır? Şayet varsa söz konusu şikayetler doğrultusunda ne tür bir işlem yapılmıştır?

11- Tarihi caminin restorasyon çalışmaları sırasında Diyanet İşleri Başkanlığı devre dışı mı bırakılmıştır? Uzayan restorasyon çalışmaları nedeniyle caminin ibadete kapalı tutulmasından dolayı Diyanet İşleri Başkanlığı, süreçten duyduğu rahatsızlığı Bakanlığınıza iletmiş midir?

12- Tarihi camideki restorasyonun uzaması, verilen sözlerin tutulmaması, yanlış restorasyon çalışmaları nedeniyle soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

 

açılış için gün sayan döşeme bir türlü açılmadı! balıklıgöl platosu’nda bulunan hem ibadete hem de ziyarete açılmıyor sözde ramazan bayramından sonra bitirilecekti! Çalışmaların neden uzadığı ile ilgili bir açıklama da yok! konu meclise taşındı