Acının üzerinden bir yıl geçti! Peki, Urfalılar ne düşünüyor?

TAKİP ET

6 Şubat Kahramanmaraş depreminin üzerinden bir yıl geçti. Bugün Şanlıurfa'da vatandaşlara 6 Şubat'la ilgili ne düşündüklerini sorduk. Üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, vatandaşlar acı ve korkunun hala üzerlerinde taze olduklarını söyledi.

Türkiye 6 Şubat 2023 yılında saat 04.17 geçe gözlerini büyük bir acı ve yıkımla açtı. Kimi namaz kılırken kimi uykuda yakalandı. Yıkım büyüklüğü kadar sonuçları da ağır oldu. Kahramanmaraş merkezli üst üste meydana gelen iki deprem 11 ilde maddi ve manevi yıkımlara neden oldu. Depremde 50 binden fazla kişi hayatını kaybederken 107 bin 204 kişinin ise yaralı olduğu açıklandı.

Depremin yaraları sarılmaya devam edilirken, hemen hemen her gün Türkiye’nin farklı noktalarından deprem haberleri gelmeye devam ediyor. Vatandaşlar 6 Şubat korkusunu ve acısıyla mücadele ederken acının üzerinden bir geçti. 6 Şubat yani acı ve hüznün günü tekrar geldi.

Bizde Urfa Değişim ekibi olarak vatandaşlara Kahramanmaraş depremiyle ilgili neler hissettiklerini ve ne düşündüklerini sorduk. Vatandaşlar acı ve korkunun hala olduğunu açıklarken, deprem sonrası yapılan çalışmalara yönelik eleştirilerde bulundu.

“ÜZERİMİZDEKİ KORKU VE ACI HİÇBİR ZAMAN GEÇMEYECEK”

Acı ve korkunun hiçbir zaman geçmeyeceğini belirten Ömer Harsa, “Temennimiz 6 Şubat’ı tekrar yaşamamaktır. Üzerimizdeki bu korku ve acı hiçbir zaman geçmeyecek. Tek isteğimiz Allah bir daha göstermesin. Depremi yaralarının tam sarıldığını tahmin etmiyorum ama yine de hükümet elinden gelen her şeyi yaptı. Yapılan çalışmalar daha devam ediyor. 6 Şubat'ta tekrar deprem olur mu? Onu biz bilemeyiz.  Onu bilecek kişi sadece Allah'tır ne ben ne de başkası bilemez” açıklamasında bulundu.

“6 ŞUBAT’I HATIRLATIYOR”

6 Şubat günün kendisine depremi hatırlattığını altını çizen Mustafa Kurt, “Deprem ile ilgili hissettiğimiz şey tekrar bize 6 Şubat’ı hatırlatıyor. Rabbim bir daha o günleri bize göstermesin. Hiç kimsenin o acıyı tatmasını istemiyoruz. İnsanlar işlerini iyi yönde yönetirlerse böyle şeyler olmaz ama kötü yönde yapmaya devam ederse Rabbimiz bu felaketler yine yaşatır bize.  Tekrar bu günleri görmek istemiyoruz” dedi.

“İNSANLAR DÜNYANIN DENGESİNİ BOZUYORLAR”

6 Şubat Kahramanmaraş depremin acısının hala taşıdığını aktaran Ramazan Öztürk, “Deprem acısı sürekli içimizde duruyor. Allah bize sabırlar versin. Allah'tan gelen şeylerden hiçbir zaman korkulmaz ama insandan korkulur. Dünyanın en canlı mahlukatı insandır. Fakat en kötüsü de insandır. İnsanlar dünyanın tüm dengesini bozuyorlar. Mesela eskiden yani 2021'e kadar korona kelimesi yoktu. Korona diye bir şey çıkardılar ve sonrası iğne vurdular. Ben o iğneyi vurduktan 3 ay sonra kalp krizi geçirdim. Koranın içinde ne olduğunu bilmiyorduk ve kimse de bizi aydınlatmadı, aydınlatacak hiç kimsede yoktu.  Depremin yararlarının sarılmadı. Bana bir şey olmadı ama Urfa gibi bir yerde şehrin göz bebeği olan yerler ne hale geldi” yorumunda bulundu.

SEÇİMLER YAKLAŞTIKÇA DEPREM BÖLGELERİ GÜNDEME GETİRİLİYOR

Depremlere yönelik yapılan yatırımların yetersizliğine değinen İsmail Derin, “Belki vatandaş kendi içerisinde bir korku vardır ama yine de deprem Allah'ın takdiridir. Nerede ne zaman ne olacağını kimse bilemez. Hükümetin hasarlı evlerle ilgili sağlıklı bir şey yaptığını düşünmüyorum. 6 Şubat neresi bugün neresi. Şu anki mevcut hükümet depremle ilgili çok eksik adımlar attı. Seçimler yaklaştıkça deprem bölgeleri gündeme getiriliyor. Seçim dönemi bittikten sonra deprem bölgesi suyun altına batıp gidiyor. Hatay, Maraş ve Adıyaman'da ve diğer deprem bölgelerinde yüzde 20 civarında deprem yaraları sarıldı” dedi.

“İNSANIZ BİR GÜN ÖLECEĞİZ”

Depremde burada olmadığını ve deprem konutlarında denetim eksikliğinin olduğunu kaydeden İsmail Bacaksız, “Depremde burada olmadığım için o anı yaşamadım bu yüzden pek fazla bir korkum yok. Allah yaşayanlara yardım etsin biz de onlar için tabii ki üzülüyoruz. Ben de deprem kaygısı yok sonuçta insanız bir gün öleceğiz. Uluslararası çalışan bir tır şoförüyüm. Kendi gözümle gördüm. Deprem bölgelerde şu an çok hızlı bir şekilde konutlar yapılıyor. Yurt dışından deprem bölgesine kereste götürmüştüm orada çalışan mühendislere deprem konutlarını sordum. Hedeflerinin mart ayında deprem konutlarını teslim edeceklerini söylemişlerdi.  Ama yapılan bu konutlar da fakir fukara verilmiyor zenginlere veriliyor. TOKİ'de yapılan evler yoksul insanlar için yapılıyor. Adam isim hakkını başkasına satıyor. Bunların devlet tarafından araştırılması gerekiyor. Kontrol ve denetim eksikliği var” ifadelerini kullandı.

6 Şubat Kahramanmaraş depremleri Şanlıurfa deprem Şanlıurfa haberleri