Afetlere rağmen Şanlıurfa ziyaretçilerin ilk adresi oluyor

TAKİP ET

Doğal zenginliklerinin yanında köklü tarihi ve inanç turizmi alanındaki potansiyel ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Şanlıurfa, barındırdığı güzelliklerle de ziyaretçilerini kendine hayran bırakmakla kalmıyor onları doğal toprakların tozu ile harmanlıyor.

Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan bu eşsiz kent, bu yıl da yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline geldi. Kahramanmaraş'ta yaşanan iki büyük deprem ve Şanlıurfa'da meydana gelen sel felaketi nedeniyle turistlerin ziyaretlerinde bir azalma yaşansa da Şanlıurfa her zaman yabancıların gözdesi konumuna geliyor. 

Tarihin sıfır noktası, medeniyetlerin beşiği olan Şanlıurfa, birçok kavme de ev sahipliği yaptı. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli deprem ve hemen ardından Şanlıurfa’yı etkisi altına alan ve çok sayıda vatandaşımızın hayatını kaybettiği sel felaketi ziyaretleri her ne kadar azaltsa da Şanlıurfa her zaman turizmi ile ön plana çıkıyor.

Şanlıurfa'ya gelen ziyaretçilerin en fazla ziyaret ettiği mekânlar arasında yer alan “Hz. İbrahim'in doğduğu mağara ve ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl”, “Tarihin 0 noktası” diye nitelendirilen UNESCO Dünya mirası listesindeki Göbeklitepe,  konik kubbeli evleriyle bilinen tarihi Harran ilçesi,  doğal güzellikleri ile öne çıkan Halfeti ilçesi ve hala çalışmaları devam eden Karahantepe gelen yerli ve yabancılara ev sahipliği yapıyor.

SU, TARİH VE YEŞİLLİK BİR ARADA

Tarihi taşların hâkimiyet kurduğu Şanlıurfa, Yönetmenler tarafından da en fazla tercih edilen yerler arasında yerini alıyor. Emekli vatandaşların, serinlemek isteyenlerin, evin içerisinde sıkılmış ev hanımlarının, gelen yerli ve yabancı turistlerin de uğrak noktası olan Göbeklitepe su, tarih ve yeşilliğin verdiği huzuru gelen misafirlerin doruklarına kadar yaşatıyor.

GÖBEKLİTEPE İLE ZİYARETLERDE İLK SIRADA

Misafirlerin en çok tercih ettiği yerlerin başında yer alan Göbekltepe’ise ziyaretçiler bir hali fazla oldu. "Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer almasının ardından ünü sınırları aşan tarihi ören yeri, her yıl dünyanın birçok noktasından ziyaretçi ağırlıyor. Ziyarete açıldığı 2018 yılında üst koruma çatısı yapım çalışmaları nedeniyle bir kısmı kapalı kalan ören yerini o dönem yaklaşık 70 bin kişi ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019'u "Göbeklitepe Yılı" ilan etmesiyle ören yeri, 412 bin 378 ziyaretçi ağırlayarak önemli bir sayıya ulaşmayı başardı.

Göbeklitepe, 2021'de 567 bin 453 kişiyi ağırlayarak 4 yılın en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı. Tarihi ören yeri, 2022 yılında ise 850 bin misafire ev sahipliği yaparak ziyaretçi rekoru kırdı. 2023 yılının ilk yarısında, Kahramanmaraş merkezli depremler ve kentte etkili olan sel baskını nedeniyle bir süre ziyarete kapalı olan ören yerini 6 aylık dönemde 56 bin 112 kişi gezdi.

Doğal zenginlikler yerli ve yabancı turist Şanlıurfa