Akaryakıt fiyatları pazar esnafını da vurdu!

TAKİP ET

Neredeyse her gün zamlanan akaryakıt fiyatları hem sürücüleri hem de pazar esnafını bıktırma noktasına getirdi. Artan akaryakıt fiyatlarının sebze meyve fiyatlarına da yansıttığını belirten Pazar esnafı akaryakıt fiyatlarının düşmesini istedi.

Genellikle işlerinin büyük bir bölümü nakliyecilerle olan pazar esnafları yerli malların çıkmasına rağmen, artan akaryakıtın fiyatları etkilediğini belirtti.

Her sene yerli malların çıkmasıyla birlikte renklenen pazar tezgâhları bu sene renklendi fakat alıcı bulamadı. Akaryakıtın etkilediği sebze meyve fiyatları, akşam saatlerinde uygun fiyata ancak alıcı bulabiliyor.

Artan akaryakıt fiyatlarından dolayı satış yapamadıklarını söyleyen Pazar esnaflarından kimisi sadece Suriyelilerin kendilerinden alışveriş yaparak evlerine ekmek götürmelerini sağladığını söylerken kimi esnaf ise zararına satış yaptıklarını belirtti.

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Bahçelievler semtinde Çarşamba ve Cumartesi günleri kurulan kapalı semt pazarlarında vatandaşlar denetimlerin artırılmasını istedi, esnaf ise akaryakıt fiyatlarının düşmesini istedi.

“AKARYAKITIN YÜKSELMESİ TÜM ÜRÜNLERİ ETKİLİYOR”

Akaryakıt fiyatlarının kendilerini çok etkilediğini belirten Fevzi Badıllı, "Akaryakıt 20 liradan 40 liraya çıkarsa her şey tabi ki kat kat yükselir. Vatandaş acaba bir kilo meyve alabiliyor mu, şeftalinin kilosu 40 lira, üzümün kilosu yine 30- 40 lira var mı böyle bir dünya? Her şeyin altında yatan etken tabii ki akaryakıt, devletin buna bir el atması gerekiyor” dedi.

“DÜNYANIN EN PAHALI AKARYAKITINI TÜKETİP EN UCUZ SEBZE-MEYVESİNİ TÜKETİYORUZ”

Daha sonra sözlerini şu şekilde sürdüren Badıllı şu ifadelere yer verdi; “Biz malı aldığımız fiyata tüketemiyoruz, müşteriye sunamıyoruz. Pazarda bizler zararına ürün satıyoruz. Eskiden 200 liraya akaryakıt alıyorduk kaç gün idare edebiliyorduk şu anda ise 300 liraya günlük akaryakıt alıyoruz. Zaten biliyorsunuz pazarın buraya taşınması buradan tekrar alınması hep akaryakıtla olan bir şey o yüzden dolayı gerçekten akaryakıt bizi öyle böyle etkiledi. Sizlere şu an bu kadara ürün sattık desem yalan olur. Aldığımız malı fiyatına göre satamıyoruz. Yetkililerin çiftçilere yardım etmesi gerekiyor işleri akaryakıtla dönen insanlara yardım etmesi gerekiyor daha doğrusu Türk vatandaşlara yardım etmesi gerekiyor. Akaryakıt çıktı dediler akaryakıt daha pahalı oldu. Yerli ürünlerimiz çıktı dediler yerli ürünler pazara gelmeden zam üstüne zam geldi. Dünyanın en pahalı akaryakıtını biz alıyoruz fakat en ucuz en kalitesiz sebze meyvesini bizler yiyoruz” şeklinde konuştu.

“ŞANLIURFA’DAKİ SICAKLAR SEBZE MEYVEYİ HASTALIKLI BIRAKTI MECBUREN DIŞARIDAN ÜRÜN GETİRİYORUZ”

Şanlıurfa’daki sıcaklardan dolayı sebze ve meyvelerde hastalıkların çıktığını belirten Ali Belet kaliteli ürün kalmadığı için dışarıdan ürün getirmek zorunda kaldığını söyleyerek, “Her şeyin fiyatı çok yüksek gerçekten şu anda vatandaşın alım gücü yok, bu pahalılığın nedenini soracak olursanız akaryakıt zamlandığı için otomatikman her şey zamlanıyor. Yakıt fiyatı maalesef her şeyi çok kötü etkiliyor. Örnek verecek olursam eskiden Adana'dan geçirdiğim bir mal 10 bine gelirken şu anda ise 30 bine kadar yükseldi. Yerli mallarımız çıktı fiyatların uygun olması gerekirken fiyatlar şu an pazarda cep yakıyor, çünkü bu sene Urfa'da yaşanan sıcaklar bütün sebze ve meyveyi çok olumsuz etkiledi. Karpuz ve kavun tarlada cıvık hale geliyor. Domatesleri zaten güneş vurur vurmaz salça oluyor.

Anlayacağınız mecburen dışarıdan getiriyoruz bu kez de akaryakıt bizi etkiliyor. Bir de bütün ürünler zaten bu sene Şanlıurfa'da hastalıklı oldu yani bütün ürünleri hastalık vurdu. Ben bir pazarcı olarak şöyle söyleyebilirim pazara gelen müşteriler ne yazık ki alışverişini yapamıyor. Ben bir esnaf olarak söylüyorum.  Gerçekten durum çok vahim. Allah millete yardım etsin. Bugün sadece karpuzun tanesi 100 liradan başlıyor. Bu karpuz uygun olsaydı ben bunu her gün çocuklarıma da yedirirdim pazara gelen müşterilere de ikram ederdim çok pahalı olduğu için kimseye veremiyorum elemanlarıma dahi veremiyorum. Burada benimle birlikte 4 tane elemanız her birine bir karpuz versem 400 liram oraya gidiyor” sözlerine yer verdi.

“TELEVİZYONLARDA DENETİMLERİ ARTTIRDIK DİYORLAR AMA ETİKETLERİ GÜNLÜK DEĞİŞTİRİYORLAR”

Aldığı emekli maaşının yarısından fazlasını ev kirasına verdiği için geçim sıkıntısı çektiğini belirten Müslüm Kaşık, "Ben emekli bir insanım pazara geldiğimde alışverişimi doğru yapamıyorum. En basitinden bir karpuz alsam 100 lira ödemem gerekiyor. Kiracıyım zaten aldığım maaşın yarısı ev kirasına gidiyor. Denetimler olmadığı için pazar esnafı kendi kafasına göre fiyat biçiyor. Marketlerde aynı şekilde günlük olarak etiket değiştiriyorlar, biz vatandaşlar bu etiket değişikliğinden dolayı nereye gideceğiz. Soframızda artık yiyecek bir şeyimiz kalmadı. Televizyonlara çıkıp denetimleri sıklaştırdık diyorlar ama maalesef denetime dair hiçbir şey yok” diyerek sitem etti.

Akaryakıt fiyatları sebze meyve fiyatları