Altın fırlayınca Urfalılar çareyi imitasyonda buldu

TAKİP ET

Son günlerde altın fiyatlarının yükselmesiyle beraber, altın alamayan vatandaşlar çareyi imitasyon takılarda buldu. Yusuf Buru, imitasyon takılara olan talebin yükselmesinin nedenlerini açıklarken vatandaşlara da uyarılarda bulundu.

Dolar, Euro ve enflasyonda yaşanan olumsuz hava dalgası birçok ürüne zam gelmesine neden olmaya oluyor. Özellikle İsrail ve Hamas arasından 7 Ekim’den itibaren yaşanan çatışmalar dünya piyasasını olumsuz etkiledi.

Çatışmanın başladığı günden itibaren ONS altın fiyatlarındaki yükseliş, altının gramının yükselmesine neden oldu. Savaştan önce bin 700 TL seyrinden devam eden gram altın şu an ise bin 816’dan işlem görüyor. Çeyrek altın çatışmadan önce bin 750 ile bin 800 TL arasında değişiklik gösteriyordu şu an ise 3 bin TL’yi geçti.

ALTIN, DÜĞÜN YAPACAKLARI DA DÜĞÜNE GİDECEKLERİ DE SIKINTIYA SOKTU

Son zamanlarda altın fiyatlarında yaşanan artış, vatandaşları altınla birebir benzerliği olan imitasyon takılara yönlendirdi. Özellikle düğün sezonlarının açıldığı dönemlerde altın alamayan dar gelirli ailelerin imdadına imitasyon takılar yetişiyor.

Altın fiyatlarındaki yükseliş, düğün yapacakları da düğüne gidecekleri de sıkıntıya soktu. Altın alamayan ve düğünde mahcup olmak istemeyenler de imitasyon takılara yöneldi. Madonna kolye imitasyonu bin ile 2 bin TL arasında değişirken, bu fiyat gerçek altında gramına göre 100 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

Şanlıurfa’da imitasyon takı üretimi ve satışı yapan Yusuf Buru, insanların imitasyon takılara yönelmesinin nedenlerini açıkladı. Ayrıca vatandaşların dolandırılmamaları için uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

ALTIN PAHALI OLUNCA ŞANLIURFA'DA YAŞAYAN VATANDAŞLAR İMİTASYONA YÖNELDİ

Altın çok pahalı olmasından dolayı insanların imitasyon altına yöneldiğini söyleyen Yusuf Buru, “Bizde zaten satışlar şu şekilde oluyor; bizdeki altınlar gerçek olmadıklarından dolayı imitasyon altın satışlarını yapıyoruz. Altın çok pahalı olmaya başlayınca Şanlıurfa'da yaşayan vatandaşlar imitasyon altına yöneldiler” dedi.

DAR GELİRLİ AİLELER TERCİH EDİYOR

Altının yükselmesinden dolayı altın alamayan vatandaşların artık imitasyon altın tercih etiğini buna bağlı olarak da satışlarının yükseldiğini bildiren Yusuf Buru, “Şu an satışlarımız gayet iyi çünkü altın çok pahalı olduğu için kimse altın alamıyor, bu yüzden de bize yönelmiş durumdalar. Genellikle müşteriler düğünlerde takmak için imitasyon altın alıyorlar. Bir maddi durumu olmayan insanlar gelip buradan alışveriş yapıyorlar” şeklinde konuştu.

MODEL VE İŞÇİLİĞİNE GÖRE FİYAT DEĞİŞİMİ OLUYOR

Şanlıurfa’da yaşayan vatandaşların en çok Madonna aldığını ve imitasyon altın fiyatları hakkında konuşan Buru, “Gelen vatandaşlar en çok Madonna, kolye tercih ediyorlar. Fiyatları bin TL'den başlıyor. Model ve işçiliğine göre fiyat değişimi oluyor. Biz sadece Madonna yapmıyoruz akıtma dediğimiz bilezikleri de yapıyoruz bilezik ve piramit modellerini yapıyoruz. Bileziklerin çifti 300 TL'den başlıyor. Madonnalar ise bin TL’den başlayıp 2 bin TL'ye kadar çıkıyor” açıklamasında bulundu.

GERÇEK ALTIN İLE İMİTASYON ALTINI BİRBİRİNDEN AYIRT EDİLMESİ ZOR

Gerçek altın ile imitasyon altın arasında ki farkı ancak kuyumcuların anlayabileceğini vurgulayan Yusuf Buru, şunları söyledi:

“Gerçek altın ile imitasyon altın arasındaki farkı kuyumcu olmayan insanlar anlayamaz. Rengi ve görünüşü gerçek altına birebir. Bu yüzden vatandaşların gerçek altın ile imitasyon altını birbirinden ayırt etmesi çok zor. Bundan dolayı altın alırken güvendikleri yerlerden alsınlar.”

“İMİTASYON ALTINLARI BİZ KENDİMİZ YAPIYORUZ”

İmitasyon altın üretimi ve satışını kendileri yaptıklarını ve imitasyon altının kararmasında vatandaşların alkolü ürünlere dikkat etmesi gerektiğini kaydeden Buru, “Bu imitasyon altınları biz kendimiz yapıyoruz. Çocukluğumuzdan beri atölyeciyiz onun için burada ürettiğimiz şeyleri kendi emeğimiz ve çabamızla yapıyoruz.

ALKOL BAZLI ÜRÜNLERE DİKKAT!

İmitasyon altın bizde 2 yıl garantilidir. Altın kaplamadır ama parfüm ve deodorant temas ettiği zaman ister istemez kararma oluyor. Zaten bunlar sürekli takılan bir şey değil genellikle düğünlerde tercih edildiği için dikkat edildiği zaman çok fazla kararma olmaz. Özellikle kadınlar bu altınları alınca eğer kararma olmasını istemiyorlarsa alkol bazlı ürünleri kullanırken dikkat etsinler” diyerek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

DOLARDAKİ YÜKSELMELER ZAMLARA NEDEN OLUYOR

İmitasyon altının ham maddesi tunç olduğunun ve dolara bağlı olarak tunç madeninde ki yükselmeler zamlara neden olduğunu aktaran Yusuf Buru sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Dolar ve enflasyondaki artışlar bize kim imitasyon altınların da yükselmesine neden oluyor. İmitasyon altının madeni tunçtur. O yüzden dolar yükselince Tunç madeni de yükseliyor. Bu da bizim ürünlere zam yapmamıza neden oluyor. Ham maddelerimiz ise İstanbul’dan geliyor. Bizde burada el emeği işleyip vatandaşlara sunuyoruz.”

Altın fiyatları imitasyon