Altındaki dalgalanma alım gücünü etkilemiyor

TAKİP ET

Altın fiyatlarında dalgalanma yaşanırken, yükseliş ve düşüşler vatandaşın alım gücünü etkilemiyor.

Altında fiyat farklılıkları bir zamanlar vatandaşların alım gücünü etkilerken, son zamanlarda vatandaşların altın alım-satım işlemlerinden etkilenmedikleri görülüyor. Şanlıurfalı kuyumcu esnafları, altın fiyatlarındaki dengesiz fiyat farklarının daha önceleri elinde altın olan vatandaşların bozdurmalarına neden olduğunu fakat yaşanan gelişmelerin sıklık göstermesi karşısında vatandaşların bu durumu kabullenmelerine ve yükseliş farkını gözetmeksizin alışveriş yaptıklarını söylediler.



Düğün sezonunda fiyatlar yükseldi

Altın fiyatlarının yaz mevsimine paralel bir şekilde yükseliş kaydettiğinin altını çizen Kuyumcu esnafları, “Kış mevsimi ile yaz mevsiminde altın fiyatlarında farklılıklar yaşanır. Özellikle yaz mevsiminde düğün sezonunun açılması ve takı karşılığında kendilerini borçlu hisseden vatandaşların düğünlere takılarıyla gitmeleri nedeniyle alımlar mecburen devam ediyor. Öte yandan fiyatların bir daha düşüş yaşamayacağını tahmin eden vatandaşlar ise yatırım amaçlı gram ve cumhuriyet altını alarak yastık altı diye tabir edilen tasarruf olayını benimsiyorlar. Bir zamanlar altın fiyatlarındaki yükseliş karşısında sessiz kalan vatandaşlar, tabiri yerinde ise bu defa da bünyelerini bu olaya alıştırdıklarını görmekteyiz.” şeklinde konuştular.



'Dövize oranla altında yöneliş daha fazla'

Döviz fiyatlarının da altın fiyatlarıyla birlikte hareketlenmesine rağmen Şanlıurfalı vatandaşların birikim ve yatırım amaçlı altını daha çok tercih ettiklerini belirten esnaflar, şu ifadeleri kullandılar: “Döviz fiyatlarındaki artış, altın satışlarını etkilemiyor. Vatandaşlar yatırım amaçlı olarak Dolar ve Euro’ya oranla altını daha çok tercih ediyor. Altının adından dolayı değer kaybetme olasılığının dövize oranla daha az olduğuna inandıklarını belirten birçok vatandaş, birikim konusunda altına daha çok yöneliyor”



'Borç karşılığı altın, vatandaşları zor durumda bırakıyor'

"Özellikle altın karşılığı borçlanan vatandaşlar son zamanlarda daha çok zorlanmaya başladılar. Zira altın fiyatları geçtiğimiz aylara oranla daha yüksek. Vadesi gelince ödenmesi gereken borçları karşılığında altın almak zorunda kalan vatandaşlar da soluğu kuyumcularda alıyor. Borçlarını mecburen ödemek zorunda kaldıklarını belirten vatandaşlara bizler de kuyumcu esnafları olarak yardımcı oluyoruz ve fiyatları biraz daha aşağı seviyelerde tutarak satış gerçekleştiriyoruz.”

Abdulselam Yavuz / Urfa Değişim

 

altındaki dalgalanma düğün sezonunda fiyatlar yükseldi dövize oranla altında yöneliş daha fazla Şanlıurfa haberler son dakika