Artık kasaplar bile et yiyemiyor!

TAKİP ET

Ramazan ayının başında kırmızı et fiyatına yapılan zam vatandaşların beyaz ete yönelmesine neden oldu. 'Eskiden kasaplar etsiz yemek yemezdi sözleri tarih oldu' diyen Başkan Demircan, kasaplarında artık et yemediğini söyledi.

Son birkaç ayda kırmızı et fiyatlarına yüzde 50’nin üzerine zam gelmesi tepkilere neden oldu. Kırmızı etin kilosu 265 liraya dayanması dar gelirli vatandaşların et almasını imkansız hale getirdi. Asgari ücretinde erime noktasında olduğu bugünlerde yaşanan süreçten kasaplarda olumsuz etkilendi.

Gıda ve et fiyatlarında talebin artması ve üretimin azalmasından dolayı yükseliş yaşanmaya devam ediyor. Depremin vurduğu hayvancılık sektöründe ramazan öncesi ‘maliyet artışı’ kaynaklı zamlar devreye girdi. Ramazan ayından önce et fiyatlarına yüzde 10’luk zam gelmesinden sonra art arda gelen zamlar yüzde 50’yi aştı.  Zam furyasından sonra Tarım Bakanlığı fiyatları dengelemek için ithalat için harekete geçtiği bildirildi.

Şanlıurfa Kasaplar Odası Başkanı Mustafa Demircan, et fiyatlarında yaşanan artışlardan dolayı müşteri bulmakta sıkıntı yaşadıklarını aynı zamanda kendilerinin de et alamadıklarını söyledi.

Gazetemizin mikrofonlarına konuşan Kasaplar Odası Mustafa Demircan, önümüzdeki süreçlerde herhangi bir zam beklemediğini vurguladı.

“VATANDAŞLAR KIRMIZI ET ALAMIYOR!”

Kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş vatandaşların cebini adeta yangın yerine çeviriyor. Şanlıurfa’da ramazan aylarının vazgeçilmezi olan kırmızı et bu ramazan ayında adeta raflardan indirilemiyor.

Et fiyatlarında yaşanan artışla ilgili açıklamada bulunan Şanlıurfa Kasaplar Odası Başkanı Mustafa Demircan, “Et fiyatlarına yüzde 10 zam yapıldı Ramazan Ayında. Bu aralar beklenen bir zam durumu yok. Dışardan etin ithal etme durumu var. Çünkü et fiyatları yüksek. Vatandaşlar gerçekten et alamıyor. Umuyoruz ki yapılan ithal etler bu bölgede ki insanlara da ulaşır” dedi.

“KASAPLARIN KAR MARJI DÜŞTÜ”

Eski ramazanlara göre bu ramazan ayında vatandaşların kırmızı ette rağbet göstermediğini vurgulayan Demircan, kasapların da kar marjının düştüğü vurguladı. Başkan Demircan “Gelen yüzde 10’luk zamdan sonra vatandaşlar gerçekten artık pes diyecek noktaya geldi. Kasaplar da gerçekten büyük kilo kaybına uğradı. Eskiden gelen vatandaşlar 1 kilo alırken bu aralar insanlar 500 gram et ile yemek yapıyor. Buradan kasaplar da büyük zarar görüyor gerçekten kar marjinalimiz baya düştü” ifadesini kullandı.

“ÜRETİM YOK, HAMMADDE FİYATLARI YÜKSELİYOR”

Kırmızı et fiyatlarında yaşanan zamların ana kaynağının üretim ve ham maddenin fiyat artışına bağlayan Başkan Demircan, “Et fiyatların yükselmesi ham maddeye bağlı ham madde zamlandığı zaman üretici de hayvana zam yapıyor ve fiyatlar da bu duruma kadar gelebiliyor. Ama yapılacak olan hayvan ithalatından sonra et fiyatlarındaki yangın biraz daha düşer diye bekliyorum” açıklamasında bulundu.

“RANTÇILARA DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR”

Et fiyatlarında yaşanan fiyat artışın bir diğer nedeninin rantçılar tarafından etlerin depolandığını kaydeden Başkan Demircan, “Rantçılar da et fiyatlarının yükselmesine yol açıyor. Örneğin eti depolayanlar et fiyatların yükselmesine neden oluyor. Onun için rantçıların önü derhal kesilmesi lazım. Çünkü vatandaşlar fiyatlardan büyük dert yanıyor” şeklinde konuştu.

“ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ VATANDAŞLAR BEYAZ ETE YÖNELDİ!”

Kırmızı et fiyatlarının ışık hızıyla yükseldiğini söyleyen Başkan Demircan vatandaşların ramazan ayı boyunca beyaz ete yönelim gösterdiğini belirtti. Özellikle kırmızı etin anavatanı olan Şanlıurfa’da vatandaşlar alım gücü düştüğü için Ramazan ayında tavuk et ve sakatata büyük rağbet göstermeye başladı.

Başkan Demircan, “Nedenine gelecek olursak kırmızı et fiyatlarında gerçekten büyük artış yaşanıyor. Vatandaşların da alım gücü düştüğü için de artık insanlar beyaz ette yönelim gösteriyorlar.

Bizler toptancıdan 245 liraya sığır et alıyoruz, yüzde 1’i kuruma gidiyor. Bizlerde vatandaşa 250-260 civarı satıyoruz. Kasabında eski kar marjı kalmadı. Vatandaşlara çağrıda da bulunmak istiyorum, ucuz et almasınlar gerçekten kaliteleri et almaya çalışsınlar. Ucuz et satanların et kalitesi sorgulanması lazım.220 TL küçükbaş, 260 TL büyükbaş et fiyatlarıdır” ifadelerini kullandı.

“KASAPLAR ETSİZ YEMEK YEMİYOR HİKAYESİ TARİH OLDU”

Geçmiş yıllarda Şanlıurfalıların dilinden düşmeyen “kasaplar etsiz yemek yemiyor” söyleminin tarih olduğunu ifade eden Şanlıurfa Kasaplar Derneği Başkanı Mustafa Demircan “Bizlerde et yememiz lazım bizimde ihtiyacımız var. Fakat bizler evimize et alamıyoruz. Bize gelen fiyatlarda aynı tamam biz müşteriden yüzde 5 kar ediyoruz.  Ama eve götürdüğümüz etin fiyatı değişmiyor. Yani bizler et yiyemiyoruz. Eskiden kasaplar etsiz yemek yemezdi sözler tarih oldu.  Artık kasaplar bile et yiyemiyor” diye konuştu.

Gıda ve et fiyatları Ramazan ayı kırmızı et fiyatı kırmızı et fiyatı