Aşı ücretsiz olduğu için mi güven vermiyor?

TAKİP ET

Sağlık Çalışanları Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Salih Çoban, koronavirüsteki gelişmeleri, Urfa'da sağlık hizmetleri ve Çin'den alınan aşı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Koronavirüs vakalarının artması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı, İç işleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı salgını düşürmek adına bir takım tedbirler almaya devam ediyor. Maske, sosyal mesafe ve sokağa çıkma kısıtlamalarının yanında aşı çalışmalarını sürdüren yetkililer zor durumda olan esnaf için destek paketlerini de açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Bakan Koca, Çin merkezli Sinovac firması tarafından üretilen Covid-19 aşısından 50 milyon dozun satın alındığını açıkladı. Aşının vatandaşlara ücretsiz uygulanacağını ve Aralık-Ocak-Şubat ayları gibi aşının getirilmesi için sözleşme yapıldığını kaydetti.

Pandemi sürecinde vatandaşlar sabırlı olmaları gerekiyor
Pandemi nedeniyle özel hastanelerde ve devlet hastanelerinde yoğunluk olduğunu söyleyen Sağlık Çalışanları Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Salih çoban, “Sağlık çalışanları dernek başkanı olarak, sağlık çalışanı arkadaşlarımızı bu zorlu günlerde yalnız bırakmadık, her zaman yanında olduk. Vatandaşlarında pandemi sürecinde sabırlı olmaları gerekiyor” dedi.

Pandemiden önce sağlık hizmetleri yeterliydi
“Pandemiden önce sağlık hizmetlerimiz yeterli oluyordu” diyen Salih çoban, “Vaka sayıların artış göstermesiyle birlikte sadece ilimiz sınırları içerisinde değil, Türkiye genelinde yatan hasta ve yoğun bakım kapasiteleri dolulu olduğu için yer olmuyor olabilir. Bu geçici sorun en kısa sürede aşılacaktır. sadece vatandaşlarımızın bu konuda biraz daha sabırlı olması gerekiyor. Ben inanıyorum ki Devletimiz ve sağlıkçılarımız bütün vatandaşlarımızın sağlığı hakkında çok hassas davranıyorlar.  Gerek evde olsun gerek hastanede olsun tüm gereken sağlık hizmetlerini sunmaktalar. Şu anda Urfa yetiyor diyebilirim. Aynı zamanda özel ambulans işletiyorum çok fazla dışarıya hasta gitme talebi bize gelmiyor. Çok nadir olan ağır hastalar için ambulans temin etmelerine göre değerlendireceğim gün bazında bazen 3, bazen 2, bazen 1, yani çok fazla yüksek bir oran değil ” ifadelerini kullandı.

“Gaziantep’te 25, Şanlıurfa’da 5 tane özel hastane var”
Sağlık hizmetlerin artırılması ve devlet hastanelere destek olunması açısından imkânı olanların Urfa’da özel hastane açmalarını isteyen Çoban, “Devletimiz bu konuda gereken yardımı yaparlarsa her şey daha güzel olacak. Gaziantep’te 25 tane özel hastane var, Urfa’da 5 tane özel hastane var, bu konuda biraz daha imkânlarımızı zorlayabiliriz diye düşünüyorum.
Özel hastane sayıları artırılması her anlamda daha iyi olur. Hizmet kalitesinden tutun, Urfa’daki vatandaşlar için, ekonomik açısından, buradan oraya giden hastalar için, maliyeti açısından tutun da her anlamda Urfa’da yaşayan tüm vatandaşlara katkı sağlayacaktır. Düşünün fakir olan var. Gücü yetmeyen var. Onun için bu anlamda özel hastanelerin sayıları Urfa’da artması çok daha iyi olur, Urfa her şeyin en iyisini hak ediyor”

“Aşı ücretli olsaydı güvenilir mi olacaktı?”
“Daha önce hep diyorduk aşı neden bulunmadı?  Neden aşı yok?” gibi sorular sorardık diyen Çoban, “Şimdi aşı çıktı ve önümüzdeki aylarda gelecek. Bu sefer aşının içinde neler var diye yorumlar yapılıyor.  İşte yok efendim aşı güvenilir değil gibi söylentiler yapılmaya başladı. Bu konuda devletimize güvenin,  Aşı, önce sağlıkçılara yapılacak. Aşı kötü bir şey olsa zaten hayatımızı kurtaran sağlıkçılara yapılmaz. Allah Devletimizden Sağlık Bakanımızdan razı olsun aşı da ücretsiz olduğu için. Yani aşı ücretli olsaydı daha mı kıymetli olurdu diye ister istemez bu geliyor aklımıza. Yani ücretsiz olduğu için mi bu yargılara kapıldı insanlar diye düşünmekten kendimi alamıyorum.  Bu konuda kendimi yazdım aşı gelince ilk ben yapacağım.” diye konuştu.

Koronavirüs nedeniyle randevi sistemi ile çalışılıyor
Polikliniklerin randevu sistemiyle çalıştığını ifade eden Çoban, “Ameliyatlar aciliyet durumu olmadı mı yapılmıyor. Bütün sağlık hizmetleri covid-19’a yöneldiği için yoğun bakımlarda yoğunluk olduğu için o polikliniklerdeki Doktorları pandemi bölümüne çekiyorlar. Ondan dolayı bazı poliklinikler kapalı olabilir. Pandemi sorumlusu olsun, yoğun bakım sorumlusu olsun, bunlara ihtiyaç olduğundan dolayı olabilir. Zor bir süreç yaşıyoruz, sabırlı olalım ve kurallara uyalım” diyerek sözlerini tamamladı.

Abduselam Yavuz / Urfa Değişim