Asrın felaketi Şanlıurfa'da unutulmadı

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremin birinci yıl döneminde Şanlıurfa'da asrın felaketi unutulmadı.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023’te 9 saat arayla 7,8 ve 7,5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Sarsıntılarda Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Adana, Kilis ve Elazığ’da 50 binden fazla kişi hayatını kaybederken, binlerce insan yaralandı.

11 İL HASAR ALDI

Asrın felaketi 11 ilde can ve mal kayıplarına neden oldu. 6 Şubat saat 4.17’de hayat durdu. Milyonlarca insan gözüne depremlerin yaratığı sarsıntıyla uyandı. Enkazın altında kalan insanların söylediği tek şey; Sesimi duyan var mı? oldu. Depremin büyüklüğü kadar şiddeti de büyük oldu. Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Antakya, Nurdağı, İslâhiye depremde en çok hasar alan iller arasında yer aldı.

6 Şubat’ın üstünden bir yıl geçti ve depremin yıl döneminde Türkiye’de anma törenleri gerçekleştirildi. Anma törenlerin yapıldığı iller arasında Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar alan 11 iller arasında yer alan Şanlıurfa’da da 6 Şubat unutulmadı. Depremde en çok hasar alan illerden olan Hatay’da 6 Şubat anmak için sessiz yürüyüş düzenlendi.

Şanlıurfa’da 6 Şubat depremlerinde il dışından gelen vatandaşlarla beraber toplamda 351 kişi hayatını kaybetti. Yıkılan binaların yanında onlarca bina depremde hasar aldı.

"ASRIN FELAKETİNDE ASRIN DAYANIŞMASI"

Şanlıurfa'da felaketin yıl dönümü dolayısıyla, 04.17'de 112 Acil Çağrı Merkezinde Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak başkanlığında değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Asrın Felaketi olarak nitelendirilen depremde hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan toplantıda, AFAD tarafından depreme ilişkin hazırlanan "Asrın Felaketinde Asrın Dayanışması" isimli kısa filmi gösterildi.

ÖĞRENCİLER VE ÖĞRETMENLER UNUTULMADI

Toplantıya, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Cuma Çoban, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mücahit Avkıran, İl Emniyet Müdürü Erdem Bildirici ve diğer kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Anma programı çerçevesinde, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Bekir Bozdağ ve beraberindekiler, İbrahim Tatlıses İlkokulunu ziyaret ederek, depremde hayatını kaybeden öğrencilerden Dicle Fırat, Fırat Fırat ve Hazal Fırat kardeşler ile Khalid El Hammud'un sıralarına ve öğretmen Özgür Fırat'ın masasına karanfil bıraktı. Depremde hayatını kaybeden öğrenciler ve öğretmenler unutulmadı.

DUYGU DOLU ANLAR YAŞANDI

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Şanlıurfa’da 40 kişinin hayatını kaybettiği apartmandan sağ kurtulan aile, o gece yaşadıklarını anlattı. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Şanlıurfa’da 40 kişinin öldüğü apartmandan yaralı olarak kurtarılan aile, bir yıl sonra kendilerini kurtaran AFAD ekibi tarafından ziyaret edildi. Buluşma anında duygu dolu anlar yaşandı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin 1'inci yılında, Şanlıurfa'da hayatını kaybedenler için Dergah Camisinde Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için eller semaya açıldı.

Günün en duygusal anması ise Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinde, Şanlıurfa’da hayatını kaybeden 2. Sınıf öğrencisi Hazal Fırat, depremin yıldönümünde Hazal’ın sıra arkadaşı Meryem Elif Çiftçi, birlikte çekildikleri son fotoğrafı öperek hasret giderdi.

Parti ve Urfa vekillerinden 6 Şubat deprem açıklamaları:

Şanlıurfa DEM Parti İl örgütü, “Büyük ihmaller sonucu yitirdiğimiz canlarımızı unutmayacağız.”

AK Parti Şanlıurfa İl Başkanlığı, “Asrın felaketini asrın dayanışması ile aşarken 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.”

MHP Şanlıurfa İl Başkanlığı, “Kahramanmaraş Merkezli 6 Şubat 2023 Depremlerinin 1. Yıl Dönümünde Hayatını Kaybeden Tüm Vatandaşlarımızı Rahmet ve Dualarla Anıyor, Depremden Etkilenen Tüm İllerimizde Yaraların En Kısa Sürede Tamamen Sarılacağına İnanıyoruz. Ruhları Şad Mekanları Cennet Olsun.”

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, “6 Şubat’ın yıldönümünde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. Allah milletimize bir daha böyle büyük acılar yaşatmasın…”

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, “Yine sisli bir 6 Şubat sabahında bir aradayız. Yanımızda yine askerimiz, polisimiz, itfaiyemiz, AFAD personellerimiz var. Ellerimizde, dillerimizde deprem şehitlerimiz için dualar, kalplerimizde ve hissimizde yeri doldurulamayan bir özlem...Hiç unutmadık, unutamadık. Rabbim tekrar yaşatmasın inşallah.”

“ALLAH BİR DAHA BÖYLE ACILAR YAŞATMASIN”

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, “6 Şubat Depremlerimin yıkıma yol açtığı illerimizden biri de Şanlıurfa...Tüm Türkiye’de olduğu gibi Şanlıurfa’da da saatler 04:17’de durdu. Milletvekillerimizle, CHP Şanlıurfa İl Yöneticilerimizle, İlçe Teşkilatlarımızla, vatandaşlarımızla birlikte merkez ilçe Haliliye’de 32 kişiye mezar olan Şelli Apartmanı enkazı önünde deprem şehitlerimizi rahmetle andık. Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın.”

“İNSANLARI ÖLÜME TERK EDENLERİ UNUTMADIK”

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan,” Bugün hepimizin içinde yeniden derin bir yas, büyük bir üzüntü, bitmeyen bir öfke hala var. 6 Şubat depreminde doğal afeti bir felakete dönüştürenleri, sorumsuzluğuyla yüz binden fazla insanı ölüme terk edenleri unutmadık. Depremde yaşamını kaybeden yurttaşlarımızı saygıyla anıyor, büyük acılar yaşayan ailelerimize tekrardan sabırlar diliyorum.”

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Bekir Bozdağ, “Asrın felaketi 6 Şubat 2023 depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır; hâlen tedavisi sürenlere Yüce Allah’tan şifa diliyorum. Rabbim, aziz milletimizi ve ülkemizi her türlü felaketten korusun.”

Şanlıurfa Kahramanmaraş