Asrın felaketinde 30 gün geride kaldı

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük sarsıcı deprem 11 ili etkilemekle birlikte çok sayıda can kayıplarına neden oldu. Bugün asrın felaketinin üzerinden bir ay geçmesine rağmen etkileri hala devam ediyor.

Asrın felaketi olan depremin üzeninden günler geçmesine rağmen bıraktığı etki ise insanların kafasından çıkmıyor. Depremin yaraları sarılmaya çalışılırken üst üste artçı depremlerin yaşanması vatandaşları tedirgin ediyor.

Türkiye, 6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. 7,7 büyüklüğündeki ilk deprem Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de meydana geldi. 7,7'lik bu depremin ardından saat 13.24'te bir deprem daha meydana geldi. Merkez üssü Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi.

Meydana gelen depremde Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde etkili olurken çok sayıda can ve mal kayıplarına neden oldu.

‘Asrın felaketi ‘olarak nitelendirilen ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında acı haberler peş peşe gelmeye başladı. Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 46 bine ulaştı. Şanlıurfa’da ise hayatını kaybedenlerin sayısı 180 olurken çevre illerden gelenlerle birlikte can kayıpları 351’e yükseldi.

“BORÇLAR ERTELENDİ”

Deprem bölgesi olarak ilan edilen illerde prim borçlarının ödenme süreleri ile Kuruma verilmekle yükümlü olunan bilgi, belge ve beyannamelerin verilme süreleri ertelendi.

“KONUT SEFERBERLİĞİ BAŞLADI”

Kahramanmaraş merkezli depremde evlerini kaybeden vatandaşlar için konut seferberliği başlattığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan Kahramanmaraş'ta 45 bin 67, Malatya'da 44 bin 770, Hatay'da 40 bin 426, Adıyaman'da 25 bin 882, Gaziantep'te 10 bin 544, Osmaniye'de 9 bin 550, Diyarbakır'da 6 bin, Elazığ'da 3 bin 750, Adana'da 2 bin 500, Şanlıurfa'da 3 bin, Kilis'te 250 konut yapılacaklarını kaydetti.

“ERDOĞAN DEPREMZEDE VATANDAŞLARA YAPILACAK YARDIMLARI SIRALADI”

Deprem bölgesi olan illerin başında gelen Adıyaman’da depremzedelere 1 yıllık kira desteğinin sağlanacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Şunu özellikle ifade etmek isterim; 1 yıl içinde yıkılan binaları yeniden elimizdeki projelerle inşa edecek ve sahiplerine teslim edeceğiz. 10'ar bin lira vatandaşlarımıza vereceğiz. Çadırlarda kalmak istemeyen vatandaşlarımızın da kira bedelini ödeyerek konutlarda yaşamalarını sağlayacağız. İster Adıyaman'da ister farklı illerde 1 yıl itibariyle benim vatandaşlarım kalabilecek. Bu arada da biz konutları inşa etmiş olacağız. Devletimiz daha önce diğer afetlerde yaraları en kısa sürede sardıysa burada da aynısını yapmaya muktediriz. Hane başına taşınma yardımıyla birlikte 15 biner lira vermenin hazırlığını yapıyoruz. Konteyner kentler dışında barınacaklara kira yardımını yapacağız. Bu yardımları giderek yaygınlaştırarak sürdüreceğiz" dedi.

Asrın felaketinde hayalet şehirlere dönüşen illerde kimi vatandaşlar çadırlarda yaşarken kimi vatandaşlar ise başka illerin yolunu tutuyor.

ŞANLIURFA’DA AĞIR HASARLI BİNA YIKILDI

Şanlıurfa'da çöken 6 katlı binada arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Şanlıurfa'da önceki gün 6 katlı bir bina çöktü. Olay sonrası bölgeye sevk edilen AFAD, itfaiye, UMKE, sağlık ekipleri ile güvenlik güçleri, enkazda arama kurtarma çalışmaları başlattı. Yürütülen çalışmalarda, ağır hasarlı olarak tespit edildiği için mühürlenen ve yıkılan binanın enkazında herhangi bir kişinin olmadığı belirlendi. Yaklaşık 10 saat süren arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Binanın yıkılması sonucu bölgeden geçen bir vatandaş yaralanmış ve hastaneye kaldırılmıştı.

“ŞU ANA KADAR 1 MİLYON 582 BİN BİNADA TESPİT YAPILDI”

Bugüne kadar 7 bini aşkın personelle hasar tespit çalışmaları yaptıklarını vurgulayan Bakan Kurum, “Toplam 1 milyon 582 bin binada hasar tespit çalışması yapıldı ve bu çerçevede 4 milyon 859 bin bağımsız bölüm incelendi, bu bağımsız bölümlerden 214 bin 577 tanesinin acil yıkılacak, ağır hasarlı veya yıkık olduğunun tespitini yaptık. Bu da 608 bin bağımsız bölüme tekabül ediyor. Bu bağımsız bölümlerin 481 bini de konut içerikli binalarımızı oluşturuyor. Yine baktığımız tescilli yapılarımızın, tarihimizin de bu manada zarar gördüğünü bazı tarihi eserlerimizin yıkıldığını görüyoruz. Bu çerçevede Hatay’daki Ulu Camimiz, Adıyaman’daki Ulu Camimiz, yine Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi, Darb-ı Sak Kalesi, Gaziantep Kalesi gibi birçok tarihi eserimizin de yıkıldığını görüyoruz. Bu tarihi eserlerle ilgili de Kültür ve Turizm Bakanlığımız restorasyon çalışmaları ile ilgili sahada bir fiil çalışmalarını yapıyorlar” diye konuştu.

Kader Topal / Urfa Değişim

Kahramanmaraş Asrın felaketi Şanlıurfa deprem