Aşure kazanlarında zam sancısı

TAKİP ET

Muharrem ayının gelmesiyle birlikte Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde yer alan Haşimiye Çarşısında esnaflar aşurelik ürünlerle tezgâhları süslerken müşteriler ise kara kara düşünmeye başladı. Pek çok malzemeyle yapılan aşurenin maliyeti neredeyse 2-3 katına çıktı.

Rekoltedeki azalmalar ve yüksek üretim maliyetleri gibi nedenlerle artan kuruyemiş fiyatları, bu yıl aşurelik malzemelerin fiyatlarını uçurdu. Her sene Şanlıurfa’da kaynayan aşure kazanları bu sene boş kaldı.

Geçen seneye oranla fiyatlarda ciddi artışların olduğunu belirten esnaflar satış yapamadıklarına dert yandı. Her gün üst üste gelen zamların artık vatandaşları geleneklerden de uzaklaştırdıklarını belirtti. Aşurelik gıdalardan bazılarının fiyatları şöyle: nohut 30 TL, fasulye 45 TL, sumak 70 TL, bulgur 18 TL, Urfa Fıstığı 350 TL iken kurum üzüm ise kilosu 50 TL’den satılıyor.

Esnaflar aşure günleri için 20’den fazla ürünü satışa sundu. Buğday, kayısı, incir, kuş üzümü, ceviz, fıstık, üzüm, kaya tuzu, Antep fıstığı, karanfil, Şam fıstığı, tarçın, badem, fındık içi, süt, şeker, nohut, fasulye ve pirincin kaynatılmasıyla ortaya çıkan aşureyi yapmak bu yıl geçtiğimiz yıla göre zamlı olacak. Birçok gıda ürününe gelen zam, aşure yapacak olanları da etkiledi.

Her şeye gelen zamlardan ne yazık ki aşurelik ürünlerde nasibini aldı. Üst üste gelen zamlar kimi yerde esnaf ile vatandaşı karşı karşıya getirse de kimi yerde ise müşterilerin bir şey almamasına neden oldu.

“ESKİDEN MÜŞTERİLER AŞURELİK ALABİLMEK İÇİN SIRA GİRERDİ”

Artan zamlardan dolayı duyduğu memnuniyetsizliği dile getiren Haşimiye esnafı Ahmet Karakurt şu ifadelere yer verdi: "İnsanlar pahalılık yüzünden aşure yapmayı bıraktı. Şu anda esnafın halini görüyorsunuz, eskiden aşureden bir gün önce buralar dolardı herkes kuyruğa girerdi aşure malzemesi alırdı ve bütün mahalleleri aşure kokusu sarardı fakat bu sene maalesef öyle bir şey olmadı. Yani gelen vatandaşlar da tek tük sorup gidiyor. Müşteriler ürünler pahalı diye tezgâha yanaşmıyor bile, bugün en basitinden bir kilo kayısı 150 lira tabi havaların sıcak olması da etkiliyor. En azından havalar sıcak olmasa belki vatandaş gelip bizlerden alışveriş yapacak biz de satışlarımızı yapacağız onlar gelmediği için bizler de zor durumda kalıyoruz” dedi.

“ZAMLAR VATANDAŞI GELENEKLERDEN UZAKLAŞTIRIYOR”

Geçen seneye oranla aşurelik ürünlere yüzde 230 zam geldiğini belirten esnaf Karakurt, bu zamların milleti geleneklerden uzaklaştırdığını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü, “Eskiden bir aşureye 100-150 lira arasında bir bütçe ayrılıyordu fakat bugün günümüzde 850 ile 1000 lira arası sadece 10 kişilik bir aşure yapılıyor. Ürünlerde çeşitler pahalı olduğu için tabi ki bu aşureye de yansıyor. Bir kilo badem 40 -50 lirayı iken bugün 200 lira, fındık için aynısı, ceviz için aynısı, kayısı için aynısını diyebilirim. 1 kilo pekmez 100 lira, diyeceğim o ki her şey 4-5 katına çıktı. Artık durumu iyi olanların evinde aşure kazanları belki kaynar ama normal vatandaşın evinde aşure kazanları bu sene kaynamayacak” sözlerine yer verdi.

“MASRAFLARIMIZI CEBİMİZDEN KARŞILIYORUZ”

Yetkililere seslenen esnaf Karakurt yaşanılan durumlara ateş püskürerek, “Bizler buraya gelip dükkânlarımızı açıyoruz elektriğimiz, suyumuz gidiyor fakat o elektrik ve su faturasını da inanın ki cebimizden karşılıyoruz. Bu zamlar artık bizleri perişan etti” diyerek sitem etti.

MALZEMELER (12-14 kişilik)

3 su bardağı aşurelik buğday

2 adet elma

1 adet portakal

1 su bardağı nohut

1 su bardağı fasulye

1 çay bardağı pirinç

1 çay bardağı kuş üzümü

1 su bardağı kuru üzüm

1 su bardağı dut kurusu

1 su bardağı tuzsuz fıstık

1 su bardağı fındık içi

1 su bardağı çiğ badem

1 kase minik doğranmış kuru kayısı

1 kase minik doğranmış kuru incir

1 avuç dolmalık iç fıstık (25 gr)

1 fiske Karanfil (10-15 adet)

1 dolu tatlı kaşığı nişasta

1. 5 su bardağı süt

4. 5 su bardağı şeker

ÜZERİNE;

Hindistan cevizi, Şam Fıstığı, Badem, Fındık, Ceviz, Nar Taneleri, Tarçın

HAZIRLANIŞI

Akşamdan buğdayı ovalayarak suyu berrak oluncaya kadar iyice yıkayın. Üzerini geçecek kadar su koyup 10 dakika kaynatın. Kaynama sonunda çıkan sarı suyu döküp tekrar sıcak su koyup 5 dakika daha haşladıktan sonra kapağını kapatıp bir gece bekletin. Ertesi gün buğdaylara sıcak su ilave edip yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın, suyu azaldıkça sıcak su ilave edin.

İç malzemelerini koymadan önce de sütünü ilave edin. Sonra sırasıyla içine haşlanmış nohutları, kuru fasulyeyi koyup kaynatın. Suda beklettiğiniz kuru üzümleri ve fındığı süzüp aşureye ilave edin. Limon kabuğu rendesi ve kuş üzümünü de ilave edip karıştırın. Şekerini de yavaşça ilave ettikten sonra kuru kayısıları, elmayı, tuzu ve vanilyayı da ekleyin.

Aynı zamanda incirleri küp şeklinde doğrayın ve ayrı bir kapta suda haşlayıp süzdükten sonra aşureye ilave edin. Aşureyi iyice karıştırıp ve son 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Sıcak olarak kâselere paylaştırın. Ilındıktan sonra üstlerini süsleyip ılık ya da soğuk servis edebilirsiniz.

Nohut, fasulye ve buğday akşamdan ıslatıldıktan sonra ayrı ayrı pişirilme işleminden sonra erken saatte kazana konularak kıvam alıncaya kadar kaynatılmalı. İsteğe göre bir bardak süt de katılabilir.

Muharrem ayı Aşure kazanları Şanlıurfa