Bağımlılığın nedeni genç nüfus yoğunluğu mu?

TAKİP ET

Şanlıurfa'da uyuşturucu kullanım sıklığı Türkiye ortalamasının üstünde bulunuyor. Araştırmalara göre ise Şanlıurfa'da uyuşturucu bağımlılığın yüksek olmasının nedeni genç nüfusun fazla olması olarak belirleniyor.

En fazla genç nüfusa sahip illerin başında gelen Şanlıurfa'da uyuşturucu madde bağımlılığı verileri korkutuyor. Yıllardır en büyük sorun olan madde bağımlılığı oranlarında, son yıllarda Şanlıurfa'ya yoğun bir göç yaşanmasıyla artış görüldüğü gözlemleniyor. Özellikle ilk kez uyuşturucu madde kullanım sıklığı Türkiye geneline göre fazla olması, eğitim seviyesine göre madde bağımlılığı yaşının düşmesi ve burada düşük maaş alan kişilerde bağımlılığın daha fazla görülmesi dikkat çeken konular arasında yer alıyor. Madde bağımlılığının Şanlıurfa'da yoğun olarak görülmesinin temel nedeni genç nüfus yoğunluğu olarak görülse de işsizliğin fazla olması, Suriyelilerin yoğun olarak Şanlıurfa'ya göç etmesi ve eğitim seviyesinin düşük olması da madde bağımlılığı oranını artıran nedenler arasında yer alıyor.

Şanlıurfa Valiliği çalışmalarını her geçen gün artırıyor

Dünyada büyük bir sorun haline gelen uyuşturucu madde bağımlılığı Şanlıurfa'nın kanayan yarası olarak görülüyor. Bu nedenle Şanlıurfa Valiliği uyuşturucu madde ile mücadele çalışmalarını her geçen gün artırıyor. Uyuşturucu madde bağımlılığı kapsamında Şanlıurfa Valiliği 'Şanlıurfa İlinde Uyuşturucu Kullanım Sıklığı ve Risk Etmenlerinin Belirlenmesi Projesi'ni hayata geçirdi ve 6 aylık çalışma sonunda ortaya çıkan sonuçları tüm kamu, STK ve medyaya sundu.

Şanlıurfa Valiliği tarafından yapılan araştırmalara göre Şanlıurfa'da uyuşturucu maddeyi en az bir kez kullanma sıklığı Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu belirtildi. Bunun nedeni ise araştırma sonuçlarına göre Şanlıurfa'da daha fazla genç nüfusunun bulunması olarak görülüyor.

Şanlıurfa'da bağımlılık ilkokul seviyesine düşmüş

Türkiye'deki madde bağımlılığı oranlarını inceleyen TUBİM verileri de ele alınarak yapılan araştırmalara göre Şanlıurfa, madde bağımlılığı konusunda Türkiye genelinden farklı nedenler ve oranlar olduğu görülüyor. Araştırma sonuçlarına göre eğitim seviyelerine bakıldığında Türkiye genelinde madde kullanımı lise mezunlarında yoğunluk gösterirken, Şanlıurfa'da ilkokul seviyesine kadar düştüğü görülüyor. Öte yandan Türkiye'de en fazla bekarlar uyuşturucu madde kullanırken, Şanlıurfa'da ise evliler daha fazla kullanıyor. Aylık gelire göre de Şanlıurfa, Türkiye'den farklı bir yol izliyor. Türkiye genelinde aylık maaşı 2-3 bin TL olanlar daha fazla uyuşturucu madde kullanırken, Şanlıurfa'da aylık maaşı bin 500 TL'nin altında olanlar daha fazla madde kullanıyor.







Uyuşturucu madde kullanımına neden olan bir diğer neden de tütün ve alkol ürünlerinin kullanım sıklığı olarak görülüyor. Bu durumda Türkiye genelinde tütün kullanımı yüzde 3,6 iken Şanlıurfa'da bu oran 7,6 olarak belirlendi. Alkol kullanımı ise Türkiye geneli yüzde 6 iken bu oran Şanlıurfa'da yüzde 16,7.

En fazla sokak ve parklardan temin ediliyor

Yapılan araştırmalarda uyuşturucu madde bağımlılığı en fazla sokaklardan ve parklardan temin edildiği belirtildi. Bu nedenle uyuşturucu ile mücadelede kapsamında sokak ve parkların daha çok takip edilebileceği, MOBESE sayısının artırılabileceği, Narkotim sayısının artırılabileceği, Vatandaşın ihbar ve bildirim konusunda bilinçlendirilebileceği düşünülüyor.

STK ve Belediyelere de büyük görev düşüyor

Uyuşturucuya en az bir kez başlayanların yüzde 90'ı kullanmaya devam ederken, bağımlılık ile mücadele kapsamında Belediyeler ve STK'lar üzerine de büyük bir görev düştüğü belirtildi. Bu durumda madde bağımlılığına bulaşmayanlar Belediye, özel kuruluşlarda istihdam edilebilir. Bu kişilerin aynı olumsuz ortamlarına dönmemeleri için rekreasyon alanları sağlanabilir.  STK desteği en çok bu alanda gerekli olacak kararı alındı.



Haber: Murat Doğan / Urfa Değişim

bağımlılığın nedeni genç nüfus yoğunluğu mu? Şanlıurfada uyuşturucu kullanım sıklığı türkiye ortalamasının üstünde bulunuyor en fazla sokak ve parklardan temin ediliyor stk ve belediyelere de büyük görev düşüyor Şanlıurfa valiliği çalışmalarını her geçen