Bakan zam yok dedi! Vatandaşlar ise zam istedi

TAKİP ET

Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, temmuz ayında asgari ücrete ara zam olmayacağını açıkladı. Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan vatandaşlar ise ara zam beklediklerini bildirdi.

Bakanı Işıkhan, AK Parti TBMM Grup Toplantısında "Asgari ücrette bir ara zam beklentisi olmalı mı?" sorusu üzerine, "Hayır, öyle bir konu gündemimizde yok. Başta nasıl bir karar aldıysak şu an süreç bu şekilde devam edecek. Temmuz ayında enflasyondan ya da sözleşmeden kaynaklanan farklar emekli aylıklarına yansıtılacak” açıklamasını yaptı.

Ara zam olmayacağını duyuran Bakan Işıkhan’a tepkiler asgari ücretle çalışan vatandaşlardan gecikmedi.

Urfa Değişim ekibi olarak güncel konularda halkın nabzını yoklamaya devam ediyoruz. Bakan Işıkhan’ın “Ara zam” olmayacağı açıklamasını vatandaşlara sorduk.

Her geçen gün zorlaşan ekonomik şartlardan dolayı maaşların eridiğini ve geçinemediklerini vurgulayan vatandaşlara ara zam yapılmasını istedi.

“GEÇİNEMİYORUZ”

Ara zammın yapılması gerektiğini söyleyen emekli Mustafa Kavioğlu, “Asgari ücretlilere ara zam yapılması lazım, çünkü geçinemiyoruz. Mesela ben şu an BAĞ-KUR emeklisiyim ama geçinemiyorum. Recep Tayyip Erdoğan neden kaybetti? Emeklileri görmezden geldiği için kaybetti. Emekliyi perişan ettiği için Şanlıurfa ona oy vermedi. Keşke emeklilere gereken desteği verseydi. Biz artık yaşlandık gençler geleceğin nesilleridir. Onun için asgari ücretin artırılması lazım. Şu an 17 bin TL ile bir vatandaş geçinemez. 10 bin TL kira verse,7 bin 500 TL ile nasıl geçinecek?” dedi.

“17 BİN TL İLE ŞU AN TÜRKİYE'NİN HİÇBİR YERİNDE GEÇİNEMEZSİNİZ”

Ocak ayında asgari ücrete yapılan zammın artık yetersiz kaldığını hatırlatan vatandaş Mustafa Kurt, bakanlardan israfın önlenmesini ve asgari ücretle çalışan yurttaşlara gereken yardımların yapılmasını istedi. Kurt, açıklamasında “Şu an asgari ücret çok geride kaldı. Asgari ücretin şu anda yaklaşık 30 bin lira olması gerekiyordu. 17 bin TL ile şu an Türkiye'nin hiçbir yerinde geçinemezsiniz. Mesela şu an bulunduğumuz şehir Şanlıurfa. Şanlıurfa'da bile en kötü kira 7 bin TL'den başlıyor. 7 bin TL'yi kira verdiği zaman kalan 10 bin TL ile bir asgari ücreti nasıl geçinsin?  Şu an çayın kilosu 360 lira ve etin kilosu ise 500 TL olmuş. Bu durumda asgari ücretli bir insan evini nasıl geçindirsin? Bakanlardan tek isteğimiz israfı önlemek ve asgari ücrete gereken zamları yapılmasıdır” ifadelerini kullandı.

“ASGARİ ÜCRET DİYORLAR AMA KİMSE ASGARİ ÜCRETİ ÖDEMİYOR”

Asgari ücrete ara zam yapılması gerektiğini ve gelen zamlardan karşısında maaşlara gelen zamların erdiğini ifade eden Şükrü Fırat, şu şekilde konuştu:

Şu an ne düşüneceğimizi İnan biz de bilmiyoruz. Asgari ücret kendi başına zaten bir sorun. Mesela bizim sitede çalışanlara asgari ücret veriyoruz ama bunun yanında bizim yakınlarımız fabrikada çalışıyorlar. Fabrikalarda asgari ücretin çok çok altında çalıştırılıyorlar. Benim babam emekli ve aldığı maaş 10 bin, halbuki babam 25 yıl boyunca BAĞ-KUR’a hizmeti oldu. Yani bize göre asgari ücret hep kelime oyunu. Asgari ücret diyorlar ama kimse asgari ücreti ödemiyor. Maaşlara zam yapılıyor ama bir süre sonra zamları göremiyoruz çünkü vergi dilimleri artıyor. Vergi dilimleri artınca da bir bakıyoruz maaşlarımız düşmüş. Maaş zamlarının bize pek bir yansıdığı yok. Ara zam yapılırsa insanlar biraz faydalı olur. Zaten zam yapılsa dahi gelen zamlar karşısında maaş zammı da eriyip gidiyor.”

“ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM YAPILMASI GEREKİYOR”

Emekli olduğunu ve geçinemediğini belirten Haliz Özkaya, şu an ki ekonomik şartlara göre ara zam yapılmasını gerektiğine değinerek, “Aslında şu anki hayat şartlarına göre asgari ücrete ara zam yapılması gerekiyor. Şu an asgari ücret 17 bin TL ve bu ekonomik şartlarda bu para ile geçinmek çok zor. Geçim çok zor ve biz geçinemiyoruz. Ben emekliyim mesela geçinemiyorum. Ben de bir emekli insan olarak zam beklentim var. Şu an bir emekli maaşı 35 bin civarı, asgari ücrete bu civarlarda bir rakam olması gerekiyor” diye konuştu.

emekli Mustafa Kavioğlu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücret