Bakır ustaları son demlerini yaşıyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'da bulunan Bakırcılar Çarşısı'nın tek bakır ustaları, Mehmet Nur Demirözü ve Mehmet Çirkin 60 yıla yakın sürdürdüğü bakır işleme sanatını ayakta tutmaya devam ediyor. 

Baba mesleğini devam ettiren Urfa’nın son bakır ustaları ter dökerek bakıra nakışlar işliyor. Küçücük bir iş yerinde sabahtan akşama kadar çekiç vuran Urfa’nın son ustaları bitmeye yüz tutmuş mesleklerini ayakta tutmaya çalışıyor.

Her gün gelişen teknolojiyle birlikte yüz tutmaya unutulmuş meslekler arasında yerini alan bakırcılık mesleği Şanlıurfa’da da unutuluyor. 

Mesleğin tüm inceliklerini ailelerinden öğrendiklerini dile getiren Urfa’nın son bakır ustaları süs eşyasından evde kullanılacak tencereye kadar her alan için farklı nakışlarla bakır işlerken diğer esnafların hazır ürün satıp onların önlerini kapattığı için sitem ediyor.

“HERKESLE MÜCADELE EDERSİN FAKAT TEKNOLOJİYLE ASLA”

Bakırcılık mesleğinin en uzun süre çalışanı ve bakırın piri olarak bilinen Mehmet Nur Demirözü bakırcılık mesleği hakkında şunları kaydetti: “7 Yaşından beridir baba mesleğimi devam ettiriyorum. Eskiden bakır çanak çömlekler herkesin evine girerdi ama şuan artık sadece dekoratif amaçlı olarak kullanılmaya başlandı. Şu anda Şanlıurfa’da bakırı eliyle işleyen sadece büyük üç usta kaldık, esnaf çok var ama emekçi olarak sadece bizler kaldık. Baba mesleği olduğu için ben bu mesleğe geldim yoksa ben bu mesleği tercih etmezdim. Tercih etmememin nedeni iste teknolojiyle birlikte kaybolmasıdır. Herkesle mücadele edersin ama teknolojiyle edemezsin teknoloji çok farklı bir atmosfer işte bu yüzden bakırcılık mesleği gün geçtikçe yok oluyor.” dedi.

“ESNAFLAR ARASINDA BİRLİK BERABERLİK VARDI”

Eski dönemlerde insanların kardeşlik içerisinde birlikte yaşadığını söyleyen Demirözü birlik olma duygusuna değinerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Burada 90 tane usta vardı hepsi ile sabah merhabalaşır akşam vedalaşırdık fakat şuan onlardan eser yok, o dönemin 3 ustası kaldık. Sadece bu sokakta 90 tane esnaf ve esnafların yanında çalışan usta ve çıraklar da vardı. İnsanlarda birlik beraberlik vardı. Bu sokaktaki herkes kardeşçe birlik içerisinde yaşarlardı fakat şuan ne kardeşlik duygusu kaldı, nede çalışan emektarlar” şeklinde konuştu.

“BİZLER ÇEKİÇ VURURKEN BAZI ESNAFLAR GETİRİP FABRİKA ÜRÜNÜ SATIYOR”

Bakır malzemelerin artık eskisi kadar tercih edilmediğini söyleyen Demirözü “Bakır kullanımında artık herkes maliyeti için ve hazır bakırı tercih ettiği için maalesef bizim işlerde yok diyebilirim. Bizler burada sabahın erken saatlerinde gelip çekiç vurmaya başlıyoruz. Diğer esnaflar ise gidip hazır mal alıp satışa sunuyor. İnsanlarda ücreti az diye onları tercih ediyor” diyerek sitem etti.

“O ZAMANLAR OKUMA İMKÂNI OLMADIĞI İÇİN BAKIRCILIK MESLEĞİNİ YAPTIM”

3 Abisi ve babasıyla bu yola çıktığını söyleyen Mehmet Çirkin “58 seneden beridir abilerimle beraber bu küçük tezgâhta ter döktük. O zamanların altın meslekleri olduğu için ve okuma imkânları bugünkü kadar gelişmiş olmadığı için mecburen abilerimin yanına gelerek çıraklık yaptım. Keşke bizim mesleğimiz de tükenmeyen bir meslek olsaydı fakat bu meslek ölü bir meslektir.” ifadelerini kullandı.

“FABRİKA ÜRÜNÜ SATAN ESNAFLARDAN DOLAYI ARA SOKAKLARDA KALIYORUZ”

Fabrika ürünü malzemelerin mesleklerini durdurma noktasına getirdiğini aktaran Çirkin sitem ederek, “Ben sabahtan akşama kadar ellerimle her karışını çizerken adamlar gidip fabrika malı getirip satıyor haliyle bizlerde ara sokaklarda kalıyoruz. Sadece yabancı turistler bizim sokakları merak edip geçiyor Urfalılar bizim sokakları bile bilmiyor.” dedi.

VATANDAŞIN BAKIRA İLGİSİ AZALDI”

Bakırın artık sadece hobi olarak kullanıldığını ifade eden Çirkin sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakıra sevdası olan kişiler gelip alıyor fakat millet daha çok ucuza kaçıyor. Vatandaş ekonomik açıdan zayıfladığı için bu bizleri de etkiliyor aslında ama bunun hepsini ekonomiye de bağlamıyorum insanların artık bakır sevgisi kalmamış. Oysaki sağlık açısından bile çok faydalı olan bu bakırın herkesin evine girmesini isterim. Bakır sağlık açısından çok faydalı bir madendir” şeklinde konuştu.

Bakır ustaları Şanlıurfa Şanlıurfa haberleri Bakırcılar Çarşısı Mehmet Nur Demiröz Mehmet Çirkin