Balıklıgöl esnafı can çekişiyor!

TAKİP ET

Türk lirasının döviz karşısında değerini kaybetmesinin yanı sıra yaşanan deprem ve sel felaketleri de esnafı bir hayli kötü etkiledi. Sel ve deprem felaketlerinden ciddi şekilde hasar gören esnaflar, turistlerin gelmemesi nedeniyle kötü etkilendiklerini söyledi.

Kente turistlerin gelmemesi nedeniyle Balıklıgöl platosundaki esnafların adeta sinek avlama noktasına getirdi. Emekçiler açısından krizin giderek derinleşmesi, Türk lirasının dövizler karşısında yaşadığı hızlı erime nedeniyle art arda gelen zamlar esnafı da kepenk kapatma noktasına getirdi.

Yüksek enflasyon ve yaşanan afetler nedeniyle Şanlıurfa’ya gelen turist sayısında azalma meydana geldi. Turizm merkezinde yer alan Balıklıgöl esnaf ise iş yapamamaktan şikayetçi.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde bulunan Balıklıgöl Platosunda hayatlarını idame etmek için esnaflık yapan emekçiler yaşanan ekonomi çalkantılar ve meydana gelen afetlerden dolayı kan kaybetmeye başladı.Gazetemize konuşan esnaflar  yaşanan afetlerin yanı sıra hayat pahalılığı da kendilerini ciddi manada etkilediğini ifade etti.

3. FELAKET HAYAT PAHALILIĞI

Şanlıurfa’da yaşanan deprem ve sel felaketlerin ardından hayat pahalılığının 3. felaket olduğunu söyleyen Balıklıgöl esnaflarından Müslüm Çiftçi, vatandaşların hayat pahalılığından dolayı alışveriş yapmaktan kaçındığını belirtti.

Çiftçi “Yaşanan sel ve deprem felaketinde sonra Şanlıurfa’daki esnaflar gerçekten büyük zarar gördü. Çünkü Şanlıurfa’ya gelip alışveriş yapan turistlerin sayısında büyük düşüş yaşandı. Şu anda Ramazan ayının ortasında olmamıza rağmen gerçekten müşteri bulmakta zorlanıyoruz. Çocuğumuza ailemize ekmek götürmeye çalışıyoruz. Sel, deprem felaketlerinden sonra 3. felaket insanların alım gücünün düşmesi. İnsanlar gerçekten gelip 1 kilo biber alamıyor.  İnsanlar zar zor temel ihtiyaç ürünlerini alamıyor. Küçük esnaf olarak her ekonomi sorunda ilk bizler etkileniyoruz. Şu anda durum kötü fakat bugün yarından daha iyidir. Yaşanılan süreci ele aldığımız zaman insanlar gerçekten geçim sıkıntısı çekiyor. Fiyatlar yüksek olduğunda vatandaşlar direk küçük esnafı hedef alıyor kimse bilmiyor esnafın her üründen 5-10 lira kazandığını. Yüksek aldığımız için yüksek fiyata satmak zorunda kalıyoruz. Kimse bilmiyor bizim ne sıkıntılar çektiğimizi. Gelen müşteriler 3 parça bir şey alıp 500 TL bırakıp gidiyor. Ne bizler memnunuz ne gelen müşteriler durumdan memnun” dedi.

GERÇEKTEN ZORLU VE ÇETİN BİR SAVAŞ İÇERİSİNDEYİZ

Yaşanan felaketler ve alım gücünün düşmesinden dolayı çetin bir mücadele içerisinde olduklarını ifade eden Esnaf Mehmet Başıbeyaz, “Fiyatlar geçen seneye göre fazla değişkenlik göstermedi fakat insanların alım gücü düştüğü için kimse alışveriş yapamıyor. Zaten yaşanan sel ve deprem felaketinden sonra artık yabancılar da kentte gelmiyor. Esnaf olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Umuyoruz ki eski ramazanları eski çarşıyı tekrar görürüz.

Gerçekten zorlu ve çetin bir savaş içerisindeyiz. Ne alan memnun ne satan memnun insanlar artık çarşıya inmekten korkar duruma gelmiş vaziyette.

Yaşanan felaketten sonra halk otobüsleri de artık bu taraflara gelmiyor. Oruç oruç insanlar fazla eşya da alamıyor. Ondan dolayı bu ramazan eski ramazanlara hiç benzemiyor” diye konuştu.

“BU YIL BAŞKA YIL”

Uzun zamandan beri Şanlıurfa’da esnaflık yaptığını kaydeden Yusuf Karadağ hiçbir sezon bu kadar ekonomi sıkıntılar içerisinde girmediğini belirtti.

Karadağ, “Balıklıgöl esnafıyım uzun zamandan beri burada esnaflık yapıyorum. Fakat bu yıl

İçerisinde yaşadığımız şeyler hiçbir zaman yaşanmadı diyebilirim. Sel deprem hayat pahalılığı derken burada adeta sinek avlama noktasına geldik diyebiliriz. Deprem ve sel felaketinden sonra yabancılar kentte gelmediği için alışveriş yapamıyoruz. Sattığımız ürünün yerini doldurmaktan çok zorlanıyoruz. Gelen müşteriler fiyatları yüksek buluyor. Bizler bazen kar koymadan satmaya çalışıyoruz. Gerçekten bu zorlu süreci nasıl atlayacağımızı bilemiyoruz. Onun için inşallah en kısa sürede o eski bereketli ve zengin günlerimize döneriz diye temenni ediyorum” açıklamasında bulundu.

Balıklıgöl Platosu Türk lirası döviz Müslüm Çiftçi Şanlıurfa