Başkan Demir uyardı! "Bahçelievler derhal boşaltılmalıdır"

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki yıkıcı depremden sonra Şanlıurfa'da en fazla hasar gören bölgeler arasında yer alan Bahçelievler için Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Deniz Demir uyarılarda bulundu.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Pazartesi günü merkez üssü Pazarcık ilçesi olan bir deprem meydana geldi. Saat 04.17'deki depremin büyüklüğü önce 7,4 olarak duyuruldu ancak AFAD ilerleyen saatlerde güncelleme yaparak depremin büyüklüğünün 7,7 olduğunu açıkladı.

Yaşanan deprem tüm Türkiye’yi yasa boğarken hayatını kaybedenlerin sayısı 45 bin 87 kişiye yükseldi. 

Deprem bölgelerinde artçı sarsıntılar sürerken geçtiğimiz günlerde Hatay 6.4 ve 5.8'lik depremlerle tekrardan sallandı. 27 Şubat günü İzmir'de deprem olurken 28 Şubat'ta ise Kahramanmaraş ve Kayseri’de deprem oldu.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremde Şanlıurfa’da etkilendi. Şanlıurfa Bahçelievler semtinde depremden etkilenen çok sayıda bina olurken Şanlıurfa Mimarlar Odası Başkanı Deniz Demir Bahçelievler’de giriş çıkışların yasaklanması gerektiğini söyledi.

Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan Başkan Demir “Bahçelievler komple kapatılmalı ve kentsel dönüşüme kazandırılmalıdır. 3 binadan biri hasarsız çıkmışsa bile bunun için fizibilite çalışmalarının ince elenip sık dokunulması gerekiyor” dedi.

“ŞANLIURFA’DA YIKILAN BİNALARIN ÇOĞUNDA MÜHENDİSLİK HİZMETİ YOKTU!”

Şanlıurfa’da yıkılan binaların çoğunda mühendislik hizmetinin alınmadığının altını çizen Demir “Yaptığımız saha çalışmaları doğrultusunda yıkılan ve hasar alan binaların birçoğu mühendislik hizmeti almamış binalardır. Mühendislik hizmeti almış çoğu binada hasar tespitine rastlanmamıştır. Yapılan binaların çoğunda çentiksiz demir kullanılmış ve beton demir bütünleşmesine rastlanmamıştır.” ifadelerini kullandı.

“BUNDAN SONRA EV YAPARKEN MANZARAYA DEĞİL, GÜVENLİĞE BAKILMALI”

Bundan sonraki süreçte dikkat edilmesi gereken kurallar hakkında uyarılarda bulunan Demir “Depremlerin ne zaman ve hangi saatte olacağını bilemeyiz. Bunun için artık depreme dayanıklı yapılar düzenlememiz gerekiyor. Şanlıurfa’da sert zeminlerde evlerin yapılması gerekiyor. Örneğin havaalanı bölgesi, dağ eteği Eyyübiye ve çevreyolu bölgesi ev yapımı için daha sağlıklı olacaktır. Şunu da söyleyeyim Şanlıurfa’da yapılaşmaya açılan çoğu tarım arazisinde yapılan evlerde zarar gördü. Tarım arazilerinin kesinlikle imara açılmaması gerekiyor. Deprem esnasında binanın taşıyıcı sistemi zarar görmese bile sürekli yer altında suların çıkması binaların devrilmesine neden oluyor.  Bu düzenleme de nasıl olur; Sulak arazilerden uzak durmamız gerekiyor. Tarım arazilerinden uzak durmamız gerekiyor ve kentsel dönüşüme girmesi gereken yerlerin bir an önce kentsel dönüşüme alınması gerekiyor. Bizler tarım arazilerine yapılar kurduğumuzda ve kalkıp manzara için su kenarlarını tercih edersek sorunlar tabi ki de baş gösterecektir.” uyarılarında bulundu.

“BAHÇELİEVLER’İN GİRİŞ ÇIKIŞLARI KAPATILMALI”

 Şanlıurfa’nın en kalabalık semti olan Bahçelievler’in bu süreçte tehlike saçtığını ve oraya giden tüm giriş çıkışların kapatılması gerektiğine vurgu yapan Başkan Demir “Biliyorsunuz daha depremin etkisi ortadan kalkmazken geçtiğimiz gün Bahçelievler’de bir patlama meydana geldi. Bahçelievler’in giriş çıkışının biran önce kapatılması gerekiyor. Hem depremden sonra hem de o patlamadan sonra o binalar çok büyük hasarlar aldı. İnsanlar korkmadan hala orada işletmelerini açmış ve işlerine devam ediyor. Hal böyle olunca binlerce insanın giriş çıkışı oradan yapılıyor. Bahçelievler’in biran önce kapatılması gerekiyor ve kentsel dönüşüme kazandırılması gerekiyor.Orada yeni yapıların yapıldığını görüyoruz bu yapılan binalarında bir fizibilitesinin yapılması gerekiyor.

Eğer Bahçelievler kentsel dönüşüme girecekse tüm evlerin girmesi gerekiyor. Bahçelievler’de sadece birkaç bina yeni onlarında gerekli test ve işlemleri yapılmalıdır.” şeklinde konuştu. 

“BİNALARDA HASTALAR GİBİDİR ÖNCE ÖN MUAYENE YAPILMALIDIR”

Daha sonra sözlerine devam eden Başkan Demir şu sözlere yer verdi “Halkımızdan rica ediyorum hasar tespit çalışması yapılırken hepimizin bildiği gibi çekiçle yapılır.  Niye bu çalışma yapılır diye sorarsanız bu çalışma binanın hasarlı olup olmadığını anlamak için yapılır. Performans analizi çok farklı bir şeydir. Kolonlarda, kirişlerde, betondan numuneler alınır ve analizler yapılır. Bu çalışma yapılmadan binanın hasarını yapamayız. Binayı da hasta bir kişiye benzetebiliriz. Hastaneye gittiğimizde bir kişinin ilk önce nasıl bir ön muayenesi yapılıyor ve daha sonra o kişinin röntgeni çekiliyorsa binada o şekilde oluyor. Çekiçle çalışmalara tam olarak güvenmeyen insanlar binalar için de aynısını yapıyor.” dedi.

“LÜTFEN EKİPLERE MÜDAHALEDE BULUNMAYIN”

Binalarda hasar tespiti çalışması yapan mühendis ile vatandaşların karşı karşıya kaldıklarını aktaran Demir “Arkadaşlarımızın bizlere en çok ulaştırdığı ve şikâyetçi olduğu konuların başında hasar tespiti çalışmasında yapılan müdahalelerden uzak durulması gerekiyor.  Lütfen ekiplere müdahalede bulunmayın. Onlar sizin için canla başla çalışıyorlar. Az öncede ifade ettiğim gibi hasar tespiti tüm dünyada olduğu gibi bizde de çekiçle yapılır.” ifadelerine yer verdi.

Kader Topal / Urfa Değişim

Kahramanmaraş Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Deniz Demir Mimarlar Odası Şanlıurfa Şubesi