Belediyenin enerjisi mi düştü?

TAKİP ET

Eyyübiye Belediyesi, 116 milyon TL borcu ilk ayda 112 milyon TL'ye düşürürken, Ekim ayına kadar geçen 5 aylık sürede borcu düşüremedi; tam tersine 48 bin artırdı. Bu durum ise belediyenin ilk aydaki heyecanının ve enerjisinin düştüğü yorumlarına neden oldu.

Eyyübiye Belediyesi eski Başkanı Mehmet Ekinci, 31 Mart yerel seçimlerinde görevi devretmeden önce yaptığı basın toplantısında belediyenin borcunun 45 milyon TL olduğunu belirtmişti. Ancak 31 Mart'ta Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş'un görevi devralmasından sonra belediye tarafından açıklanan Nisan ayı gelir gider tablosunda belediyenin borcunun 116 milyon TL olduğu belirtildi. Nisan ayında ise yeni yönetim tarafından bu borcun 4 milyon TL'sinin ödendiği ve borcun 112 milyon 738 bin TL'ye düşürüldüğü açıklandı.

                                                   

İlk ayda borcun 112 milyon TL'ye düşürülmesi vatandaşlar tarafından takdir edildi

Nisan ayında ilk gelir-gider tablosunu açıklayan Eyyübiye Belediyesi, 116 milyon TL'yi 112 milyon 738 bin TL'ye düşürdüklerini belirtti. Sadece bir ayda 3 milyon TL'den fazla borcun düşürülmesi belediye yöneticilerini heyecanlandırırken, vatandaşlar tarafından da takdir edildi. Kısa sürede ciddi anlamda borcun düşürülmesi belediyenin başarılı işlere imza atacağı beklentisi de güçlenmişti.

 

Bir sonraki ay sadece 252 bin TL borç ödendi

Şeffaf belediyecilik düşüncesini geliştirmeye çalışan Eyyübiye Belediyesi, Mayıs ayı gelir-gider tablosunu da açıkladı. Açıklanan tabloda 116 milyon TL'lik borcun 112 milyon 486 bin TL'ye düşürüldüğü belirlendi. Öyle ki Mayıs ayında sadece 252 bin TL'lik borç ödendi.

 

Haziran ayında borç 111 milyon TL'ye düşürüldü

Belediye yönetimi tarafından Haziran ayı gelir-gider tablosu da açıklandı. Bir önceki ayda borç miktarı 112 milyon TL iken Haziran ayında bu borç 111 milyon TL'ye düşürüldü. Belediye tarafından yapılan açıklamada artık aylık olarak değil, 3 ayda bir gelir-giderin açıklanacağı belirtildi.

 

Belediyenin borcu düşürme enerjisi tükendi mi?

3 ay aradan sonra belediye tarafından gelir-gider tablosu tekrar açıklandı. Ancak açıklanan tabloda belediyenin borcunun düşürülmediği görüldü. Bunun aksine ilk aydaki borcun üzerine 48 bin daha eklendi. Bu durum ise Eyyübiye Belediyesi'nin ilk aydaki borcu düşürme başarısını 5 aylık sürede gösteremedi. İlk aya oranla borcun şu anda en fazla 85 milyon TL'ye gerilemesi beklenirken, bu borç gerçek anlamda 112 milyon 786 bin TL olarak duruyor. Yani Nisan ayında belediyenin borcu 112 milyon 738 bin TL iken, 5 ay sonra 112 milyon 786 bin TL oldu. Yani Nisan ayına göre borç düşmesi gerekirken, 48 bin TL arttı.

 

İlk aydaki başarının 5 ayda gösterilmemesinin nedeni de merak ediliyor

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, göreve başladığı ilk anda şeffaf belediyeciliğin yanında tasarruf çalışmalarını da ön plana çıkarıyor. Başkan Kuş, yapılacak olan tasarrufla belediyenin borcunun bitirileceği açıklamalarına rağmen bu borç halen yerinde sayıyor. Öyle ki vatandaşlar da ilk ay gibi kısa bir sürede 3 milyon TL'den fazla borcun nasıl ödendiğini ve son 5 ayda borcun neden düşmediğini merak ediyor. Öte yandan belediyenin borcunun eksilmediği durumu, tasarruf çalışmalarının yerinde yapılmadığı ve etkisiz kaldığı düşüncesini de doğuruyor.

 

Bir de faturalandırılmamış borç çıktı

Açıklanan tabloda eski Belediye Başkanı Mehmet Ekinci'nin dönemine denk gelen faturaya yansımayan borç miktarı da yer aldı. 7 milyon 42 bin 256 TL olan borcun neden aylar sonra çıktığı ve Ekinci döneminde neden faturaya yazılmadığı konusu da kafaları karıştırdı. Faturaya yansımayan bu paranın kimden alındığı ya da karşılığında neyin alındığı ise belediye tarafından açıklanmadı.

 

Belediyenin gideri daha fazla

Eyyübiye Belediyesi'nin 3 aylık gelir gider tablosu şöyle:

1 Temmuz ile 30 Eylül arasında olan sürede belediyenin gelir-gideri açıklandı. Açıklanan tabloda İller Bankasından 25 milyon 283 bin 703 TL gelir sağlanırken, öz gelir ise 4 milyon 399 bin 816 TL oldu. Toplam gelir ise 29 milyon 683 bin 519 TL olarak belirlendi.

Açıklanan gider tablosu şu şekilde:

Personel giderleri 17 milyon 370 bin 709 TL, SGK giderleri 665 bin 269 TL, mal ve hizmet alımı 9 milyon 368 bin 755 TL, faiz giderleri 1 milyon 813 bin 711 TL, cari transferler 1 milyon 99 bin 68 TL, sermaye giderleri 258 bin 630 TL olarak belirlendi. Toplam gider ise 30 milyon 576 bin 146 TL oldu.

Murat Doğan / Urfa Değişim

 

belediyenin gideri daha fazla eyyübiye belediyesi belediye borcu Şanlıurfa eyyübiye belediyesi haberler son dakika