'Bıçak hazırlığı, son güne bırakılmamalı!'

TAKİP ET

Kurban Bayramına az bir süre kala, Şanlıurfa'da bıçak esnaflarında yoğunluk yaşanıyor. Bıçak almayan vatandaşlar da eski bıçaklarını biletiyor.

Kurban Bayramı yaklaşırken, bıçak satıcılarını yoğunluk telaşı sardı. Bayramda kurban kesecek olan vatandaşlar, şimdiden bıçak hazırlıklarına başladı. Bıçak almayan vatandaşlar ise evinde bulunan eski bıçakları biletmek için çarşının yolunu tutuyor.

Şanlıurfa Bıçakçılar Pazarında bulunan bıçak ustası Abdulkadir Alkanat, vatandaşların bayram hazırlığını genelde son güne bırakarak mağduriyet yaşadıklarına dikkat çekti.

Alkanat, mağduriyetlerin yaşanmaması için vatandaşların kurban bayramından önce kullanacakları bıçak ve alet edevatlarının bakımlarını çok önceden yapmaları gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlar genelde bayram hazırlıklarını son güne bırakmayı tercih ediyor. Bayramda kullanacakları bıçak ve satırlarını biletmek isteyen vatandaşlar, bıçak ve satırlarını son süne bırakmak yerine ilk iki hafta içerisinde getirerek bilenmelerini sağlayabilirler. Bu şekilde vatandaşlar bıçaklarını daha sağlıklı bir şekilde bilenmesini sağlamış olur ve bu durumda mağduriyet yaşanmaz." dedi.

 

'Bıçaklar bilenirken dikkat edilmesi gereken hususlar'

Vatandaşların bıçak alırken dikkat etmesi gereken hususları sıralayan Alkanat, “Bıçakların ağzı ince, pürüzsüz açıldığı zaman kesim daha kolay oluyor. Çoğu acemi bileyiciler, zımpara yapıyor ve bu nedenle bıçağın ağzı tırtırlı kalıyor. O da masatta kırılmalara sebep oluyor. Biz bıçak bilerken, taş ve keçe kullanıyoruz ki ağzında pürüz olmasın ve uzun süre kullanılsın diye. Bizim bileme taşlarımız özel bir taş. Bileme yapılırken, bıçağın ısınmaması için taşın kalın kum olması ve bıçağa uygun olması lazım. Daha sonraki aşamada keçe yapıyoruz ki bıçak pürüzsüz olsun. Ardından da çapaklarını alıyoruz. İnce bir masattan geçirildikten sonra vatandaşlarımızın bıçağı kurbanda direkt olarak kullanabilmelerini sağlıyoruz. Hem bıçaklar daha sağlıklı bilenmiş oluyor. Hem de kurbanlar eziyet görmeden kesim işlemi gerçekleştirilmiş oluyor." şeklinde konuştu.

 Abduldulselam Yavuz / Urfa Değişim

bıçaklar bilenirken dikkat edilmesi gereken hususlar kurban bayramına az bir süre kala Şanlıurfa bıçakçılar pazarında bulunan bıçak ustası abdulkadir alkanat Şanlıurfa haberler