Bir yanda ihtiyaç, diğer yanda boş binalar

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın en yoğun mahallelerden biri olan Bahçelievler'de okul eksikliğinden dolayı sınıflar aşırı kalabalıkken, mahalleye yakın olan eski hastane binaları yıllardır boş halde duruyor. Vatandaşlar ise bu binaların sağlıkta değerlendirilmeyecekse, eğitimde değerlendirilmesini istiyor.

850 binden fazla öğrenci nüfusuna sahip Şanlıurfa'da, birçok mahallede yoğunluğun fazla olmasına karşın okulların sayısı yetersiz kalıyor. Bazı mahallelerde sadece bir okul bulunurken, bazı bölgelerde ise birden fazla mahalle bulunmasına rağmen sadece bir okul bulunuyor. Bu durum ise okullarda kapasitesinden fazla yoğunluğun oluşmasına neden oluyor.

 

Bazı okullarda sınıf mevcudu 50'nin üzerinde

Okulların eksik olduğu ve öğretmen açığının fazla olduğu Şanlıurfa'da bazı okullarda 25 kişilik sınıflarda eğitim gören öğrenci sayısı 50'nin üzerinde oluyor. Gerek dersliklerin yetersiz olması, gerekse öğretmen açığının fazla olması okullarda dersliklerin birleştirilmesine yol açıyor. Bu nedenle birçok okulda aynı sırada 4 öğrenci oturmak zorunda kalıyor.

 

Aşırı yoğunluk, Şanlıurfa'yı eğitimde sonlara kaydırıyor

Zaman zaman açıklanan Türkiye'de 81 ilin eğitim başarısı verileri Şanlıurfa'yı sürekli başarısız olarak gösteriyor. Açıklanan verilerde Şanlıurfa eğitimde sürekli en başarısız iller arasında yer alırken, bu durumun nedenlerinden birinin de okulların yetersiz olduğu belirtiliyor. Öğretmen açığının fazla olmasıyla birlikte okulların da yetersiz olması, birçok bölgede yoğunluğa neden olurken, öğrenciler kalabalık ortamda eğitimlerini sürdürmeleri zorunda kalıyor. Bu nedenle öğrencilerin sağlıklı bir eğitim almamaları Şanlıurfa'yı başarısızlığa doğru kaydırıyor. Veliler de yoğunluktan şikayet ederken, çocuklarını gönderecek yakın okul bulamıyor. Bu durumda veliler çocuklarının kalabalık sınıflarda eğitimlerini sürdürmelerine razı oluyor.

 

Cengiz Topel İlkokulu da yoğun olan okullardan biri

Haliliye ilçesine bağlı Bahçelievler Mahallesinde bulunan Cengiz Topel İlkokulu da yoğun öğrenci kapasitesine sahip olan okullar arasında yer alıyor. Kentin merkezinde yer alan ve oldukça yoğun nüfusa sahip mahallede bulunan Cengiz Topel İlkokulunda öğrenci sayısı bin 263 iken, sadece 31 derslik bulunuyor. Bu durumda her derslikte en az 40 öğrenci eğitim görmek zorunda kalıyor.

 

Mahalleye yakın binalar boş duruyor

Bahçelievler bölgesinde okulların sayısı yetersizken, mahalleye yakın eski hastane binaları ise boş bir şekilde duruyor. Mahalleliler boş kalan binaların yıllardır hizmette kullanılmadığını bu binaların eğitimde kullanılmasının önemli bir ihtiyacı karşılayacağını belirttiler. Bölgede bulunan eski çocuk hastanesinin ve Harran Tıp Fakültesinin okul olarak kullanılmasının yararlı olacağını savunan vatandaşlar, "Bu hastane binaları kaç yıldır boş bir şekilde duruyor. Sadece bir bölümü semt polikliniği olarak duruyor ama büyük bölümü halen boş. Biz bu binaların tekrar hastane olmasını isterdik ama bir türlü yapılmadı. Bu bölgede sağlık açığı kadar eğitim açığı da bulunuyor. Madem hastane olarak kullanılmayacak, o halde okul olarak kullanılsa daha uygun olur. Böyle boş bir şekilde duracağına okul olarak hizmete açılsa da büyük bir açığı kapatmış olur. En azından öğrenciler daha rahat ortamda, daha sağlıklı eğitim görebilir. Diğer okullar üzerindeki yük de hafifletilmiş olur." ifadelerini kullandılar.   

 

Binalar 3 yıldır boş duruyor

800 Yataklı Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinin açılmasının ardından bölgede bulunan çocuk hastanesi ve Tıp Fakültesi taşındı. Ancak 3 yıl geçmesine rağmen boş kalan binalar herhangi bir hizmette değerlendirilmedi.

Murat Doğan / Urfa Değişim

800 yataklı Şanlıurfa eğitim ve araştırma hastanesi okul eksikliği ski hastane binaları cengiz topel İlkokulu harran tıp fakültesi