Birlik ve bereketin sembolü Aşure!

TAKİP ET

Birlik ve beraberliğin simgesi haline gelen aşure yapımı her sene olduğu gibi bu sene de Urfalılar tarafından en çok araştırılan konuların başında geliyor.

Müslümanların önemli günlerinden biri olan birlik ve bolluğun vurgusunu yapan Aşure günü Hicri yılın ilk on gününe verilen isimdir.

Tüm hak dinler ele alındığında bugün hakkında oldukça hadis bulunuyor.  Bu hadiselerden, Hz. Adem’in tövbesinin kabul edilişinin, Hz. Nuh’un gemisinin Cudi Dağı’na demirlenmesinin, Hz. İbrahim’i ateşin yakmayışının, Hz. Yakub’un Hz. Yusuf ile buluşmasının, Hz. Hüseyin’in Kerbela’da öldürülmesinin, Hz. Yunus’un balığın karnından kurtulmasının, Hz. Eyüp’ün şifaya kavuşmasının yıl dönümü olarak kabul edilen Muharrem Ayı’nın onuncu günü (aşura) kutsal bir gün olarak kabul edilir.

“MEZOPOTAMYA TOPRAKLARINDA BOLLUK VAR”

Buğdayın ana vatanı olarak kabul edilen Mezopotamya topraklarında Aşure’ye benzer birçok yemek ve tatlı çeşidi de bulunuyor. Aşure kutlama yemeği olmasıyla birlikte bereket, bolluk, birliği temsil ediyor.

“KARDEŞLİK ÇERÇEVESİNDE MÜCADELE EDEREK YAŞAMALIYIZ”

Gelenek haline gelen aşure yapımı hakkında Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan Şef Ali Keskin Birlik, beraberlik ve kardeşliğe değinerek “Aşure muharrem ayının 10’uncu gününde yapılan bir tatlıdır. İslami inanca göre Hz. Nuh tufanından sonra geminin karaya vurmasıyla birlikte evde bulunan tüm malzemeleri birleştirip tatlı yapmışlardır. Bizlerde hep birlikte kardeşlik çerçevesinde mücadele ederek yaşamalıyız. O, bu, şu demeden sadece biz ilkesi doğrultusunda hareket etmemiz gerekiyor. Hepimiz bu bilinçte olursak inanın ki her şeyin üstesinden gelebiliriz.” dedi.

“EVDE HANGİ MALZEME VARSA O KULLANILIR”

Malzemeler konusunda konuşan Keskin: “illaki aşureye bu malzemeler katılacak diye bir şey yok. Aşureye evde hangi malzeme varsa onlar kullanılır. Bizler yaklaşık olarak 12 çeşit malzeme kullanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Aşure yapımında kullanılan malzemeler: Aşurelik buğday, nohut, kuru fasulye, incir, kayısı, ceviz, fıstık, fındık, kara çörekotu, süt ve pekmez…

Aşure Şanlıurfa bereket ayı