Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!

TAKİP ET

İnanç ve Kültür turizminin en önemli merkezi olan Balıklıgöl Platosuna yasak olmasına rağmen araçların girmesi, tepkilere neden oldu. Son olarak UNESCO heyeti ve RTÜK üyelerine ait araçların da Balıklıgöl'e girmesi, 'Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu' dedirtti.

UNESCO'nun kuruluş amaçları arasında bölgeleri çeşitli alanlarda kalkındırmak olsa da en önemli görevlerinden biri de kültür alanlarını korumak ve korunması için de uyarmaktır. Ancak Şanlıurfa'ya birtakım çalışmalar yapmak için gelen UNESCO heyeti, araçlarıyla Şanlıurfa için en önemli kültür ve turizm alanı olan Balıklıgöl Platosunu yasak olmasına rağmen araçlarıyla gezdi.







Araçların buraya girişi vatandaşları rahatsız ediyor

Her yıl turizm sezonunda dolup taşan Balıklıgöl Platosuna, bu yıl Göbeklitepe Yılı olmasından dolayı daha fazla turist gelmeye başladı. Turizm çıtasını büyüten Şanlıurfa'da turizm sezonunun da başlamasıyla aşırı bir yoğunluk oldu. Bu durum ise Şanlıurfalıları oldukça sevindirdi. Ancak yapılan bazı yanlış davranışlar ise üzüyor. İnanç ve Kültür turizminde önemli bir yere sahip olan ve bu nedenle dolup taşan Balıklıgöl'e yasak olmasına rağmen araçların girmesi vatandaşları da rahatsız ediyor.







Birçok tarihi ve kültürel alanların bulunduğu Şanlıurfa'da bu değerlerin UNESCO Kültürel Mirasına girmesi için heyet, Şanlıurfa'ya geldi. Ancak UNESCO heyeti, tarihi ve kültür açısından büyük bir öneme sahip olan Balıklıgöl Platosunu yasak olmasına rağmen araçlarıyla gezmeyi tercih etti. Turizm sezonu ve hafta sonu olmasından dolayı da adeta atılan iğnenin yere düşmeyeceği kadar yoğun olan Balıklıgöl'e heyetin araçlarıyla girmesi 'Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu' deyimini hatırlattı.

İnanç ve Kültür turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan Balıklıgöl Platosu, hem saygınlığı hem de aşırı yoğun olmasından dolayı araç trafiğine kapalı bir mekan olması gerekirken, bu alana çoğu zaman araçların girmesi ve yetkililerin duruma sessiz kalması, vatandaşları rahatsız etmesinin yanı sıra tepkilere de neden oluyor.







Kimden izin aldılar?

Özellikle turizm sezonunun da başlamasından dolayı aşırı derecede yoğun olan Balıklıgöl Platosuna araçların nasıl girdiği, bunun için kimden izin aldıkları da merak edildi. Konu ile ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sait Kaya, "Söz konusu araçlar, Balıklıgöl Platosuna bilgimiz dışında giriş yapmıştır. Bu konuyu araştıracağız ve bu yönde denetimi artıracağız." dedi. Bu durumda ise o araçların Balıklıgöl Platosuna nasıl girdiği ve kim tarafından izin verildiği de merak edilen konular arasında.

Vatandaşlar tepki gösterdi

Ziyaretçilerin en yoğun olduğu zamanda araçların Balıklıgöl Platosunda bulunması yakışmayan görüntülere neden olurken, alanı ziyaret eden vatandaşlar da duruma tepki gösterdi. Bu araçların ziyaretçilerin kolaylıkla geçişlerini engellediklerini söyleyen vatandaşlar, "Turizm sezonu ve hafta sonu olması nedeniyle Balıklıgöl'de yoğunluk zaten göze çarpıyor. Burada iğne atsan yere düşmez. Zaten ziyaretçiler yürümekte bile zorlanıyor. Buna rağmen araçlarıyla burayı gezmek kabul edilebilir bir durum değildir. Bu araçlar burada dolaşırken, vatandaşlar da rahat bir şekilde yürüyemiyor. Araçların buraya girmesine kimin izin verdiğini bilmiyoruz ama bu durum Şanlıurfa'ya yakışmayan ve kabul edilemez bir durumdur." ifadelerini kullandılar.   

 

bu ne perhiz bu ne lahana turşusu! unesco Şanliurfa şanlıurfa haberleri Şanlıurfa için en önemli kültür ve turizm alanı olan balıklıgöl platosu rtÜk üyelerine turizm çıtasını büyüten Şanlıurfa