'Business' parasına ekonomik uçuş

TAKİP ET

Yapımı on yıl süren Şanlıurfa GAP Havalimanı, yapılan sefer sayısı nedeniyle tepkilere neden oluyor. İki milyonu aşkın nüfusu ile Türkiye'nin en kalabalık şehirleri arasında bulunan kentten diğer kentlere günde 3-4 sefer yapılıyor. Yurt dışına ise seferler sadece hac sezonunda gerçekleşiyor.

Türkiye’nin en uzun pisti unvanını hala koruyan Şanlıurfa GAP Havalimanı, yolcu sayısı ile dikkat çekiyor. Yıllık ortalama 800 bin insana hizmet veren havalimanı sefer sayıları, pahalı bilet ve ulaşım gibi konular nedeniyle kent sakinlerinin ve turist olarak gelenlerin tepkisine neden oluyor.

 

Günde 3-5 sefer yapılıyor

Şanlıurfa GAP Havalimanından Türkiye’nin metropol şehirlerine bir elin parmaklarını geçmeyecek sayı da sefer yapılması en çok tepki verilen konu olarak görülüyor. Gün içerisinde karşılıklı olarak İstanbul’a üç, Ankara ve İzmir’e ise birer sefer düzenleniyor. Türkiye’nin tatil bölgelerine ve Kıbrıs’a sefer yapılmazken, sadece hac mevsiminde Suudi Arabistan’a uçuşlar gerçekleşiyor. Konu ile ilgili sorularımızı yanıtlayan yolculardan İbrahim Nacar ‘’Hafta sonu Şanlıurfa’dan İstanbul’a gitmek istedim, bilet bulmakta zorluk çektim. Çünkü seferler çok az. Bazen olanlarında saatleri size uymuyor. Ama mecbur olduğunuz için yapılan üç seferden birini seçmek zorunda kalıyorsunuz. Ama komşu illerde böyle bir durum yok. Komşu illerde 14-15 sefer yapılıyor. Biri size uygun olmasa diğeri illa uygun oluyor’’ dedi

 

Fiyatlar ‘’Business’’ gibi 

Fiyatlar konusuna da değinen Nacar ‘’Urfa’da sadece üç sefer var, hepsinin fiyatı 350 liradan pahalı. Gaziantep’te olsam yine İstanbul için bilet arasam ortalama 200 liraya bulurdum. Hatta birkaç gün önceden baksam da uyguna alınabilir. Bizim burada verdiğimiz para ile başka yerlerde insanlar ‘’ Business Class uçuyor. Ama biz verdiğimiz para ile bilet bile bulamıyoruz. Mesela dönüş için bilet bulamadım, işime yetişebilmek için mecbur Gaziantep bileti aldım. Yolculuğumun dönüş rotasında Gaziantep’e kadar uçakla, sonrasında tekrar otobüs ile gelmek var. Bunu yapan çok insanın olduğuna eminim’’ ifadelerini kullandı.  

 

Bir türlü rayına oturmadı

Şanlıurfa kent merkezine 35 km uzaklıkta bulunan havalimanına gidişler özel araçlar ve özel servislerle sağlanıyor. Ulaşım için Hilvan ilçesine giden araçları kullandığını söyleyen İbrahim Nacar ‘’Toplama merkezinin oradan otobüsler geliyor. Birini kaçırınca Hilvan arabası ile geldim. Havaalanına gelen firmada uçak seferlerini bildiği için sadece birkaç sefer yapıyor. Oda haklı yolcu olmayınca onunda yapacak bir şeyi kalmıyor.  Bu havaalanı bir türlü rayına oturmadı zaten. Açıldığı zamanda sis yüzünden sorunlar yaşamıştık. Şimdide havaalanı var ama uçak yok’’ dedi.



Mehmet Halhalli / Urfa Değişim