Çalışmasıyla mesaj verdi

TAKİP ET

Bedensel engelli Servet Dağ, Şanlıurfa'da kentleşmenin engelli erişimine uygun olmadığını belirterek, hayalindeki yaşam alanı çalışmasıyla kamu kurum yetkililerine mesaj verdi.

Şanlıurfa'da yapılan yollar, kaldırımlar, üst geçitler ve kamu kurumlarındaki yapıların engellilerin erişimine uygun yapılmadığından dolayı sürekli tepkilere neden olsa da bu durum bir türlü düzeltilmiyor. Kentleşmenin engelli bireylere uygun olmadığı Şanlıurfa'da dört duvar arasında hapis hayatı yaşayan engelliler, bu durumda yetkililerin çalışmadığını ve engellilere yaşama hakkı vermediklerini sık sık dile getiriyorlar. Özellikle kamu kurum binalarının çoğunun engelli erişimine uygun olmaması çoğu zaman tepkilere neden oluyor. Bu konuda yetkililerden bir açıklama yapılmazken, yeni inşa edilen yapıların birçoğunda da engelliler düşünülmüyor.

Yaptığı çalışmayla farkındalık yaratmaya çalıştı

Zaman zaman konu ile ilgili engelliler farkındalık yaratmak için birtakım çalışmalar yapıyor. Konu ile ilgili bedensel engelli olan Servet Dağ da maketlerle yaptığı yaşam alanı ile farkındalık yaratmaya çalıştı. Hayalindeki yaşam alanını maketlerle yapan Servet Dağ, engellilerin erişimi ile ilgili bütün ayrıntıları düşündü. Çalışmada yaptığı gibi bir yaşam alanı istediklerini söyleyen Dağ, Ben bu evi yaparken, Şanlıurfa'da engelli kardeşlerimize parklar olsun, binalar olsun, kamu kurum ve kuruluşları engellilere uygun olmadığını düşündük. Bu konuda engelliler olarak hayalimizdeki bir evi yaptım. Tabii bu evi yaparken engellilere uygun olarak yaptık ve her ayrıntıyı düşündük. Havuzu, şadırvanı, çocuk park alanı olsun, evin her tarafı engellilere uygundur." dedi.  

'Bütün alanların engellilere uygun yapılmasını istiyoruz'

Servet Dağ, "Hayalimizde olan bir yaşam alanını maketlerle yaptım ama biz Şanlıurfa'da da böyle alanların olmasını istiyoruz. İsteriz ki kentimizde yeşil alan olsun. Parklarımız, kaldırımlarımız, kamu kurum ve kuruluşu binalarının engelli bireylerin erişimi noktasında uygun hale getirilmesini istiyoruz." diye konuştu.



'Engelliler dört duvar arasında yaşamını sürdürüyor'

"Şanlıurfa'da var olan yapılar engelli bireylerin erişimine uygun değildir." diyen Servet Dağ, "Birçok kurum yetkilileri bu konuda üzerine düşen görevi yapmıyor. Bu durum da beni böyle bir çalışma yapmama yöneltti. Diğer yandan engelliler dört duvar arasında yaşamaya devam ediyor. Çoğu psikolojikmen çöktüğü için ilaç kullanmak zorunda kalıyor. Ben de böyle bir çalışma yaparak hem topluma bir mesaj vermek istedim hem de kullandığım bu ilaçları bıraktım." şeklinde ifade etti.

'Engelliler arasında birçok beceriye sahip insanlar var'

Bedensel engelli Servet Dağ, "Şanlıurfa'da engellilerin erişimi noktasında yapılar uygun olursa engelliler de dört duvar arasında mahkum olmaktan kurtulur. Öte taraftan engelliler arasında birçok beceriye sahip insanlar var. Makine mühendisleri, el işinde büyük becerilere sahip engelliler var. Yapılacak olan projelerle bu engellilerin yeteneklerinden faydalanmalı, engellilerin bir şeyler üretmesi sağlanmalıdır." şeklinde konuştu.



'Yeni yapılar da erişime uygun değil'

Yeni yapıların da engellilere uygun olmadığının altını çizen Dağ, "Şanlıurfa'da yeni yapılan alanların da engelli erişimine uygun olmadığını görüyoruz. Yeni alanlar yapıyorlar ama buralar engellilere uygun değildir. Örneğin Balıklıgöl havzası yeni yapılmasına rağmen engellilere uygun değildir. Bu alanlar yapılırken, belediye yetkililerine, müteahhite, mühendise belirtmemize rağmen engellilere uygun yapılmadı. Yapılan engelli rampaları engellilere uygun değildir. Örneğin Rabia Meydanı'nda daha önce engelli rampası yoktu. Burada daha sonra yaptıkları engelli rampasını görünce çok üzüldüm. Çünkü standartlara uygun yapılmadı. Bir engelli tekerlekli sandalye ile oradan inip çıkması için 2-3 kişinin yardım etmesi gerekir. Zor bir şey istemiyoruz. Ama ne yazık ki kamu kurum yetkilileri bir çalışma yaparken, engellilere yönelik görevlerini yapmıyorlar." ifadelerini kullandı.



'Taleplerimizi iletmemize rağmen bildiklerini okuyorlar'

Dağ, "Yetkililer aslında bir yapı oluşturacakken engellilerin orada rahat bir şekilde dolaşabilmeleri için engellilerin de görüşünü almaları gerekir. Ancak tam tersine biz onların kapısını çalarak taleplerimizi iletiyoruz. Ancak yine de biz engellilere uygun hiçbir çalışma yapmıyorlar. Koltuklarında oturarak maaşlarını alıyorlar." sözlerine yer verdi.