Çatalla başladığı mesleğinde şimdi siparişlere yetişemiyor

TAKİP ET

Tarihi Gümrük Hanında yemek çatalıyla deri cüzdanı üretimine başlayan Şanlıurfalı Genç, şimdilerde siparişlere yetişemiyor.

Şanlıurfa’da tarihi Gümrük Hanında 2 metrelik tezgahta deri cüzdan üreten Genç, kadın ve erkek müşteriler için farklı desenlerde cüzdan yapıyor.

 

Mesleğe ilk başladığında deriyi delmek için yemek çatalı kullanan Genç, daha sonra deri delme aleti alarak sanatını geliştirdi.  

 

Her gün binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Gümrük Hanında kurduğu tezgahta siparişlere yetişemeyen Genç, fabrikadan aldığı deriyi temizledikten sonra müşterinin isteğine göre şekillendiriyor.

 

Derinin kalitesi ve büyüklüğüne göre cüzdan fiyatlarının değiştiğini anlatan Genç, yoğunluktan dolayı memnun olduğunu söyledi. Mesleğe ilk başladığında deriyi delmek için yemek çatalı kullandığının ve daha sonraları tezgahını geliştirdiğini belirten Genç, “Erkekler için bir cüzdanda olması gereken en önemli özellik olan geniş iç hacmine sahip kartlık, kağıt para ve bozuk para gözlü bir cüzdan modelidir.” dedi.

 

Her şey bir çakmak ile başladı

Hikayesinin bir çakmak ile başladığını söyleyen Sinan Güç “Benim hikayem bir çakmakla başladı. Bir gün kendime bir çakmak aldım, sonra buna bir kılıf yapmam gerektiğini düşündüm. Deriyi getirdim, deride iğne direk batmadığı için delik açılması gerekiyor. O ara istediğim malzeme de yoktu temin edemiyordum. İnternetten araştırma yapmaya başlayınca kullanmam gereken aparatın yemek yediğimiz çatala benzediğini fark ettim. Çatalı biçimlendirip o şekilde denemeye başladım. Hikâye o şekilde başladı, bu güne kadar devam ediyor.” diye konuştu.

 

Fabrikadan aldığı deriye şekil veriyor

Fabrikalardan aldığı derileri isteğe göre şekillendirdiğini belirten Güç, “Deri fabrikalarda işlenir, aracı satılara gelir. Aldığım belli yerler var, onların yanına giderim. Hangi ürünü yapacaksam ona göre deri seçimini yaparım.  Daha sonra temizliğini ve hazırlığını yaparım. Kesimi ve diğer işlemlerin tamımı el işi yapımıdır. Son olarak kişi talebine göre imal edip teslim ediyorum.”şeklinde konuştu.

 

Kişinin isteğine göre sipariş alıyor

“Buraya ister Urfa halkı olsun, ister turist olsun, tezgahı gördükleri zaman aşırı ilgilerini çeker.” diyen Sinan Güç “Burada çalışman, burada sergilemem ayrı bir güzellik gösteriyor onlara. Erkek cüzdanı bayan cüzdanı hepsini yapıyorum. Kişinin isteğine tütün torbası alan var, cep cüzdanı alan var. Değişik renkler var, bordo kırmızı sarı siyah, herkes talebine göre alıp gidiyor. Yaptığım ürünler hazır değil kişi isteğine göre hazırlıyorum.” ifadelerine yer verdi.

 

Sıra bekleyenler var

Siparişleri yetiştirmek için müşterileri beklettiğini söyleyen Güç, “El işine rağbet ve ilgi fazla olduğundan dolayı gelen müşteriyi en az bir iki gün bekletmek zorundayım. Çünkü yapılacak ürünün kusursuz olması gerekiyor. Bu sebeple bir iki gün süre istiyorum müşterilerden. Nasibi veren Allah’tır, elimin eleğinin karşılığı kadar kazanıyorum. Siparişler çok olduğu için bazen yemek yemeyi bile unutuyorum. Ama hayat mücadelesini vermek zorundayız” ifadelerini kullandı.