Çay ve kahvenin tadı kaçtı!

TAKİP ET

Günlük gelen zamlar nedeniyle A'dan Z'ye her şey zam geldi. Son olarak çay, kahve ve şekere gelen zamları vatandaşa sorduk. Çay ve kahvenin tadının kaçtığını ifade eden vatandaşlar, bu zor koşullarda yaşamanın zor hale geldiğini ifade ettiler.

Şanlıurfalıların yoğunlukla tükettiği çay ve kahvenin fiyatı yükseldi. Çayın olmazsa olmazı olan çaya da zam gelince tiryakiler bu duruma isyan etti. Tiryakisi oldukları çayın kilosunun 200 lira seviyesine çıkmasının ardından Türk çayına dönenler bulunurken, esnaf daha önce kilo kilo sattığı çayı gramlar satmaya başladı. Yerli çay ile birlikte ithal çaya da zam geldi. Doların artmasıyla birlikte dışarıdan gelen ürünlere zam gelmeye devam ediyor. Yıllardır ithal çay içen vatandaş, daha ucuz olan yerli çaya dönmeye başladı. Vatandaşın dinlenmek için içtiği keyif kahvesine gelen zamlar pes dedirtti.

Geçtiğimiz günlerde çaya yüzde 43 oranında zam geldi. Aynı günlerde kahve ve şekere de zam gelince vatandaş duruma tepki gösterdi. Enflasyonun tavan yapan ülkemizde hemen hemen her gün yeni zamlar geliyor. Vatandaş temel gıdalara gelen zamların durmasını istiyor.

Halkın nabzını yoklayan Urfa Değişim Gazetesi çay, şeker ve kahveye gelen zamları vatandaşlara sordu. Yaşanan zamlardan bunalan vatandaşlar birbirinden ilginç tepkiler verdi.

“VALLAHİ SONUMUZ KÖTÜYE GİDİYOR”
Çay, şeker ve kahveye gelen zamların önemli olmadığını söyleyen Fevzi Badıllı temel ihtiyaç ürünlerini alamadıklarını belirti. Badıllı, “Vallahi sonumuz kötüye gidiyor. Çay kahve önemli değil ki, mühim olan diğer ürünlerin zamlanmaması. Çay kahve bir adamı batırmaz. Pazara gittiğinde bir milyarla çıkıyorsan sen markete gidiyorsan o kadar pahalı şeyler alıyorsan ise demek ki hepimizin durumu çok sefalet içerisindedir. Tabi maaşlarda düşük” dedi.

“GİDİŞAT HİÇ İYİ DEĞİL”
Şanlıurfa’da çay tüketiminin fazla olduğunu söyleyen İsmail Pınarbaşı vatandaşların çay sevdasının da bittiğini aktardı. Pınarbaşı çay şeker kahveye gelen zamları şöyle değerlendirdi, “Neye zam gelmedi ki özellikle Urfa’da çay tüketimi fazla olduğu için, çay daha pahalı kilosu şuan 170 TL civarı, bu zamlar durmaz biz gelişmekte olan bir ülkeyiz diğer Avrupa ülkelerine göre pandemiden sonra daha çok etkilendik. Gidişat hiç iyi değil” ifadelerini kullandı.

“SOMALİ’DEN FARKIMIZ KALMADI”
Yaşanan zamlara sinirlenen İbrahim Çimen, “Artık Somali’den bir farkımız kalmadı. Çayı şekeri boş verelim.  Biz tırla gidip geliyoruz. Cebimizde bir kuruş para kalmadı. Yani artık evi falanda satacağız. Çadırda yaşayacağız. Zamlar durmaz her şey başını alıp gitmiş. Umudumuz bir şeyde kalmadı.”

“YUMURTA GİBİ ZAMLARDA GÜNLÜK”
Zamların artık günlük yapıldığını söyleyen Mehmet Yaşar ise “Her şeye zam geldi. Benzine de zam geldi. Benzin 23-24 lira oldu. Artık zamlar günlük. Yapacak bir şey yok millet alıyor. Ya çalıyor alıyor. Ya kazanıyor alıyor. Zamların durması zor, böyle giderse umut vermez. Umutlu olmak istiyoruz ama yok. Her geçen gün zamlar geliyor” sözlerini kullandı.

Mehmet Halhalli-Mehmet Kırvar / Urfa Değişim
 

Günlük gelen zamlar çay kahve