Cep telefonlarına dolar darbesi!

TAKİP ET

Şanlıurfa Kapaklı Pasajında cep telefonu satışı yapan esnaf İbrahim Karageçili, dolardaki yükseliş ile birlikte cep telefonlarına gelen zamlardan dolayı işlerinin durma noktasına geldiğini vurgulayarak vatandaşların sıfır telefon almak yerine ikinci el cep telefonlarına yöneldiklerini belirtti.

Dünya çapındaki ekonomik zorluklar, elektronik sektörünü de etkilerken döviz kurunun artmasıyla elektronik ürünlerde yaşanan fiyat artışı da tüketicinin alışveriş sıklığını değiştirdi.

Yükselişe geçen dolar kuru ile birlikte teknolojik ürünler başta olmak üzere birçok ürüne de beraberinde zam geldi. Vatandaşlar tarafından en çok takip edilen elektronik ürünlerin başında ise cep telefonları geliyor.

Şanlıurfa’da esnaflık yapan İbrahim Karageçili Urfa Değişim mikrofonlarına yaptığı açıklamada, yaklaşık 13 senedir bu işi yaptığını fakat işlerinin hiç bu kadar kötü olmadığını söyleyerek, kirasını bile ödeyemeyecek duruma geldiklerini söyledi.

“EKONOMİK KRİZ İŞLERİMİZİ TAMAMEN DURDURDU”

2011 yılından beridir telefon pasajında esnaflık yaptığını söyleyen İbrahim Karageçili, “2020’den beridir işler biraz düşüktü ama son zamanlarda bu ekonomik sıkıntılarla birlikte işlerimiz daha da kötüye gitti ve kiralar ise uçmaya başladı. İstediğimiz gibi iş yapamıyoruz bunun başlıca sebebi ise insanların ekonomik bir krizde olması ve alım gücünün tamamen düşmesine bağlıdır. Dükkân kiralarını aydan aya zar zor kurtarabiliyoruz. Artık insanlar cep telefonu almıyor, almaya gelende fiyatların yüksekliğini duyunca almaktan vazgeçiyor ve onun yerine kendi telefonlarını yapmaya başlıyorlar. Devletimiz bir an önce bu ekonomik krize çözüm bulsun çünkü bu şekilde giderse batma noktasına geleceğiz, gördüğünüz gibi sabahtan akşama kadar boş boş oturuyoruz” ifadelerini kullandı.

“KİMSE SIFIR TELEFON ALMIYOR, İKİNCİ EL TELEFONA YÖNELDİ”

Mal sahiplerinin yüksek fiyattan ürün verdiklerini söyleyen esnaf Karageçili, “Hal öyle olunca da mecbur bizde yüksek vermek zorunda kalıyoruz ama o şekilde de her iki tarafta sıkıntıya giriyor. Elimizden geldiğince insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz ama yine de yetersiz kalıyoruz. Artık kimse sıfır telefon almıyor ikinci ele yöneliyorlar. Böyle olunca da sıfır telefonlar elimizde kalıyor ve bu sıfır telefonlara iki ayda bir zam geliyor daha da mağdur duruma düşüyoruz ve enflasyon yüzünden artık insanlar telefon almayacak duruma geldiler. Benim eskiden aldığım bir telefon 6 bin lirayken şu anda bana aynı telefonun geliş fiyatı 7 bin ve üzeri bir fiyat. Şöyle bakıldığında aslında bin liranın bir önemi yok ama para olmayınca da insanlar zor duruma düşüyor. Şu anda asgari ücretli çalışan birinin aldığı para ortada, bu kişi bu fiyata bir telefon alınca da neyle geçinecek ki” diyerek sitem etti.

“DOLARIN YÜKSELMESİ CEP TELEFONLARINI OTOMATİK ETKİLİYOR”

Son zamanlarda döviz kurundaki dalgalanmadan kaynaklı vatandaşların ikinci el cep telefonlarına yöneldiğini söyleyen Karageçili,” Bize telefonlar dışarıdan geldiği için haliyle dolar yükseldi mi telefonların fiyatında yükseliyor çünkü TL’nin artık hiçbir değeri yok. Doların yükselmesi otomatik bizim işleri durma noktasına getiriyor. Telefon alacaklara tavsiyem telefonu almadan önce başka telefonculara gösterin, IMEI numarasını sorgulatın çünkü telefon çalıntı çıkabilir ondan sonra telefonun bütün aksamlarının çalışılır olduğuna bakılması lazım, aksi takdirde başınız belaya girebilir. Bazen bize müşteri geliyor tamir için ama ekonomi o kadar kötü ki insanların tamire verecek paraları bile yok. Eskiden insanlar sıfır telefon alırdı; fakat ekonomik kriz başlayınca insanlar ikinci el telefona yöneldi çünkü ikinci el telefonda sıfır telefona göre fiyat yarı yarıya iniyor” dedi.

Şanlıurfa Kapaklı Pasajı Cep telefonları İbrahim Karageçili Şanlıurfa