Çiftçiyi elektrik çilesinden kurtaracak!

TAKİP ET

Elektrik borçlarından bir türlü kurtulamayan ve sürekli kesintilere maruz kalan Şanlıurfalı çiftçileri bu çileden kurtaracak proje geliştirildi. Geliştirilen mobil güneş enerjisi paneli sistemi sayesinde çiftçiler, kesintiye maruz kalmadan sulamayı yapabilecek. Tarımsal sulamanın dışında da taşınan panelle üretilen elektrik diğer ihtiyaçlarda da kullanılabilecek.

Geniş sulanabilir arazilerinin yoğun olarak bulunduğu Şanlıurfa’da, çiftçilerin en fazla sorun yaşadıkları alanlardan biri elektrik oluyor. Çiftçilerin birçoğu maliyetlerin yüksek olmasından dolayı biriken elektrik borcunu ödeyemez duruma gelirken, elektrik dağıtım şirketi tarafından da sürekli borcunu ödeyemeyen çiftçilerin elektriği kesiliyor. Bu durum ise çoğu zaman çiftçilerin büyük zararlara maruz kalmasına neden oluyor. Söz konusu çiftçilerin yaşadıkları bu sorunları göz önünde bulunduran GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) Şanlıurfa’nın güneş enerjisi alternatifinden faydalanan ve çiftçinin maliyetini azaltan üç projeye imza attı.

 

‘Çiftçiler elektriğini istediği yere taşıyabiliyor’

Mobil güneş enerjisi paneli projesi ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, “Şanlıurfa’da yılda 300 gün güneşli geçiyor. Ülkemizdeki ikinci büyük güneş enerjisi potansiyeline sahip il olarak Şanlıurfa değerlendiriliyor. Gap Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olarak güneş enerjisinin tarımda kullanılması üzerine yoğunlaştık. Bununla ilgili üç farklı proje hayata geçirdik. Bu projelerden biri mobil güneş pilli sulama projesidir. Bu makine ile hem sulama yapabiliyoruz hem mobil olması nedeniyle çiftçiler traktörün arkasına bağlayarak evine götürebilir. Sulamanın olmadığı zamanlarda jeneratör olarak da kullanılabilir.” dedi.  

 



‘Güneşi takip eden özelliğiyle dünyada bir ilk’

Mobil güneş panelinin güneşi takip ettiği özelliğiyle dünyada ilk olduğunu belirten Çetiner, “Sulamanın yapıldığı günlerde tarlaya getirilerek mobil güneş enerjisi sayesinde hem kuyudan su çekilebilir, hem de pompa gibi kullanılarak kanal ve kanaletlerden su çekilebiliyor. Güneşi devamlı takip etmesi de dünyada bir ilk olarak kabul edilebilir. Patentini de aldığımız mobil güneş enerjisinin daha da yaygınlaşmasını ve bölgemizde kullanılmasını umuyoruz.” diye konuştu. 

 

‘Kurduğumuz paneller ile 500 dekar alan sulanıyor’

Kurulan güneş panelleri ile 500 dekar arazinin sulanabildiğini söyleyen Çetiner, “Özellikle elektrik kesintisinin fazla olduğu bölgemizde yenilenebilir enerjiye ihtiyacın arttığı, güneş enerjisinin bu anlamda ön plana çıktığı ve güneşin kalitesinin anlamlı olduğu bölgemizde diğer projemiz de sentepiyon sulama sisteminin 500 dekar alanı suladığımız bir projenin yine güneş enerjisi panelleriyle sulanması yönünde. İnternet sitemiz üzerinden güneşin açısını, değerini ve ne kadar sulama yapıldığını, ne kadar sulama yapılması gerektiğini, sulamayı başlatıp bitirmeyi uzaktan kontrol edebiliyoruz. Bu sistem sayesinde yine derin kuyudan su çekebiliyoruz. Bu durumda 500 dekar alanı tamamen otomatik olarak güneş enerjisiyle sulayabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.  

 

‘Kanalların üzerine panel kurarak birçok yönde olumlu alternatif sağlıyoruz’

GAPTAEM Müdürü Çetiner, “Diğer projemiz, sulama kanallarının üzerinin güneş enerjisi panelleriyle kapatılması projesidir. Bu proje de müdürlüğümüz tarafından desteklendi. Bu sistem ile hem suyun güneş enerjisi panellerine olumlu etkisine bakıyoruz, hem buharlaşmanın önüne geçilmiş oluyor, hem de kanallarda boğulmanın önüne geçmek için bir alternatif oluşturuyor. Bu durumda bütün elektrik ihtiyacımızı güneş enerjisi panelleri sayesinde karşılıyoruz.” şeklinde konuştu.  

 

‘Çiftçi 3 yılda masrafını çıkarabiliyor’

Mobil güneş panelini alan çiftçilerin 3 yıl içinde masrafını çıkaracağını belirten İbrahim Halil Çetiner, “Özellikle elektrik maliyetlerinin çok olduğu tarımsal sulamada, güneş enerjisi büyük bir alternatif olarak çıkıyor. Bu sayede çiftçimiz sulamasını tamamen güneş enerjisiyle yapabiliyor. Sulamanın yapılmadığı zamanlarda elde edilen enerjiyi sisteme satabiliyor. Bu anlamda da hem elektrik kesintilerinin önüne geçilebiliyor, hem de kaçak elektrik kullanımının önüne geçilmiş oluyor. Yaptığımız denemelerde bu sistemi alan çiftçiler, 3 yılda harcadığı maliyetini çıkarabiliyor. Sulamaya dönük bir proje olduğu için çiftçiler destekleme de alabiliyor.” sözlerine yer verdi.

 

‘Şanlıurfa ikinci sırada ve pilot bölge konumunda’

Şanlıurfa’nın pilot bölge olduğunun altını çizen Çetiner, “Güneş enerjisi panelleri için güneşli gün sayısının fazla olmasının yanı sıra güneşin etkinliğinin de iyi seviyede olması lazım. Bu bakımdan Şanlıurfa’nın ikinci sırada olduğunu görüyoruz. Bu özellik sayesinde bölgemizde güneş enerjisi panellerinin daha da yaygınlaşması beklentisi içindeyiz. Bu projeler bir model olacak, bu modeller üzerinden de devam edilebilir. Bunun pilot bir proje olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.” şeklinde ifade etti.    



Abdulkadir Çelikcan / Özel Haber



mobil güneş paneli elektrik borçları geliştirilen mobil güneş enerjisi paneli tarımsal sulama gaptaem müdürü İbrahim halil Çetiner gap tarımsal araştırma enstitüsü müdürlüğü haberler Şanlıurfa