'Çocuk gelin istismarı eğitimlerle bitirilmeli'

TAKİP ET

Güneydoğu Anadolu bölgesinde en büyük çocuk istismarının küçük yaşta evlendirilen çocuklar olduğu ve Suriyeli mültecilerinde gelmesi ile beraber istismar olayının giderek arttığını söyleyen Şanlıurfa Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Çocuk Hakları Komisyonu Koordinatörü Avukat Esra Yurum Aktaş, İstismarı en aza indirmenin yolu eğitimden geçtiğini vurguladı.

Son yıllarda artarak devam eden çocuk istismarı konusunda gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Çocuk Hakları Komisyonu Koordinatörü Avukat Esra Yurum Aktaş, ülke genelinde çocuk istismarlarının yaşanmasının asıl nedeninin eğitim eksikliğinden kaynaklandığını vurguladı.



5 Atamadan 3'ü çocuk istismarı

Çocuk hakları evrensel bildirgesinin çok iyi analiz edilmesi gerektiğinin altını çizen Av. Esra Yulum Aktaş, “Bilindiği üzere ülkemizde çocuk ihmal ve istismarı giderek artmaktadır. İlk önce çocuğun tanımı yapmak lazım, ülkemizde kanunlara göre; taraf olduğumuz bir çocuk hakları bildirgesini özellikle Çocuk Hakları Evrensel bildirgesine göre 18 yaşını doldurmamış her birey çocuktur.



Yine Türkiye'deki ceza kanunlarında da belli şartlar vardır ve 18 yaşının altında herkes çocuk kabul edilmektedir. Çocuk ihmal ve istismarı Aslında çok büyük bir hukuki boyutu vardır. Şu anda Baro'muzda da atama yaptığımız CMK atamaları yani ceza muhakemesi kanunu tarafından yapılan Avukat atamalarında 5 atamadan 3'ü çocuk istismarı ve çocukların uyuşturucu kullanımı ile ilgili Avukat ataması oluyor maalesef”



Ülkemizde giderek artıyor

İstismar olayının son yıllarda kaybolan çocuklar ile birlikte arttığını belirten Aktaş, “Çocuk istismar konusu açıkçası devlet tarafından engellenmesi gereken ve çeşitli yönetmeliklerle ya da kanunlarla daha da desteklenerek caydırıcılık sağlanması gereken bir konu diye düşünüyorum.



Biz kendi adımıza Şanlıurfa Barosu olarak çok boyutlu çalışmalar yapıyoruz. Önceki gün 16 Haziran'da Türk PDR Der Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneği ve Şanlıurfa Barosu ortak düzenlediği bir panel vardı.



Çocuk ihmali ve istismarı ve bunların önlenmesine ilişkin bir panel düzenledik. Çocukların buna katılımda hem meslek ve meslektaşlarımız çocuk hâkimleri hem savcılar hem de psikolojik danışmanlar tarafından katılım sağlandı.

Bu şekilde en azından farkındalık yaratmış ve bilinç oluşturmuş olduk bu konuda çok güzel bir panel oldu. Aslında yapılması gereken bence temel'de budur. Milletimizi ve özellikle de ailelere bu alanda çalışan Kamu Kurum ve kuruluşlarındaki memurlara bu eğitim verilmesi gerekiyor” dedi.



Ailelerin çocuklarına yaklaşımı çok önemli

Aktaş, ailelerin çocuklarına yaklaşımlarında dikkatli olmaları gerektiğini belirterek; “Çocuk hakları eğitiminde diyelim ki çocuk herhangi bir suçun mağduru oldu ya da suça sürüklenen çocuklar oldu. Bunlara nasıl davranması gerektiğini belli bir prosedürde göstermek gerekiyor. Bu şekilde ailelere de özellikle çocuklara nasıl davranılması gerektiği okulda arkadaşlarına çevresine çocukların nasıl davranması gerektiği konusunda eğitimler vererek bir bilinç oluşturulabilinir. Bu şekilde en azından çocuk ihmali ve istismarı en aza indirgenebilir.”  İfadelerini kullandı.



Suriyelilerin gelmesi ile beraber çocuk gelin sayısı arttı

Şanlıurfa da değil, güneydoğu Anadolu bölgesinde çocuk gelin istismarının yüksek olduğunun altını çizen Aktaş, “Bu konuyu Şanlıurfa özelinde değil, bölgesel olarak ele almak lazım. Bölgemizde çocuk gelin olayı bilindiği gibi yıllardır süregelen olay. Geçici koruma altındaki Suriyelilerin de ülkemize göç etmesiyle birlikte daha da artmış durumda maalesef.   



Göç olayı ile beraber istismar Urfa'da açıkçası çok fazla artmış durumda. Geçen hafta çocuk işçiliği ile mücadele günüydü onunla ilişkin Baro'muz bir açıklama yaptı.



Çocuk işçi sayısı da çok fazla yine başta da belirttiğimiz gibi Çocuk hakları evrensel bildirgesine göre çocuk işçi çalıştırmak bir insan hakkı ihlalidir. Her şeyden önce çocuk hakkı ihlaline önce ve bu bunlar çok fazla özellikle Şanlıurfa'da ve bölgemizde diyelim ya sadece Şanlıurfa diye belirtmek gerekiyor ama çocuk işçiliği çocuğun istismarı göç olayı ile beraber Suriyeli çocukların buraya gelmesiyle beraber ve bu olaylar çok fazla artmış oldu”



İstismarların önlenebilmesi için eğitimler şart

Şanlıurfa Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Çocuk Hakları Komisyonu Koordinatörü Avukat Esra Yurum Aktaş, İstismarların eğitimlerle önlenebileceğini ve bu konuda devlet ve milletin bu eğitimlere gereken önemi vermeleri gerektiğinin önemine vurgu yaptı. 

Bence her şeyin temeli eğitimden başlıyor diyen Aktaş, “Sadece Urfa'da değil ülkemizde eğitim konusu çok eksik. Bu yönden ciddi çalışmaların yapılması gerekiyor. Kanunlarda neyin suç olduğu yazıyor neyin ne kadar ceza aldığı yazıyor.

Hatta son günlerde ceza miktarı da arttırıldı. Ama bunu caydırıcı olması için eğitimin verilmesi gerekiyor. Evet bu suçmuş hani biz bunu yapmamalıymışız demeleri gerekiyor. İstismar olayının yaşandığı mahallede o kişiyi aldığında oradaki mahalledekiler de bakın demek ki biz böyle yaparsak böyle bir şey oluyor. Bu caydırıcılık yapmış oluyor.  Yani dediğim gibi istismarın ve diğer her şeyin engellenmesinde eğitim ilk önce bir Temel'den bir eğitim yapmak gerekiyor” diyerek sözlerine son verdi.

Bülent Karaca / Urfa Değişim

güneydoğu anadolu bölgesi suriyeli mülteciler Şanlıurfa barosu yönetim kurulu Üyesi Çocuk hakları komisyonu koordinatörü avukat esra yurum aktaş haberler Şanlıurfa