Çocuklar okul yerine tarlaya gidiyor!

TAKİP ET

2022- 2023 Eğitim ve Öğretim yılının başlamasıyla okullarda ilk ders zili çaldı. Şanlıurfa'da 700 bini bulan öğrenci sayısı kalabalık sınıflarda öğretmen eksiğiyle ders başı yaptı. Kentte iş olanaklarının yetersiz olmasından dolayı mevsimlik işçi olarak çalışmaya giden öğrenciler eğitimden yoksun kaldı.

Şanlıurfa’da yaşanan sorunların başında gelen eğitim sorunu giderek büyüyor. Şanlıurfalı ailelerin eğitime olan ilgisizliğin yanı sıra iş olanaklarından yoksun olan vatandaşlar geçim sıkıntısından dolayı başka illere mevsimlik işçi olarak göç etmek zorunda kalıyor. Yaklaşık 350 bin Urfalı bugün kent dışında mevsimlik işçi olarak çalışıyor. Aileleriyle birlikte çalışmaya giden çocuklar ilk ders ziline yetişemedi.

Şanlıurfa’da eğitim sorununu Değişim Mikrofonlarına anlatan vatandaşlar Urfa’nın eğitimde son sıralarda olmasını işsizlik ve ailelerin eğitime olan ilgisizliğine bağladı.

HER ŞEYİN BAŞI İŞSİZLİKTİR

Şanlıurfa’nın eğitim alanında son sıralarda olmasını kentte yeteri kadar iş imkanının sağlanmadığını söyleyen İmdat Ersinkol, Urfa tarım kenti olduğu halde bugün binlerce insan eşiyle çocuklarıyla başka şehirlerde mevsimlik işçi olarak çalışmaya gittiğini aktardı.

İmdat Ersinkol sözlerine şöyle devam etti: “Şanlıurfa’da eğitimde yaşanan sorunların tek sebebi işsizlik. Bugün ülkede en fazla mevsimlik işçi göçü veren il Şanlıurfa. Bugün eğer burada iş imkanı olsaydı binlerce insan ailesini çocuklarını başka illere çalışmaya götürmezdi. Bugün eğer eğitimde gerideysek bunun tek sebebi doğru düzgün bir istihdam alanının olmadığındandır” dedi.

DİĞER İLLERE GÖRE URFA 50 YIL GERİDE  

Üniversitede de yüksek lisans yaptığını söyleyen Fevzi Çiftçeler, Şanlıurfa’da eğitimde yaşanılan sorunların sebebini ailelerin eğitime olan ilgisizliğinden ve kentteki iş imkanlarının kısıklığından kaynaklandığını belirtti.

Kendisinde mevsimlik işçi olduğunu söyleyen Fevzi Çifteler eğitim alanında Şanlıurfa’nın diğer illere göre 50 yıl geride olduğunu iddia etti.

Çifteler sözlerinin devamında şunları ekledi: “Eğitim gerçekten önemli bir konu. Urfa halkı gerçekten çok geride kalmış. Eğitim ilk önce aileden başlar. İlk önce ailenin eğitime önem vermesi gerektiğini düşünüyorum. Ben Yüksek Lisans öğrencisiyim daha geçen gün mevsimlik işçi olarak Urfa’ya geldim. Ne neyden dolayı oluyor bu insanların ailesi insanı anlamıyor, yaşadığı şehir onları anlamıyor. Ders çalışmak yerine tarlada çalışıyoruz. Ailelerdeki eğitime karşı olan ilgiyi artırırsak bunu aşabiliriz diye düşünüyorum. Türkiye’nin en genç nüfusu Şanlıurfa fakat dışarıya en fazla mevsim işçiyi de dışarıya veren de bir ilimiz. Bunu aşmamız lazım. Siyasilerin buralara yatırım yapması lazım. Halkın refah seviyesinin yükseltilmesi lazım. Gerçekten bugün Urfa her konuda batıdan 50 yıl geride kalmışız. Buradaki insanlar çocukları eğitim için değil tarlada pamuk için yetiştiriyorlar.”

3 ÇOCUKTAN SADECE 1’İ OKUYACAK

3 çocuk babası olduğunu ve yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı sadece bir çocuğunu okutabileceğini aktaran Salih Çoban da  “Eğitimde son sıralarda olmamızın sebebi işsizlik ve hayat pahalılığı. Gerçekten yaşanan zamlardan sonra artık insanlar 3 çocuk okutmak yerine 1 çocuğun ihtiyacını ancak karşılaya bilmekte zorlanıyorlar. İşsizlik sıkıntısı zaten ortada. Bugün herkes dışarıya mevsimlik işçi olarak gidiyor. Eğitimde bir seviye atlamamız için Şanlıurfa’da iş imkanları sağlanıp ailelerin kente durmasını sağlayıp şehir dışına eğitimden yoksun öğrenciler göndermemek için.

Fabrikalar açılmalı, tarım arazileri burada işlenmeli bizim insanımız burada çalışmalı.

Misal ben 3 çocuğum var fakat 1 tanesini yetecek kadar kırtasiye malzemesi aldım. Ancak bir tanesini okutabilirim. Durumum ancak birisini okutmaya yetiyor” sözlerini sarf etti.

İŞ İMKANI YOK, AİLELER ÇOCUKLARI ALIP BAŞKA ŞEHİRLERE GİDİYOR

İşsizlik konusunda şikayetlerini dile getiren Kamil Karabucak işsizliğin olduğu yerde insanlar başka şehirlere gitmeye mecbur bırakıldığını, aileler çocuklarını eğitim ve öğretim çağında tarlada mevsimlik işçi olarak çalıştırmasının sebebini Şanlıurfa’da iş olanaklarından kaynaklandığını aktaran

Kamil Karabucak, “Nerden başlasam bilemiyorum, her şeyin başında işsizlik geliyor. Bugün eğitimde son sıralarda olmamız işçiliğe bağlı. Benim burada işim olsa ben ne diye ailemi çocuklarımı alıp başka şehre. Şehre gereken ilgi verilmiyor. Siyasileri desen seçimden seçime görüyoruz. Şehir için bir şey yaptıklarını görmedik. Tek faydaları bir yardakçısını bir yerlere atamak. Başkada diyecek bir şeyimiz yok.” İfadelerini kullandı.

Mehmet Kırvar / Urfa Değişim

Eğitim ve Öğretim yılı