'Çocukların hayattan kopmalarına izin verilmemeli!'

TAKİP ET

Şanlıurfa Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Ömer Hebeş, anne ve babaları Teknolojik cihazların çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri konusunda uyardı. Hebeş, çocukların artık gerçek hayattan kopuk bir yaşam sergilediklerine dikkat çekti.

Teknolojinin sosyal yaşamımızda çok fazla kullandığımız bir sistem olduğunu ve özellikle çocukların teknolojik cihaz kullanımlarının kontrolünün ebeveynlerde olması gerektiğini belirten Şanlıurfa Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Ömer Hebeş, anne ve babaları dikkatli olması konusunda uyardı.

Teknolojinin çocuklar üzerindeki etkisini gazetemize açıklayan Hebeş, “Teknoloji, hayatımızın hemen her noktasında karşımıza çıkar. Yeri geldiğinde işlerimizi kolaylaştırır, günlük hayatımıza kolaylık sağlar ama bazı durumlarda da farkında olmadan bize çok zarar verebilir. Bu sebepten teknoloji kullanımına çok dikkat etmemiz gerekir.  Bütün sosyal hayatımız ve özel hayatımız teknolojiyle bir bütün haline gelmiş durumda. Teknolojinin bu denli hayatın bir parçası olduğu günümüzde, teknolojinin kullanılma yaşının gün geçtikçe düşüyor olması da çok normal. Eğer çocuğumuz istenilen süresinin üstünde internet kullanıyorsa, kendisine bu noktada bir süre sınırı koyamıyorsa bu noktada devreye girmemiz gerekir. Burada da anne babaya büyük görevler düşüyor. Çünkü bu noktada anne ve babanın tutarlı bir yaklaşımla çocuğa yaklaşması gerekir." dedi.



"İlk olarak çocuğu internetin başına götüren nedenin ne olduğunu tespit etmek gerekir." diyen Hebeş, "Yapması gereken bir görev varsa bunu yaptıktan sonra ödül olarak kısıtlı bir süre ile kullanımına izin verilebilir. Kullanılan bilgisayarın salon gibi ortak kullanıma açık bir alanda olması sağlanabilir. Haftanın belirli günleri aileler çocuklarını alıp park, orman gibi çocukların doğa ile kaynaşmaları sağlanabilir veya çocuklarımıza farklı hobiler kazandırıp, gelecekte kendi kendilerini oyalayabilecekleri ve kendileriyle vakit geçirebilecekleri hobiler kazandırmak, bireyin gelişimine de büyük katkılar sunmaktadır.” diye konuştu.



'Çocuklar gerçek hayattan uzaklaşıyor'

Şanlıurfa Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Ömer Hebeş, internet kullanımının son yıllarda yaygın olduğunu ve internet kullanım yaşının gittikçe düştüğüne dikkat çekti.

Çocukların ailelerinden çok internet ortamından hayatı öğrendiğine dikkat çeken Hebeş, “Çocuğun öğrenmelerini internet üzerinden geliştirmesi, doğru olanı öğrenmemesi, yanlış yönlendirilmesi, bazen öğrenmeye çalışırken zararlı birtakım verilerle karşılaşması, internette elde edilen öğrenmenin yaparak ve yaşayarak gerçekleşmediğinden pekiştirilme imkânının kısıtlı olması ve dolayısıyla kalıcı olmaması nedeniyle kalıcı olmaması çocukların ailelerinden hayatı öğrenmek yerine teknolojiden öğrenmesini olumlu bulmamaktayım. Çağdaş eğitim anlayışına göre bireyin ilk öğrenmelerini ailesiyle bir arada yaparak ve yaşayarak öğrenmesi olumlu derecede önemlidir. Öte yandan ailesinden öğrenen çocuğun insan ilişkileri, iletişim becerileri gelişir, birey sosyal yönden de kendini gerçekleştirme yolunda adımlar atmış olur.  Öğrenmelerini aileden almış olan bireyler okul çağında iletişim yanlısı, sosyal yönden kuvvetli, paylaşımcı, insani değerlere sahip bireyler olarak kendilerini çoğu zaman göstermektedirler.

Günün önemli bir kısmını sanal oyunları onayarak geçiren çocuklar, temel ihtiyaçlarını gidermede vakit bulamayan hayattan kopuk kişiler haline geliyor. Gerçek hayat yerine kendine göre bir sanal dünya kurarak bu dünya içinde yer edinmeye çalışıyorlar. Bundan dolayı gerçek hayatta iletişim kurmaktan aciz, çekingen asosyal kişiler haline geliyorlar. Bunun yanı sıra şiddet içerikli oyunlar çocukların şiddeti normalleştirmeleri, çocukların gerçek hayatta şiddeti uygulamalarına sebebiyet veriyor. Bunun yanında yapılan araştırmalara göre ölçülü bir şekilde eğer oynandığında faydalı oyunlar da var.” şeklinde ifade etti.



Eğitici oyunları beraber oynayın!

RAM Müdürü Ömer Hebeş, internet ortamında yararlı oyunlarında olduğuna dikkat çekerek, ebeveynlerin bu oyunları çocuklarıyla birlikte oynayarak eğitimlerine destek olabileceğine dikkat çekti.

Hebeş, “Burada ailelerin çocuklarla birlikte çocuğun oynayabileceği, şiddetin yoğun olmadığı, eğitici yönü olan oyunları seçmesi gerekiyor ve çocuğu takip etmeleri lazım. Özellikle normal günlük işlerini aksatacak duruma geldiğinde veya sıra dışı davranışlar sergilediğinde ailenin müdahale etmesi gerekmektedir. Çocukla zaman geçirerek sanal oyunların dışında sokak oyunları da öğretilmeli." sözlerine yer verdi.

Madde bağımlılığı konusuna da değinen Müdür Ömer Hebeş, madde bağımlılığı konusunda Rehberlik Araştırma Merkezinin çocuklar ve gençler üzerindeki etkileri konusunda çalışmalar yaptıklarını ve bu konuda önemli aşamalar kaydettiklerini söyledi.

Hebeş, “Başta Valilik olmak üzere Haliliye İlçe Kaymakamı, İl ve İlçe Emniyet Müdürlüğü,  İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri, İlçe Sağlık Müdürlüğü, Yeşilay gibi birçok kurum ve sivil toplum kuruluşları bağımlılıkla ilgili eş güdümlü olarak çalışmalar yürütmektedir. Bizler Rehberlik Araştırma Merkezi olarak bu konularda öğrenci ve ailelere yönelik madde bağımlılığını önlemek adına çeşitli seminerler düzenliyoruz.  Dezavantajlı durumda ve risk altında olan bireylerin sosyal ilişkilerini güçlendirmek adına bireysel görüşmeler yapıyoruz. Madde bağımlılığını önlemeye yönelik yaptığımız projeler ile bireylerin sosyal yaşama katılmasına destek olmaya çabalıyoruz.” ifadelerini kullandı

Şanlıurfa rehberlik araştırma merkezi müdürü Ömer hebeş Şanlıurfa haberler son dakika