'Daha iyi bir verim, kaliteli aşı gerektirir'

TAKİP ET

Şanlıurfa'da fıstık aşılama sezonunun sona ermesine az bir süre kala çiftçiler, aşılama işlemini hızlandırdı. Aşı ustaları ve üreticiler, aşılama ile kaliteli fıstık üretimi için tavsiyelerde bulundu.

Fıstık üretiminde önemli bir konumda bulunan Şanlıurfa'da çiftçiler aşı sürecine devam ediyor. Aşılama döneminin bitmesine az bir süre kalan çiftçiler de bu işlemi hızlandırdı. Fıstık ağacı, melengiç ağacının aşılanmasıyla dönüştürülerek oluşturuluyor. Uygun zaman, iyi usta ve ağacın o ayki durumuna göre aşılama yapılıyor. Çiftçiler, Mayıs ayında aşılama işlemi için çalışmaları başlattı. Haziran ayının bitmesi ile aşılamada son günler yaşanıyor.



Daha iyi verim için daha kaliteli aşı

Melengiç ağacının aşılanmasıyla fıstığa dönüştürülen ve bu şekilde yüksek gelir elde edilen fıstık ağacının aşılanma dönemi Mayıs ayında başında başladı. Fıstığa dönüşen ağacın ekonomik getirisi daha fazla olduğu için çiftçiler tarafından uzun vadeli ekonomik yatırım ve kar anlamına geliyor. Çiftçiler, fıstığın daha yüksek gelir getirmesi adına kaliteli aşılama yapmayı tercih ediyor.



'Aşı vurulacak ağacın iki parmak kadar kalın olması gerekir'

Aşılama işleminin fıstığın ürün kalitesi ve verim miktarına olan etkisi sebebiyle çok önemli olduğunu vurgulayan çiftçiler, “Aşılama tekniği, aşı kaleminin iyi seçilmesi, olgunlaşması, verimli ve iyi çeşit anaç ağaçlardan alınması büyük önem arz ediyor. Aşı olmadan fıstıkta verimlilik olmaz. Çünkü aşılanmayan ağaç yabandır. Bu yüzden seçilecek olan fıstık aşısına çok dikkat edilmelidir. Öncelikle vurulacak gözün kaliteli ve ağacın iki parmak kadar kalın olması gerekiyor. Daha ince olduğunda kalına göre biraz daha geç gelişir ve vurulduktan sonra aşının yukarı kısmında ve aşağısında kalan erkeğe ait yaprak ve gözler alınmalı sadece bir göz bırakılmalıdır. Bırakılan erkek göz, aşının tutmama ihtimaline karşı ağacın kurumaması, gereken fotosentezi yapabilmesi için bırakılır. Vurulan göz ilk yılda tutmayabilir sonraki yıllarda açma ihtimali yüksektir. Yani vurulduktan 10 yıl sonra açan gözlere de şahit olduk. Öte yandan göz vurulduktan sonra kesilen kabuğun hava almaması için güzel bir şekilde aşı ipiyle köke zarar vermeyecek şekilde bağlanmalıdır. Normal melengiç geç kalınlaştığı için aşılamaya hazır olması gecikiyor. Ancak bunun da çözümü Şengali dediğimiz türdür. Bu tür melengice vurulduğunda iki yıl içerisinde daha hızlı gelişir ve kalınlaşır. Bu yüzden Şengali vurulduktan iki yıl sonra aşılanmaya hazır hale geliyor” ifadelerine yer verdiler.



Murat Doğan / Urfa Değişim

Şanlıurfada fıstık aşılama sezonu daha iyi bir verim kaliteli aşı gerektirir . aşı ustaları ve üreticiler aşılama ile kaliteli fıstık üretimi Şanlıurfa haberler son dakika