Delioğlu'nun işçilerin "tatil olarak görüyor" sözleri tepki topladı

TAKİP ET

AK Parti Şanlıurfa il Başkanı Ali İhsan Delioğlu, Edessa TV'de katıldığı programda 'Şanlıurfa'daki mevsimlik tarım işçilerinin birçoğu tatil amaçlı işe gidiyorlar' sözleri tepki çekti. Konuyla ilgili gazetemize konuşan tarım işçileri, güneşin ve yağmurun altında akşama kadar çalışmak tatilse vekillerimiz neden gitmiyor diyerek sitem ettiler.

GAP’ın başkenti Şanlıurfa’da geçmişten bugüne kadar mevsimlik tarım işçisi sorununa bir türlü çözüm bulunamadı. Her yıl belirli zamanlarda geçimlerini sağlamak isteyen çocuk ve kadınların da olduğu binlerce işçi, tarım işinde çalışmak için başka illerde çalışmaya gidiyor.

AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Ali İhsan Delioğlu'nun yerel Edessa TV'de katıldığı Seçim Özel programında mevsimlik tarım işçilerine yönelik sözleri tepki çekti. Sunucunun, her partinin mevsimlik tarım işçilerine yönelik bir vaadi olduğunu ifade ederek "İnsanların başka bir şehire gidip çalışması normal bir şey değil mi" sorusuna "Gayet normal" diyen Delioğlu, şöyle konuştu:

"Hatta siz bu mevsimlik tarım işçisi sorsanız, bunların artık yaşam biçiminin bu olduğunu görürsünüz. Mevsimlik tarım işçilerinin problemi buradan oraya çalışmaya gitmek değil. Mevsimlik tarım işçilerinin problemi, gittikleri yerde şartların biraz zor olması. Oradaki şartların düzeltilmesini istiyor bu insanlar. Yoksa bunların çoğu bu şekilde yaşamaya artık bir yaşam biçimi olarak hatta kendilerine tatil olarak görenler var. Alıp çoluk çocuğunu oraya gidenler var. O tespit bir yana hiçbir belediye mevsimlik tarım işçisini çözebilecek ne bir mecburiyeti ne de bir görevi var. Belediyenin böyle bir görevi yok. Belediyenin ne iş yaptığı ne iş yapmadığı belli. Belediyeler kanununda da belli hangi işi yapar, hangi işi yapmaz diye."

TANAL: 'AKP İKTİDARININ BAKIŞ AÇISI BUDUR'

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Delioğlu'nun bu sözlerine "İşte AKP iktidarının, AKP’li belediyelerin mevsimlik tarım işçiliğine bakış açısı budur" diyerek tepki gösterdi.

Başkan Delioğlu’nun açıklamasının ardından Urfa değişim mikrofonlarına konuşan mevsimlik tarım işçileri ise madem tatilse vekilleri ve başkanları tarım işçiliğine bekliyoruz diyerek sitem etti.

“BİZ MEVSİMLİK İŞE GİTMEZSEK ÇOCUKLARIMIZ AÇ KALIR, KİMSE TATİL İÇİN ÇALIŞMAYA GİTMEZ”

Yaklaşık bir ay sonra mevsimlik tarım işine gidecek olan mevsimlik tarım işçisi Hasan Ayaz, “Mevsimlik iş zamanında Şanlıurfa’nın yarısı boşalıyor. AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı mevsimlik kardeşlerini tatili için gittiğini söylemesi yanlış bir şey bence, çünkü kimse işe tatil için gitmez. Ben AK Partiliyim ama AK Parti bizleri sadece aldatıyor. Biz mevsimlik işe gitmezsek Şanlıurfa’da çocuklarımız aç kalır, kimse tatil için çalışmaya gitmez. Madem tatil için mevsimlik işine gidiyoruz o zaman üst mevkidekiler de gitsin onlar niye gitmiyorlar eğer tatile gidiyorsak niye milletvekilleri gitmiyor. Şanlıurfa GAP projesinin merkezidir niye Şanlıurfalılara iş istihdam sağlamıyorlar, insanlar bu kadar işsiz. Yaz ayında Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde herhangi bir tarlada beş kişi yoktur ama Aksaray’a git on dönümlük tarlada 50 kişi vardır ve hepsi mevsimlik tarım işçisi olarak gelmiştir.  Orada insanlar perişan oluyor biz çalışmaya altı aylığına gidiyoruz, eğer altı ay kalmazsak geçimimizi sağlayamayız, çocuklarımız aç kalırlar ve ben bu dönem AK Partiye oyumu vermeyeceğim çünkü AK Parti hesabına geldiği gibi davranıyor” diyerek tepki gösterdi.

“ŞANLIURFA’DA İŞ YOK MECBUREN DIŞARIYA MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ OLARAK GİDİYORUZ”

Mevsimlik tarım işine bir hafta sonra gideceğini belirten Mehmet Çay, “Biz gittiğimiz yerde; kabak, patlıcan, biber ve domates toplayacağız. Biz altı ay boyunca mevsimlik tarım işçisi olarak çalışıp oradan oraya göç ediyoruz. Yani şimdi gitsek onuncu aya falan döneriz. AK Parti İl Başkanın söylediği şey çok yanlış, kim tatil niyetine mevsimlik tarım işçisi olarak çalışır ki madem öyleyse o zaman onlarda gelip tatil yapsınlar. Şanlıurfa’da toprağı tarlası olan insanlar az çok da olsa tarlasını ekip geçimini sağlayabiliyor ama bizim gibi insanlar, tarlası olmayanlar ne yapsın? Şanlıurfa’da iş yok mecburen dışarıya mevsimlik tarım işçisi olarak gitmek zorunda kalıyoruz. Başkan tatil için gitmek istiyorsa buyursun gelsin gitsin baksın ne kadar kalabiliyorlar. Ben evime bir şey alamıyorum. Biz önümüzdeki hafta çalışmaya gideceğiz şu anda eşyalarımızı toparlıyoruz, hazırlıklarımızı yapıyoruz ve oraya gidip sabahtan akşama kadar çalışacağız ama günlüğümüz 450 TL’ye gelecek ve mecburen gideceğiz. Şanlıurfa’da ne iş var ne de çalışanlar doğru düzgün hakkımızı verebiliyor, onun için ekmeğimiz nereden geliyorsa oraya gitmek zorunda kalıyoruz. Biz şu anda beş kişi çalışmaya gidiyoruz benim liseye giden çocuklarım var onlarda evde kalacaklar okul bittiği zaman gelecekler” dedi.

“TATİL DEDİĞİN ÖZEL ARABASI OLUR GİDER OTELDE KALIR”

Eskiden mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaya gittiklerini ama şu anda çocukların hepsi evlendiği için gidecek kimse olmadığından dolayı artık gitmediklerini söyleyen Fadıl Çetin, “Biz çalışmaya gittiğimiz dönemde Akdeniz bölgesi ve İç Anadolu bölgesi gibi yerlere gidiyorduk ve oralarda altı ayı tamamlıyorduk ve sezonluk iş bitti mi tekrardan Şanlıurfa’ya geliyorduk. Biz gittiğimizde soğan olsun, şeker pancarı olsun, diğer işler olsun her türlü işi yapmaya çalışıyorduk. Biz kış ayından çalışmaya gidiyoruz o zamanlar yağmur yağıyor, dolu yağıyor, çadırda kalıyorduk bunun neresi tatil? Kim bunu söylüyorsa tekrardan söylediğini gözden geçirsin. Kim ailesine çoluğunu çocuğunu toparlayarak gidip başka şehirde rezil olsun. Tatil dediğin özel arabası olur gider otelde kalır bir hafta, iki hafta bilemedin bir ay kalır. Bizim gibi altı ay kalmaz. Sabahtan akşama kadar güneşin altında çalışmaz. Tatile giden bir insan ticaretle uğraşır başka geliri vardır ve bizim gibi tek gelirleri tarlada çalışmak değildir.” ifadelerine yer verdi.

“TARIM İŞÇİSİ TATİLE GİTMEK İÇİN GİTMEZ ÇÜNKÜ ORASI TATİL YERİ DEĞİLDİR”

İbrahim Atsız isimli vatandaş ise İl Başkanının yaptığı açıklamaya yorumsuz kaldığını ifade ederek şu açıklamalarda bulundu, “Şanlıurfa’nın kaderi mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaktır ama devlet büyüklerimiz buna bir el atarak bir çözüm bulabilirler. Kırsalda olsun, köylerde olsun herkesin tarlası vardır ve toprakları gayet verimlidir ama destek olmadığı için ekip biçemiyorlar. Bizim Adana’dan ya da başka bir ilden neyimiz eksik ki Adana’da ekilip de Şanlıurfa’da ekilmeyen ya da verim alınmayan ne var? Ben AK Parti İl Başkanın dediğini hiçbir şey söylemek istemiyorum. Tarım işçisi tatile gitmek için gitmez çünkü orası tatil yeri değildir oraya insanlar çalışmak için gider, ekmek paralarını kazanmaya çalışırlar eğer öyle bir şey varsa biz de gidelim.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

AK Parti Şanlıurfa il Başkanı Ali İhsan Delioğlu mevsimlik tarım işçileri tatil amaçlı işe gidiyorlar Şanlıurfa Şanlıurfa haberleri