Denetimsizlik pahalılığı getirdi

TAKİP ET

Kurban Bayramından sonra kurulan semt pazarları vatandaşların hem cebini hem de dilini yaktı. 9 günlük bayram tatilinin ardından yükselen fiyatlara sitem eden vatandaşlar denetimlerin olmamasından şikâyet etti.

Artan hayat pahalılığı ülkenin en temel sorunu olmaya devam ediyor. Fiyatlar artık semt pazarlarında günlük olarak zamlanıyor. Artan maliyetler, üst üste gelen zamlar ve kurdaki dalgalanmanın ateş düşürdüğü halk pazarında esnaf zararına satış yaparken, Urfalı vatandaşların kimisi tane ile kimisi de yarımşar kilo alarak evine dönüyor.

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde bulunan Bahçelievler Kaplı semt pazarında bayram öncesi fiyatların uygun olmasının verdiği mutluluk hem vatandaşın yüzüne hem de tezgâhlara yansımıştı. Kurban bayramından hemen sonra kurulan semt pazarında ise fiyatlar ateş pahası…

Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan vatandaşlar dert yandı.

Ahmet Sönmez, "Ben karpuz satıyorum karpuzun bayramdan önce fiyatı 3 liraya kadar düştü fakat bugün halk pazarına gittiğimizde karpuzun kilosu 6 liradan satılıyordu niye fiyat artışına gidildi diye sorduğumuzda direkt akaryakıtın pahalı olması ve asgari ücretin yükselmesine bağladılar. Kavuının kilosu da şu anda 18 lira hal pazarında ise 16 lira tabii kavunda bayramdan önce 12 liraydı birden fiyatlı yükselerek 18 liraya kadar çıktı. Bayramdan önce günlük 2 ton satıyordum Ben şu anda değil 2 ton 1 ton bile satamam. Çünkü milletin alım gücü bitti fiyatlar çok yüksek vatandaşın cebini zorluyor. Yani bu pahalılık sadece karpuzda değil bütün ürünlerde aynı şekilde devam ediyor.

“DOLARIN YÜKSELMESİ PAZARA YANSIDI”

Pazardaki pahalılığı doların yükselmesine bağlayan Pazar esnafı Sedat Akkuş "Şu anda fiyatlar vatandaşın alım gücüne göre çok pahalı, bayramdan önce de fiyatlar aynı gibiydi ama bayramdan sonra onun üstüne bayağı eklediler. E tabii bir ürün pazara gelene kadar yüzlerce aracı himayesinde geliyor her biri üstüne 50 kuruş eklese bu hemen fiyata da yansıyarak yüksek bir şekilde vatandaşa yansıyor. İster istemez bizler de ürünlerimizi pahalı satıyoruz. Doların yükselmesi her şeyi etkiliyor. Vatandaş pazara geldiğinde bütçesini aşmayacak şekilde en uygun kim veriyorsa oradan alışverişini yapıyor. Bayramdan önce 3 binin üzerinde satış yapıyordum şu an 2 bini geçmiyor” dedi.

“KOSKOCA PAZARDA ESNAFI DENETLEYEN BEKÇİ YOK”

Kurulan semt pazarlarında zabıtaların denetimlerini yapmamasından kaynaklı esnafların kafasına göre zam belirlediklerini aktaran Mahmut Karagöz "Asgari ücrete zam gelir gelmez her şeyin fiyatı yükseldi. Pazarda etiket olmadığı için esnafların hepsi kafasına göre fiyat biçiyor. Koskocaman bir pazarda hiç zabıta bulunmuyor. Kimse fiyatları denetleyemiyor, herkes kafasına nasıl esiyorsa o şekilde fiyatlandırıyor. 3 gün sonra seçim var diye kimseye karışmıyorlar oysaki cezalar versin kimse istediğinden fazla fiyat biçemez. Denetim olsaydı bugün aldığımız bir ürünü bir kilo alıyorsak 2 kilo alırdık. Tabi herkesin başına bekçi zabıta polis dikmek olmaz ama pazara bir defa zabıta gelip denetleme yapsa ceza belirlese diğer pazarcılar da ona uyarak fiyatları yükseltmekten kaçınırlar. Bayramdan önce yaptığım alışveriş 200 liraydı o da her şeyi almıştım ama şu an yaptığım pazar 300 lira ve doğru düzgün bir şey alamadım” diyerek sitem etti.

“ESNAF ETİKET KOYMAYA YANAŞMIYOR”

Pazardaki fiyat dengesizliklerini ortadan kaldırabilmek için esnafa etiket konusunda uyarılarda bulunduklarını fakat esnafın bu konuda hassasiyetli davranmadığının altını çizen İbrahim Karal, ‘Ceza ödüyor, fakat etiket koymaya yanaşmıyorlar’ diyerek sözlerini şöyle sürdürdü “Ben şu an karpuz almaya geldim karpuzun kilosu 6,5 - 7 liradan başlıyor, bayramdan önce tabii fiyat 3 liraya kadar düşmüştü. Bizler de artık anlamıyoruz gelen zamların nasıl geldiğini inanın ki bilmiyorum. Akaryakıtın pahalı olması tüm ürünlere yansıyor. Biliyorsunuz pazara gelen malların çoğu da arabayla buraya geliyor hal böyle olunca ister istemez ürünlere de bu zam bindiriliyor. Ben pazar sorumlusuyum defalarca kez etiket konusunda uyarmamıza rağmen ve ceza kesmemize rağmen esnaf bir türlü bunu dikkate almıyor. Cezalara razı oluyor fakat etiket takmaya yanaşmıyorlar” şeklinde konuştu.

“ZAMLARI BİZ KENDİMİZE YAPIYORUZ”

Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Karal, “Ben suçu hükümete ya da devlete atmıyorum evet hayat pahalılığı çok fazla, fakat bu suç halkımızındır. Zamları biz kendi kendimize yapıyoruz. Piyasa hiçbir zaman belli olmuyor buradan bir ürün alıyorsun 10 metre ileride bir yere soruyorsun aynı ürün çok yüksek meblağlarda oluyor” ifadelerini kullandı.

hayat pahalılığı Kurban Bayramı