Deprem pazarı da vurdu!

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli deprem 10 ili etkilemekle birlikte pazar ürünlerini de etkiledi. Pazara gelen ürünlerin çoğunun deprem bölgelerinden gelmesi fiyatları iki katına çıkardı. Şanlıurfa kapalı semt pazarında vatandaş ürünü alamadığı için isyan etti, esnaf ise satamadığı için isyan etti.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremde binlerce vatandaş hayatını kaybederken birçok sera da yıkıldı. Kış aylarında seralarda yetiştirdiği ürünleri çevre illere satan Hatay, Adana gibi iller bu kez pazarlara ürün gönderemeyince fiyatlar 2 katına çıktı.

Şanlıurfa’da evleri hasar gören ya da yıkım emri verilen çoğu vatandaşın çadırlarda kaldığını söyleyen pazarcı esnafları çadırlarda imkânların kısıtlı olmasından dolayı çoğu vatandaşın hazır yemeğe yöneldiğini aktardı. Vatandaşlar ise pazarlarda denetlemelerin olmadığını kaydederek adeta kin kustu.

Urfa Değişim Gazetesine konuşan vatandaşlar, fiyatlarda denetimin yapılmadığını vurguladı. Ayrıca deprem bölgesinden ürün gelmediği için sebze meyve fiyatları 2-3 katına çıktığını söylediler.

“ÜRÜNLER DEPREM BÖLGESİNDEN GELMEYİNCE FİYATLAR ARTTI”

Deprem bölgesinden gelen çoğu üründe fiyatların 2-3 katına çıktığını söyleyen Pazar esnafı Mahmut Kaçan, “Fiyatlar şuan da yüksek sizin de bildiğiniz gibi sebze meyvelerin çoğu deprem olan bölgelerden geldiği için maalesef fiyatlar çok pahalı. Sebzelerin çoğu Hatay Samandağ’ından geldiği için ulaşımı toplaması falan sıkıntılı olduğu için bunlarda fiyata yansıyor ve fiyatlar da iki üç katına çıktı” dedi.

DEPREM, ÇADIRDA KALAN VATANDAŞLARI HAZIR YEMEĞE YÖNLENDİRDİ”

Depremin insanları hazır yemeğe yönlendirdiğinin altını çizen esnaf Kaçan, “Depremden önce fiyatlar uygundu tabi, haliyle kış aylarında fiyatlar pahalı oluyor da birde depremin etkisi olunca fiyatlar 2-3 katına çıktı. Müşteri gelmesine geliyor fakat eskiye kıyaslarsak zaten çoğu müşteri evinde bile oturamıyor çadırlarda, arabalarda kalıyor. Burada kalan insanlarda yemekle uğraşamadığı için mecburen hazır yemek almak zorunda kalıyor. Şu an ürünler arasında patlıcanın kilosu 40 liraya dayandı. Domates depremden önce 12-15 liraydı şimdi 25-30 liraya dayandı.” şeklinde konuştu.

“KİMSE PAZARLARI DENETLEMİYOR”

Pazarlarda sıkı denetimlerin yapılmadığını, aynı yerden gelen ürünlerin farklı fiyatlarda satışa sunulduğunu aktaran Mustafa Bilgiç, “Aslında bu fiyatları millet hak ediyor. Hiçbir yerde ne bir denetim ne de bir kontrol var. Bu pazardaki bulunan tezgâhlarda hiçbirinin fiyatı aynı değildir. İkisi aynı yerden gelmesine rağmen hatta masraflarının aynı olmasına rağmen bile fiyatlar ne yazık ki değişiyor. Bu fiyatları denetleyen belediye mi, valilik mi, yoksa devlet mi kim bunları denetliyorsa bir an önce el atsın. Bu kadar millet var pazarda, sorun dolabını dolduran varsa gidip elini öpeceğim.  Bu kadar işsiz fakir insan var, bırakın dolabını doldurmayı adamlar ihtiyaçlarını bile doğru dürüst karşılayamıyor. Vatandaş artık evine meyve sebze bile götüremiyor” diyerek sitem etti.

“ONU BUNU YEMEYİN DİYORLAR, BOĞAZIMIZA KELEPÇE Mİ VURALIM”

Pazardaki ürünlerin fiyatının 2-3 katına çıktığını söylen Hasan Yaşar, “Fakir fukara mahvoldu. Salatalığın kilosu 20 lira, biber bu tezgâhta 15 lira bazı tezgâhlar var 25 lira bunu hiç denetleyen önleyen kimse yok mu? Kimse sormuyor bu tezgâh niye 15 liraya satıyor diğeri niye 25 liraya bunu kimse kurcalamıyor. Başıboş bırakmışlar her şeyi bunlarda fırsata çevirip millete zamlı şekilde yutturuyor. Sen pazarın dolu olduğuna bakma vatandaş gelip pazara bakıp gidiyor. Sadece ürünün kokusunu alabiliyor. Ben 25 liraya mandalina ve 2 kilo domatese 50 lira verdim. Daha bir şey almadan 75 lira harcadım. Ben bu parayla hemen hemen her şeyi alabiliyordum. Bazıları çıkıp e bunu da yemeyin diyor bizler ne yiyeceğiz. Domates almayalım, salatalık, biber almayalım peki bizler ne alalım. Bunlar bizim ne yememizi bekliyor. Boğazımıza kelepçe mi vuralım.” ifadelerini kullandı.

Deprem Şanlıurfa Kahramanmaraş Şanlıurfa kapalı semt pazarı