Dilek diliyorlar; bez bağlıyorlar

TAKİP ET

Şanlıurfa'da ağaçların atası olarak anılan ve 2007 yılında Tabiat Varlıkları Kurulu tarafından 'Cudi Zeytini Anıt Ağacı' adıyla tescil edilen ziyaret ağacı, her gün vatandaşlar tarafından ziyaret ediliyor. Kutsal olarak görülen ağaca bez bağlanıp dilek de dileniyor.

Şanlıurfa Eyyübiye ilçesi Zeytinli Kırsal Mahallesine bağlı Göbeklitepe Mezrasında yer alan ve yöre halkı tarafından kutsal kabul sayılan ağaç her gün vatandaşlar tarafından ziyaret ediliyor. Hakkında çeşitli rivayetler anlatılan zeytin ağacı, 2007 yılında Tabiat Varlıkları Kurulu tarafından 'Cudi Zeytini Anıt Ağacı' adıyla tescil edildi.

 

Ağacın bulunduğu vadinin koruma altına alınması bekleniyor

Birinci derece sit alanı bölgesinde yer alan ve rivayetlere göre 6 bin yıllık olduğu düşünülen 'Cudi Zeytini Anıt Ağacı'nın yer aldığı Cudi Vadisi’nin koruma altına alınması bekleniyor. Yöre halkı tarafından 'Ziyaret Ağacı' olarak adlandırılan ve daha çok cuma günleri ziyaret edilen Cudi Zeytini Anıt Ağacı'nı ziyaret eden vatandaşlar, burada dilek diliyor; dua ediyor ve ağacın dallarına bez bağlıyorlar. Pişirdikleri yemeklerini buraya getirerek yiyen ziyaretçilerin yanı sıra adaklar da ağacın altında kesiliyor.



Ziyaret ağacını ziyaret eden İdan Çiftçi, "Biz hasta olduğumuz için buraya dua etmeye geldik. İnşallah duamız kabul olur. Bu zeytin ağacı ziyaret olarak biliniyor ve biz burada bildiğimiz duaları okuyoruz." dedi. 

Daha çok cuma günlerinde buranın ziyaret edildiğini belirten ziyaretçi Adnan Çiftçi, "Vatandaşlar genellikle cuma günleri burayı ziyaret etmeye gelir. Hasta olan kişilerin hastalıklarına çare bulamayanlar buraya gelerek şifa arıyorlar." ifadelerini kullandı. 

Abdulselam Yavuz / Urfa Değişim 



cudi zeytini anıt ağacı kutsal olarak görülen ağaca bez bağlanıyor Şanlıurfa zeytin ağacı haberler