'Düğünlerde takılan altın ve paraların kaynağı araştırılmalı!'

TAKİP ET

Av. Sena Nur Koç, son zamanlarda Türkiye'de gündem konusu olan kara para aklama hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Koç, kara para aklama suçunun oluşabilmesi için öncül suçun olması gerektiğini bildirdi.

Özellikle Dilan Polat ve Engin Polat hakkında oluşan iddialar üzerinden herkes “kara para aklama nedir?” diye araştırmalara başladı. Kara para, genellikle yasa dışı veya düşük şeffaflıkla elde edilen geliri ifade eden ve çoğunlukla suç faaliyetlerinden kaynaklanan para anlamına gelir. Birçok yöntemle kara aklama yapılıyor. Bazı kişiler olmayan şirketler üzerinden alış satış yaparken bazıları ise paraları küçük banknotlarla oluşturarak fiziksel anlamda sisteme girişini yaparak yapıyor.

Kara para, kaynağı belirsiz veya izlenemez olduğu için genellikle yasalara aykırıdır ve genellikle vergilendirme, kara para aklama ve finansal suçlarla ilişkilidir. Peki, kara para nedir? Kara para aklama ne demek?  Yöntemleri nelerdir? Türkiye’de son dönemlerde neden artı? gibi sorular akıllara gelmeye başladı.

Şanlıurfa Barosuna kayıtlı Av. Sena Nur Koç Urfa Değişim Mikrofonlarına konuştu. Koç, 2016 yılında çıkarılan Varlık Barışı Yasasının kara para aklamaya davetiye çıkardığını söyledi. Ayrıca suçun oluşabilmesi için öncül suçun olmasına dikkat çekerken, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde düğünlerde takılan kilolarca altının ve dolarlarında kaynağının araştırılması gerektiğini söyledi.

Kara para aklamanın ne olduğunu açıklayan Şanlıurfa Barosuna kayıtlı Av. Sena Nur Koç, “Kara para aklama suçtan elde edilen paranın yasa dışı yolarla sisteme dahil edilmesidir” dedi.

VARLIK BARIŞI YASASI, YASA DIŞI PARANIN TÜRKİYE'YE DAVET EDİLMESİDİR

2016 yılında çıkarılan Varlık Barış Yasasıyla birlikte Kara para aklamanın Türkiye’ de artığını ve kara para aklama suçunun en önemli kaynağının öncül suçlar olduğunu söyleyen Av. Sena Nur Koç, “Kara para aklıma son zamanlarda değil nereden bakarsanız 2015 yılından beri Türkiye'de var olmaya başlayan bir sorun. Bunun sebebi ise 2016 yılından çıkarılan Varlık Barış Yasasıdır. Bu Varlık Barışı Yasası bu yıllar içerisinde 6 defa tekrarlandı. Varlık Barışı Yasası, yasa dışı paranın Türkiye'ye davet edilmesidir. Sen paranı getir ben kaynağını sormayacağım diyor demektir. Nitekim bu yasa ile dünya mafyası Türkiye'ye dahil edildi.

UZMAN TARAFINDAN TARTIŞILDI

Yasa dışı paranın aslında en önemli kaynağı öncül suçlardır. Öncü suçları ise uyuşturucu, fuhuş, silah kaçakçılığı ve hudutta yapılan her türlü kaçakçılıktır. Tabii ki de Türkiye bu varlık Barış yasasını çıkarırken izlediği politika sisteme biraz para dahil edilerek sistemlerin rahatlamasını sağlamaktı. O dönemde çokça günleri meşgul etti ve uzmanlar tarafından çok tartışıldı ve uzmanlar tarafından kabul görmedi ama uygulamaya yine devam edildi. 2023 Haziran ayında uzatılmıştı şu an tekrar çıkıp çıkmayacağı ise belirsiz” açıklamalarında söz konusu yasayla ilgili eleştirilerde bulundu.

Kara para aklamanın yöntemlerine değinen ve Türkiye’de en çok kullanılan kara para aklamanın paravan yöntemi yani hayali şirketler üzerinden yasa dışı paranın giriş çıkışının yapıldığını anlatan Koç, yöntemleri şu ifadelerle açıkladı:

PARA KÜÇÜK MİKTARLARA BÖLÜNEREK SİSTEME DAHİL EDİLİR

Parçalama yöntemi: Parçalama yöntemi, kara parayı nakit bildirim tutarının altında tutarak sisteme dahil edilmesidir.

Şirinler yöntemi: Parçalama yönetimine çok benzer. Nakit bildirim tutarının altında tutarak parayı küçük miktarlarda sisteme dahil edilmesidir.

SİPARİŞ YÖNTEMİ İLE YAPILIR

Mail Order yöntemidir. Mail Order yöntemi yine yasa dışı paranın sisteme dahil edilmesidir. Farazi söylüyorum mesela sipariş ve ısmarlama yöntemi ile banka bilgilerinin alınması, banka bilgilerini çalınarak 30 kuruş 90 kuruş giriş çıkışlar yapılması, ölmüş bir kişinin banka hesap bilgilerinden giriş çıkışların yapılmasıdır.

 Vergi Cennetleri: Vergi Cennetleri ise kıyı bölgelerinde aslında Ada bölgelerinde çokça kullanılan bir yöntemdir. Vergi cennetleri bünyesinde bankalar sır saklama yükümlülüğü altındadır. En büyük yöntemleri budur. Nakit akışları yasa dışı yollarla yaparlar ve bu yöntemle bilgi paylaşılmaz bu durumda Kara para aklayan kişilere kolaylık sağlar.

OLMAYAN ŞİRKETLER YÜZÜNDEN ALIŞ -SATIŞ YAPILIR

Döviz Büroları: Kara para aklamaya çok yardımcı olurlar. Bu yöntemde elde edilen kara paranın küçük banknotlar oluşturularak fiziksel anlamda sisteme girişini kolaylaştırmaktır

Paravan Yöntemi: Paravan yöntemi yani hayali şirketlerdir. Zaten bu da Türkiye'de en çok görülen kara para aklama yöntemidir. Olmayan şirket üzerinden alışveriş ve alış satış yapıldığını göstererek sistemde paranın giriş çıkışı sağlanıyor.”

DENETİMLER ARTIRILMALI

Türkiye’de denetimlerin az olduğunu ve mali suçların rutin incelemelerini yapmadığını aktaran Av. Sena Nur Koç, “Neden Türkiye’de kara para aklama bu kadar çok görünüyor diye soruluyor. Çünkü Türkiye'de denetim az ve dediğim gibi 2016 yılında beri çıkan varlık barışı yasası ve üstüne maliyenin rutin incelemelerini yapmamasıdır. Aslında rutinler devamlı yapıldığı halde ne vergiyi kaçırma suçu ortaya çıkacaktır ne de kara para aklama bu kadar çok görülmez. Yapılan incelemeler sonucu kara para aklama tespit edilecektir. Bu ihbar beklenmeden yapılan denetimler sonucunda en azından kara paranın bu kadar genişlemesi ve büyümesi mümkün olmayacaktır” şeklinde konuştu.

“ÖNCÜL BİR SUÇ OLMADIĞI ZAMAN KARA PARA AKLAMA SUÇU ORTAYA ÇIKMAZ”

Kara para aklama suçunun TCK’nın 282. Maddesinde düzenlendiğini ve suçun oluşabilmesi için öncül suçların olması gerektiğini altını çizen Şanlıurfa Barosuna kayıtlı Av. Sena Nur Koç,” Kara para aklama suçu Türk Ceza Kanunun (TCK) 282. Maddesinde düzenlenmiştir. Kara para aklamanın cezası 6 yıldan 14 yıla kadar verilebilir. Kara para aklamada öncül suç önemlidir. Şöyle ki öncül bir suç olmadığı zaman kara para aklama suçu ortaya çıkmaz. Öncül suç ise cezası 6 aydan fazla olan suçlar demektir. Bunlar uyuşturucu ticareti, fuhuş, Hudut da gerçekleşen her türlü asayiş, ticaret ve mal kaçırma örnek verebiliriz. Bu suçlardan herhangi biri mevcut değilse öncül suç yoktur ve kara para aklama suçundan bahsedemeyiz. Kara para aklamanın olabilmesi için öncül suçun olması gerekiyor” açıklamasında bulunarak kara para aklamanın hukuki süreci anlatı.

DOĞUDA TAKILAN ALTIN VE PARALARIN KAYNAĞI ARAŞTIRILMASI LAZIM

Mali suçların ihbara gerek duymadan incelemelerini yaptığı zaman kara para aklama suçunun önlenebileceğini söylerken Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde takılan altınların ve paralarının kaynağının araştırılması gerektiğini savunan Koç, sözlerini şu şekilde tamamladı.

“Mali suçlar hiçbir ihbara gerek duymadan incelemeleri yaparsa zaten bu suçlar ortaya çıkmayacaktır. Aslında Türkiye'den nereden buldun yasasının uygulaması gerektiğini düşünüyorum. Tabii ki Türkiye'nin gündemi Dilan Polat ve güzellik merkezleri üzerinden ilerliyor. Dikkat çekilmesi gereken bir konu daha var. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kilo kilo takılan altınlar ve milyonlarca nakit para dağıtılıyor. En son bir düğünde 10 milyon nakit para ve kilolarca altın takılmıştı. Bence bunların da araştırılması lazım. Bu paranın kaynağı nedir soru işaretidir akıllarda. Son olarak dediğim gibi ihbara gerek duymadan incelemeler yapılmalıdır.”

Av. Sena Nur Koç altın ve para Türkiye Kara para aklama Varlık Barış Yasası