Ekmeğe zam geldi! Fırıncılar vatandaş adına üzgün

TAKİP ET

Şanlıurfa'da ekmek fiyatlarına bugün geçerli olacak şekilde 1 liralık zam yapıldı. Zamla birlikte kent genelinde ekmek fiyatları 5 TL'yi bulacak. Yapılan ekmek zammıyla ilgili gazetemize konuşan fırıncılar zammın kendilerini de memnun etmediğini un, odun, işçi paralarının gün geçtikçe arttığını ve halkın alım gücünü de feci şekilde etkileyeceğini ifade etti.

Son günlerde buğday ve un fiyatlarına gelen zam ile birlikte Şanlıurfa Fırıncılar Odası ekmek fiyatlarında zam yapmaya karar verdi. 4 TL olan ekmek bugün itibariyle fırınlarda 5 TL’den satışa sunuldu. Her ne kadar ekmek fiyatlarına zam gelse de bazı fırıncılar odanın dışında kendi inisiyatifi ile daha düşük satabiliyor.

Tarımın başkenti, en fazla buğdayın yetiştiği kent olan Şanlıurfa’da ekmek fiyatlarına gelen zam fırıncıları üzerken bazı vatandaşlar ekmek fiyatlarının daha yüksek olması gerektiğini vurguladı.

“VATANDAŞ ADINA ÜZGÜNÜZ KEŞKE ZAM YAPILMASAYDI”

Şanlıurfa’da uzun yıllardan beridir fırıncılık yapan Halil Ulaş, ekmek fiyatlarına gelen zammın maddi durumu yetersiz aileleri ciddi şekilde etkileyeceğini 10 kişilik ailenin her gün 3 öğün için 150 TL vermesinin mümkün olamayacağını kaydetti.

Fırıncı Halil Ulaş yapılan zammı şu sözler ile değerlendirdi: “Ekmek fiyatlarına zam gelmesi halkı kötü etkilediği gibi bizleri de kötü etkileyecek. Un fiyatları almış başını gitmiş. Odun işçi maya fiyatları cabası, ekmeğe zam yapılması fırıncıların suçu değil. Her şey serbest piyasa olmuş. Zam yapılmaması daha iyiydi. Çünkü Şanlıurfa nüfus konusunda aileler çok kalabalık ondan dolayı artık bütçelerinden kesecekler. Düşünsenize 10 kişilik bir aile sabah kahvaltısında 50 TL’ye ekmek alacak. Buna yürekte cepte dayanmaz. Un fiyatlarına 90 TL zam geldi. Bunun yanı sıra işçi fiyatları sigortalar hepsi cebimizde gidiyor”

“SEÇİM SONRASI ZAMLAR PEŞ PEŞE GELİYOR”

Yapılan seçimlerin ardından 10 gün gibi kısa bir sürenin geçmesinin ardından ekmek fiyatlarına zammın yapılmasının doğru olmadığını vurgulayan fırıncı esnafı Mehmet Aslan, zamların art arda geleceğini zamlı günlerin yakın olduğunu belirtti.

Fırıncı esnafı Mehmet Aslan, “1 lira zam yapılmış 10 lira gelmiş gibi mi sevinelim ne yapalım. Kalabalık aileler sabah 50 TL ekmek parası ödeyebilir mi? Her şey serbest piyasa olmuş. Un fiyatları almış başını gitmiş. Odun fiyatları yüksek işçi yevmiyeleri yüksek. Halkın alım gücü düşük, gerçekten bizlerde ne yapacağımızı bilmiyoruz. Halk adına bizlerde üzülüyoruz. Seçim sonrası zamlar tek tek gelmeye başladı. Halk ne yapsın mecbur alacak. Alım gücü zayıf olduğu halde bütçeden azalta azalta ekmek alacak. Çünkü ekmek temel ihtiyaçtır almazlarsa olmaz. Birilerinin  bu serbest piyasaya el atması lazım. Gerçekten gidişat nereye gidiyor. Bu ekmek zammı daha başlangıçtır daha mevsimlik işçiler gelecek. Bakalım nasıl olacak.  Eleman zam isteyecek, un getirecek adam zamlı getirecek odun fiyatları yine öyle yani demem o ki sağımız solumuz zam olmuş vaziyette” dedi.

5 TL AZ KEŞKE 7,5 TL OLSA

Herkesin cebinde para olduğunu kimsenin kimseden eksiği olmadığını ekmek fiyatının 5 TL olmasının kimseyi etkilemeyeceğini ileri süren vatandaşlardan Mehmet Sarmudi de, “Ekmek fiyatının 5 lira olması azdır keşke 7.5 TL olsa. Herkes zengindir bugün ekmeğin 5 TL olması çok mu?  Adam odun yandırıyor, işçi çalıştırıyor, adam un alıyor. Bunların hepsi masraf fırıncılara Allah yardım etsin abi.  Buğday ucuz ya bugün bir ton buğday 9 bin pahalı mı Allah aşkına? Gerek buğday fiyatı 12 bin lira olmalıdır. Fırıncıların un fiyatlarından şikayetçi olmaları daha fazla kazanç elde etme düşüncesidir. Fırıncılar 50 TL kazanacaklarına 40 TL kazansınlar. “

“TARIMIN BAŞKENTTİNDE BU NEYİN ZAMMI”

Şanlıurfa’nın tarımın başkenti olduğunu en kaliteli buğdayın bu kentte yetiştirildiğini kaydeden vatandaşlardan Mehmet Alışkan, “Buğday fiyatına zam gelmeden ekmek fiyatlarına zam geldi. Bu neyin nesidir Allah aşkına. Artık fakir ekmekte mi yemesin her şey serbest piyasa olmuş nereye kadar olacak bu böyle. Diyorlar un fiyatlarına zam geldi buğdaya zam gelmeden un nasıl pahalı olur bunun akabinde ekmek nasıl pahalı oldu. Ekmeğin 5 TL olması gerçekten fazla insanlar nasıl geçinileceğini düşünürken bu zammın gelmesi artık vatandaşların canına tak etti. Artık durumu olmayan aileler ekmekte yemeyecek buna derhal devletin el atması lazım.” İfadesini kullandı.

Şanlıurfa ekmek fiyatları