Ekmeğe zam iddialarına vatandaştan tepki!

TAKİP ET

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarının 7,5 TL olacağını açıklamasına vatandaşlardan tepki geldi. Gazetemize konuşan Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı ise ekmeğe zam yapmayacaklarını vurguladı.

Buğdayın başkenti Şanlıurfa’da ekmeğin 5 TL’den satılmasının tepkileri sürerken Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ülke genelinde ekmek fiyatlarının 7,5 TL olacağını açıklamıştı. Yaşanan sürecin ardından gazetemize konuşan vatandaşlar ekmekte kalite olmadığını, geçen ayda yine zam yapıldığını ve buğdaya zam gelmediğini belirterek zam konusuna tepki gösterdiler.

Ekmeğe zam iddiaları gündemin ilk sırasında yer alırken Urfalı vatandaşları rahatlatacak açıklama Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı’dan geldi. Karaatlı gündemlerinde kesinlikle zam olmadığını söyledi. Büyük bir devalüasyon olmadığı sürece zam yok dedi.

Gazetemize konuşan vatandaşlar buğdayın en fazla yetiştiği kent olan Şanlıurfa’da kaliteli ve ucuz ekmek üretilmesi gerekirken en pahalı ve en kalitesiz ekmeği tükettiklerini ifade etti.

KARAATLI: EKMEĞE ZAM YOK!

Ekmek fiyatlarının Temmuz ayı başından itibaren 7 ile 7.5 lira arasında olacağı şeklindeki açıklamasından sonra gözler Karaatlı’ya çevrildi.

Ekmek fiyatlarına zam olmayacağını söyleyen Başkan Karaatlı, çok büyük bir devalüasyon olmadığıı sürece zam yapmayacaklarını ifade etti.

Karaatlı, Un fiyatlardaki artışa bağlı olarak geçtiğimiz ay ekmeğe 1 lira zam yaptıklarını dile getirerek. "Ekmek 4 liraydı, un fiyatları 380 liradan 550 ile 600 liraya yükselince biz de bunu ekmeğe yansıtmak zorunda kaldık" diyen Karaatlı, Türkiye genelinde geçerli olacağı belirtilen zammın Şanlıurfa'da uygulanıp uygulanmayacağı sorusuna "Bizde öyle birşey yok" yanıtını verdi.

"Karaatlı, "Çok önemli bir değişiklik olmazsa hiçbir oynama yapmayacağız. Asgari ücret farkı için zam düşünülüyor ama biz şu an zam yapmıyoruz. Fiyatlar çok aşırı artmazsa fiyat bu şekilde olacak" şeklinde konuştu.

“ESKİ FIRINCIYIM ESKİSİ GİBİ DENETİM YOK!”

Şanlıurfa’da uzun süre fırıncılık yaptığını ve yılda 2 defa zam yapılmasının doğru olmadığını belirten İbrahim Sevdiren eskiye göre fırınlarda denetimlerin olmadığını bazı fırınlarda gramdan çalındığını da ileri sürdü.

İbrahim Sevdiren, “Herkes kafasına göre zam koyuyor. Denetimler yapılmıyor her şey serbest piyasanın esiri olmuş vaziyette. Bu fırsatçılığı dernek veriyor. Buğday pahalı olmamış ki ekmeğe zam gelsin.  Ekmek 7.5 TL olacak diyorlar bu fiyata kimse ekmek alamaz kimse kusura bakmasın iş yok güç yok insanlar nasıl ekmek alsınlar. Ben kendim fırıncıyım şimdi kenar mahallelerde fırıncıların çoğu hamurdan çalıyorlar. Ekmek 7.5 TL olacak ama gerçekten o parayı hak edecek ekmeği üretebilecekler mi? Büyükşehir Belediyesi’nin denetimleri sıklaştırması lazım gerçekten vatandaşlar artık bezmiş. Bizim zamanımızda her sabah fırınlar denetlenirdi. Fakat şimdi bakıyorum birçok fırında ekmekten çalıyorlar. Denetim ekipleri hangi gün fırınları denetlemiş hangi gün fırınları basıp kaç grama ekmek sattıklarını kontrol etmiş” dedi.

“BUĞDAYA ZAM YOK, EKMEĞE ZAM YAPILACAK”

Buğday fiyatlarına zam yapılmadan ekmek fiyatlarına yapılacak olası bir zammın doğru olmadığını söyleyen Orhan Demir, “Buğday fiyatlarında zam olmadan ekmek fiyatlarına zam yapılması bekleniyor. Tarımın başkentinde ekmeğe zammın konuşulması gerçekten komik bir şey. Türkiye’nin hatta dünyanın en kaliteli buğdayı bu coğrafyada yetişiyor fakat en pahalı en kalitesiz ekmeği bizler yiyoruz. Denetimden yoksun fırınlarımız var. Kimse denetme zorunluluğa düşmüyor” şeklinde konuştu.

“ASGARİ ÜCRETLİ MAAŞI ALMADAN ZAMLAR GELDİ”

Asgari ücretin artışıyla birlikte zamların yaşandığını söyleyen Mehmet Polat vatandaşlar zamlı asgari ücreti almadan ekmek fiyatına zam konuşulması doğru olmadığını vurguladı.

Mehmet Polat, “Asgari ücrete yapılan zamdan sonra her şey aldı başını gitti. Ekmek fiyatları geçtiğimiz aylarda zamlandı, bakıyorum tekrar zam yapılacağı konuşuluyor. Yani bu halk rahat bir nefes alamayacak mı? Halkın tek sıkıntısı ekmek mi olacak? Allah aşkına millet tatil planı yapıyor. Bizler ekmek fiyatlarına gelecek zammı konuşuyoruz. Enflasyon yükselmesin zamlar gelmesin asgari ücrette artmasın millet biraz geçinsin. Yani günler geçtikçe sadece zamlar ile savaş halinde oluyoruz. Türkiye’nin tek gündem maddesi ekmek fiyatlarına zam gelecek. Yani Urfa tarımın başkentti buğdayın en iyisi bu şehirde yetişiyor ama en pahalı ekmeği en kalitesiz ekmeği yiyenlerde yine bizleriz.”

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı