Ekonomi, yeni yıl satışlarınıda vurdu

TAKİP ET

Son günlerde Kur dalgalanmaları yeni yıl satışlarını da etkiledi. Özellikle hediyeleşmenin bir gelenek haline geldiği Yeni yılda, noel satışları bu yıl önce ki yılara göre sönük geçti.

Kur dalgalanmasının etkisi altında kalan Türkiye’de fiyatlarda henüz bir dengelenme meydana gelmedi. Aynı durumun yaşandığı Şanlıurfa’da da durum pek iç açıcı değil, 2022 yılbaşı satışları bir önceki yıla göre düşük seyretti.  Vatandaşlar bu yıl sevdikleri için yeni yıl hediyesi olarak düşük bütçeli ürünleri tercih etti. Ekonomik hediyelere rağmen bu yıl satışlar geçmiş yıllara göre çok düştü. Maliyet sıkıntısı çeken esnaflar ise yeni yılda zamların durmasını ve üretimin artmasını diledi. Vatandaşa seslenen esnaf küçükte olsa sevdiklerinizi mutlu etmek için bir hediye alın dedi.

“TEMEL İHTİYAÇLAR KEYFİ İHTİYAÇLARIN ÖNÜNE GEÇTİ”
Yeni yılda hediyeleşmenin bir gelenek haline gelmesiyle diğer adıyla Noelalışverişine ekonomik kriz vurdu.  Ekonomik Sıkıntılarla baş etmeye çalışan ve kemer sıkan vatandaş Noel Baba'yı da işinden etti. Birbirinden güzel ve her bütçeye göre,hediyelik eşya satan esnafSelim Taner,“ Bu yıl önceki yıllara göre satışlarımız daha da düşmeye başladı. Bunun nedeni ise Türkiye’deki ekonomik şartların iyi olmadığı ve maliyetlerin çok yüksek olması, vatandaşın temel ihtiyaçlarının dışına çıkmamasına neden oldu. Geçim şartlarının zorlaştığı bir süreç olduğu için vatandaş ancak gerekli olan ihtiyaçları alalım diyor keyfi ihtiyaçlardan mahrum kalalım” dedi.

“SEVENLER SEVDİKLERİNE YENİ YIL HEDİYESİ ALABİLSİN” 
Ürün maliyetlerin yükselmesiyle her gün biraz daha ticaretle uğraşmanın zorluğunu anlatan Taner, “yüksek maliyetler karşısında ayakta durmakta zorluk çekiyoruz. Maliyetler bize çok yüksek gelmeye başladı. Buna rağmen yeni yılda sevenler sevilenler birbirine hediyeler alsın diye şöyle bir şey yaptık maliyeti düşük ama etkileyici tatlı sürprizleri olan hediyeler hazırlamaya karar verdik. İşte bunlardan biri çikolata çubuklarıyla hazırlanan buketler yaptık,  küçük not defterinden oluşan güzel sözcüklü notlar,  Küp notlarından oluşan kişiye özel resimler, işte bunlardan resimli kupa bardağı, küçük masa üstü yılbaşı çam ağaçları, uygun fiyata kişinin isminin olduğu kalem ajanda gibi daha birçok ürünün satışını yapıyoruz. İsteğe göre sipariş verenlerin adreslerinde teslim ediyoruz” ifadelerini kullandı

“KÜÇÜK AMA MUTLUKLARI BÜYÜK”
Taner, “Hediyeleşmenin insanların mutlu olması noktasında büyük bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Belki insanlar yeni yıl hediyesi konusunda fuzuli yada gerekli görmeyebilirler fakat bence son zamanlarda yaşanan zorlu süreçte insanların mutlu olması,  moral ve motivasyonu açısından hediyeleşmenin oldukça büyük bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Birde şunu da eklemek istiyorum. Bir yakınınızı yada seveninizi, mutlu etmek için, illa büyük meblağlar ödemenize gerek yok 30 lira karşılığında bir çikolata buketi ile bile mutlu edebilirsiniz. Bu anlamda bu özel günleri fırsata çevirip yakınlarınıza, sevdiklerinize, alacağınız küçük güzel bir hediyeyle mutlu edebilirsiniz” diyerek sözlerine son verdi. 
E.Berfin Maçça Urfa / Değişim