Elektrikli sobaların fiyatları zirvede!

TAKİP ET

Şanlıurfa'da havaların soğumaya başlaması ve evinde odun sobası kullanmak istemeyen vatandaşların alternatif tercihi elektrikli soba oluyor. Ancak akaryakıta gelen zamlar ve klima kullanımın artması sobalara olan talepleri düşürürken fiyatlarında yükselmesine neden oldu.

Doğalgazın neden olduğu yüksek faturalar, akaryakıtta gelen zamlar ve Şanlıurfa’da klima kullanımın artması bazı sektörlerde olumsuz durumlara neden oluyor. Doğalgaz ve klima kullanımı etkilediği sektörlerden biri de elektrikli sobalar oldu. Bunların yanında gelen zamlar elektrikli sobaların fiyatlarını geçen yıla göre ikiye katlanmasına sebebiyet verdi. Geçen sene 500 TL’ye satılan sobalar bu yıl bin 200 TL’den satılıyor.

Özellikle kırsal kesimlerin tercih ettiği elektrikli sobalar, yaşanan olumsuz ekonomik rüzgarlardan nasibini aldı. Değişim gazetesi mikrofonlarına koşuna spotçu pazarı esnafı İbrahim Erimiş, Şanlıurfa’da klima kullanımının artması ve doğalgaza olan talepten dolayı soba satışlarının azaldığını söyledi.

FİYATLAR 300 TL’DEN BAŞLIYOR

Elektrikli soba fiyatları hakkında konuşan esnaf İbrahim Erimiş, “Şu anda bütün elektrikli soba çeşitlerimiz elimizde mevcut. Elektrikli soba fiyatları 300 TL'den başlayıp 2 bin TL'ye kadar çıkıyor. Fiyat değişimi olmasının sebebi ise ürünlerin küçüklüğüne, büyüklüğüne ve markasına göre fiyat değişimleri oluyor” dedi.

KLİMA VE DOĞAZGAZ SOBA SATIŞLARI ETKİLİYOR

Geçen yıla oranla çok fazla fiyatların yükseldiğini ve bu duruma akaryakıta gelen zamların etkilediğini söyleyen Erimiş, Geçen yıl 500 TL olan soba bu yılki fiyatı bin 200 TL. Bu fiyatların yükselmesi en önemli nedeni akaryakıta gelen zamlardır. Akaryakıta gelen zamların yanında doğalgaz gelen zam ve yüksek elektrik faturalarıdır. Bu tür etkiler soba satışlarını ve fiyatlarını etkiliyor” açıklamasında bulundu.

GEÇEN YILA ORANLA FİYATLAR YÜKSELDİ

Klima kullanımının kırsal bölgelerde kullanımı artığı için elektrikli sobalara taleplerin azaldığını aktaran spotçu esnafı İbrahim Erimiş, “Geçen yıla oranla fiyatlar yüzde 60 oranında artış gösterdi. Geçen yıla göre çok fazla artış oldu ve bununla beraber ürünlere talepte azalış var. Geçen seneye göre ürün satışımız bu yıl daha az oluyor. Bunun sebebi ise özellikle kırsal bölgelerde insanlar artık daha çok klima kullanıyor olmasıdır. Eskiden biz yazın klima satardık. Şu an hem yaz hem kış klima satıyoruz. Bu durum da soba satışlarını etkiliyor” ifadelerini kullandı.

UFO, TAŞINMASI VE KULLANILMASI KOLAY

Şanlıurfa’da UFO tarzı sobaların kullanışlı olmasından dolayı tercih edildiğinin altını çizen İbrahim Erimiş, “Şanlıurfa'da en çok tercih edilen UFO tarzı sobalar oluyor. Hem duvara asıldığı için hem de yer de kullanılmasından dolayı çok tercih ediliyor. Taşınması ve kullanması kolay olduğu için Şanlıurfa'da vatandaşlar tarafından kullanılıyor. UFO fiyatları ise 600 TL'den başlayıp 2 bin TL’ye kadar çıkıyor” şeklinde konuştu.

‘KIRSAL KESİMLERE DAHA FAZLA SATIŞIMIZ OLUYOR’

Satışlarının genellikle kırsal kesimlere olduğunu aktaran Erimiş, şunları söyledi:

“Bizim satışlarımız genellikle kırsal kesime oluyor. Çünkü merkezi yerlerde daha çok klima satışları oluyor. Bir de merkezde doğalgaz olduğu için elektrikli soba tercih edilmiyor. Doğalgaz olmayan evlerde artık insanlar odun sobası tercih etmiyorlar çünkü odun fiyatları çok pahalı. Bu tarz evlerde de UFO tarzı elektrikli sobalar kullanılıyor.”

ZAMLARIN DURMASI GEREKİYOR

Erimiş, zamların durmasını temennisinde bulunarak şu şekilde sözlerini tamamladı:

“Tek temennimiz akaryakıtta gelen zamların durmasıdır. Çünkü zamlar durunca inanlarda gelip kolayca alışveriş yaparlar.”

Elektrikli soba Şanlıurfa Şanlıurfa haberleri urfa haberleri odun sobası