En tatlı kahvaltı!

TAKİP ET

Şanlıurfa mutfağının vazgeçilmez lezzeti ve tescilli İsot'tan yapılan 39 çeşit kahvaltılık beğeniye sunuldu. TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, 'İyi bir kahvaltı gününüzü ya berbat eder ya da çok güzel geçirir. İyi bir kahvaltı için de Urfa isodu ile başlamak gerek' dedi.

Türkiye'nin önemli gastronomi kentlerinden Şanlıurfa'da, İsot'tan yapılan 39 çeşit kahvaltılık tanıtıldı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, şefler tarafından kentte yöreye özgü isot'ta yapılan 40 çeşit kahvaltılık sergilendi.


Büyükşehir Belediye Başkan Zeynel Abidin Beyazgül, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği(TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl ve kalımlıcılarla birlikte ürün ile yapılan kahvaltılık ürünlerinde tadına baktılar.


İYİ BİR KAHVALTI İÇİN URFA İSODU İLE BAŞLAMAK GEREKİR
TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl: "Hemen hemen insanların ortak bir görüşü ve bir lezzet kavramı vardır. En güzel en önemli anlar kahvaltı anında başlar.        Çünkü iyi bir kahvaltı gününüzü ya berbat eder ya da çok güzel geçirir. İyi bir kahvaltı için de işte bu Urfa isodu ile başlamak gerek. 39 çeşit şu an bu soframızda yemekler var. Bazı insanlar şöyle diyebilir. Ya işte isotla kahvaltı mı yapılır ama yaptığında görecek ki ne kadar harika ve güzel lezzetler burada birçok ürünümüz var isot reçelimiz var,  isotlu yumurtalımız var. Biber kızartmamız var. İsotlu ekmeğimiz var. Yani tam 39 çeşit isot ile yapılmış kahvaltılı ürünlerimiz var. Bunları tatmak için Urfa'ya herkesi bekliyoruz.  Tabi bunlar hepsi evladımız bizim, hiçbirini ayıramayız. Hepsinin yeri farklıdır ama şunu söyleyeyim.  İsotlu mercimek çorbası efsane bir lezzet olmuş o rayihayı o biberin verdiği aroma hiçbir biberde yok.”


YAHU İSOTSUZ KAHVALTI YAPILIR MI?
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül: "Evet Göbeklitepe insanlık tarihinde bir kırılma noktası bir başlangıç noktası oluşturdu. Bu bir kırılma noktası, 12 bin yıl öncesine kadar gidilen bir şehirde elbette ki gastronomi de lezzet de çok önemli, biraz önce Ramazan bey de bahsetti.  Yahu isot ile de kahvaltı yapılır mı diye düşünüldüğünde Urfa'ya geldiğinizde şunu görürsünüz yahu isotsuz kahvaltı yapılır mı? Tabii insan sevdiğini sevdikleriyle paylaşmak ister. Hakikaten her biri ayrı bir lezzet bırakmaktadır damakta. Bu lezzet de ayrı bir olaydır. Ben Urfa ile ilgili şunu ifade  ediyorum.  Burası bir lezzet şehri, fakat biraz sonra bakıyorsunuz ki müziğimiz birbirini tamamlayan bir durumu var. Tarihi bir mekan, Urfalılar böyle güzel yaşarken diğer insanların bu güzellikten uzak durmasını biz kalbimize kabul ettiremiyoruz, herkesi Urfa’ya bekliyoruz” dedi.


İSOT ŞANLIURFA'NIN YEREL ÜRETİMİDİR
Aşçı başı Osman Girgin: "İsot denince akla Şanlıurfa geliyor. Çünkü isot Şanlıurfa'nın yerel üretimidir. Bugün biz isot ile 39 çeşit kahvaltı ürünü sergiledik. Bunun da üstüne Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı destekleriyle daha güzel ürünler ortaya çıkaracağız. Zaten isot her yerde bulunabilecek bir ürün değil. Zaten kendi toprağımızın ürünü, bunun başında da isot reçeli geliyor. Başka yerlerde biber salçası olarak bilinendir. Biz onu paçanga böreği olarak zeytinli, peynirli dolmalarını yaptık. Yiyen herkese afiyet olsun.”
 

Şanlıurfa İsot kahvaltısı isot