En tatlı müzede, Urfa değerleri

TAKİP ET

Türkiye'de ilk kez Şanlıurfa'da şeker müzesi açıldı. En tatlı müzede, Şanlıurfa'nın tarihi ve turizm değerlerin motifleri şeker hamuruyla yapılarak sergilendi.

Daha önce Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde bulunan tarihi Feyzullah Efendi Konağı, sular altında kalmaktan kurtarılması için Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsüne taşınmıştı. Burada inşa edilen tarihi konakta dünyanın en tatlı müzesi açıldı. Müzede, 12 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Şanlıurfa'nın tarihi ve kültürel değerlerinin motifleri şekerle yapılarak sergilendi. 







Türkiye'de ilk kez Şanlıurfa'da yapılan şeker sanatı müzesinde 12 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Göbeklitepe, Harran Kümbet Evler, Şanlıurfa'ya özgü kuş türü olan Kelaynak, isot temizleyen kadınlar, ekmek yapan kadınlar ve Şanlıurfa kebabı gibi sembolize edilen motifler sergilendi.







Akyıldız: Önemli değerleri şeker hamuru ile yapıyoruz

Şanlıurfa'nın değerlerini şekerden yapan ve buna yönelik ilk kez Şanlıurfa'da şeker müzesinin kurulmasına öncülük eden Harran Üniversitesinde Dünya Aşçılar Birliği Jüri Üyesi Pasta Şefi Ece Akyıldız, "Bilindiği gibi Şanlıurfa'nın çok önemli tarihi ve kültür değerleri vardır. Biz bu değerleri konu alarak şeker hamurundan motifler yapıyoruz. Bu işi yapmak öncelikle büyük bir sabır gerektirir. Şeker hamuru çok çabuk deforme edilebiliyor. Bazı çalışmalar yoğun uğraş gerektirdiğinde 2 haftalık sürede ancak bitirilebiliyor." dedi.







'Sadece gastronomi değil, turizm alanında da büyük katkısı olacak'

Dünyada ilk şeker müzesinin Şanlıurfa'da açıldığına dikkat çeken Akyıldız, "Şanlıurfa, gastronominin başkentlerinden biridir. Baharat yolunun geçtiği, dünyada ilk tohumun atıldığı tarımın geliştiği, 12 bin yıllık bir tarihi ile insanlık tarihinin başladığı ilk yer olarak bilinen Göbeklitepe’nin yer aldığı bir şehir. Harran Üniversitesi'nde de dünyadaki ilk ve tek şeker sanatı müzesi yerini aldı. Şeker sanatı müzesi sadece gastronomi alanında değil, turizm alanında da çok büyük katkısının olacağını düşünüyorum." diye konuştu.







'Önceliğim memleketimdir'

Ece Akyıldız, "Yaklaşık 48 ülkede, şeker ile ilgili çalışma gerçekleştiriyorum. Ancak benim önceliğim ülkemin değerleridir. Türkiye'de de ilk defa Şanlıurfa'da şeker müzesini açtık. Önümüzdeki yıllarda Şanlıurfa'da uluslararası gastronomi festivali yapmayı düşünüyoruz. Bu festivali de bulunduğumuz konakta gerçekleştireceğimize inanıyorum.” şeklinde konuştu.







Yüksel: Şeker hamuru ile Kelaynak üzerine çalıştım

Kelaynak figürü yapan Şeker Hamuru Ustası Canan Yüksel, "Çalışmamda Kelaynak’ı seçtim, bir hafta üzerinde çalıştım. Şanlıurfa'mızın önemli bir değeri olan Kelaynak Kuşunu şeker hamuru ile yaptım. Tel sistemi dediğimiz bir sistem var, üstüne bantla ve alüminyum folyoyla gövde yapıyoruz. Onun üstüne de şeker hamuru ile kaplama yapıyoruz ve onun içine doku veriyorum. Göz kısmına ayrıca bir doku verdim. Yaptığımız bu çalışmalar, serin bir yerde olduğu sürece erimez ve biblo gibi bozulmadan kalır." sözlerine yer verdi.  







Şeker Hamuru Ustası Nermin Akyıldız, "Tarihin sıfır noktası, uygarlığın ilk başladığı yer Göbeklitepe ile ortaya çıkmıştır. Buğdayın ilk yetiştiği ve hamurun ilk yoğrulduğu 12 bin yıl önce uygarlığın ilk kurulduğu Göbeklitepe şeker hamurundan yapılmış bir çalışma, Harran Üniversitesi Şeker Sanat Müzesinde bulunuyor. Türkiye’nin ilk Şeker Sanat Müzesidir ve Dünyada da bir ilk oldu. Bu ve bundan sonraki Gastro Şefler için çok büyük bir öneme sahiptir. Bütün uluslararası şeflerimizi buraya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.



















 

türkiyede ilk kez Şanlıurfada şeker müzesi açıldı en tatlı müzede urfa değerleri Şanlıurfa ın tarihi ve turizm değerlerin motifleri şeker hamuruyla yapılarak sergilendi Şanlıurfa ın halfeti ilçesinde bulunan tarihi feyzullah efendi konağı harran Üniversi