Faizler, Urfalıların yatırım aracını olumsuz etkiledi

TAKİP ET

Sürekli yükselen faizler ve gelen zamlar her sektörü olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Şanlıurfa'da araba alım-satım işiyle uğraşan Mehmet Aziz Yetim, faizlerin yüksek olması, otomobil sektörünü olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Son aylarda enflasyonu düşürmek amacıyla merkez bankası tarafından faiz yükseltme kararları alımları sürüyor. Bu karar bazı sektörlerde olumsuz etkisi sürüyor. Şanlıurfa’da otomobil sektörü işiyle uğraşan Mehmet Aziz Yetim Urfa Değişim mikrofonlarına önemli açıklamalarda bulundu.

Yetim açıklamasında faiz oranın yükseltilmesi yatırım aracı olarak Şanlıurfa’da tercih edilen arabaların hem satışını hem de fiyatını düşürdüğünü söyledi. Ayrıca sıfır araçların fiyatının düşmesi ikinci ellere olan talebin azaldığını kaydetti.

PİYASADA DURGUNLUK VAR

Piyasanın durgun olduğunu kaydeden Oto Galerici Mehmet Aziz Yetim, “Şu an araba piyasasında iş olmuyor bir durgunluk var. Geçen yıla nazaran arabalar yatırım aracıydı şu an bir yatırım aracı olmaktan çıktı genel olarak işlerimizde bayağı bir düşüş var” dedi.

FAİZ ORANLARI YÜKSEK

İşlerin düşmesinin nedenini faizlerin sürekli yükseltmesine bağlayan Mehmet Aziz Yetim, “Araba sektöründe işlerin bu kadar durgun ve düşmesinin sebebi sürekli yükseltilen faizlerdir. Çünkü faizlerin yüksek olması insanlara araba alma konusunda tedirgin ediyor” açıklamasında bulundu.

FİYATLAR DEĞİŞKİNLİK GÖSTERİYOR

Fiyatlar hakkında bilgilendirme yapan Yetim, “Arabaları eski modellere göre hesaplarsak 100 bin TL'den başlayıp 1 milyona kadar ikinci el araba bulanabiliyor. Sıfırlar arabalar ise markasına göre değişkenlik gösterir” ifadelerini kullandı.

ARABA YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI

Faizlerin yüksek olmasının insanların araba sektöründen uzaklaştırdığını kaydeden Mehmet Aziz Yetim, şunları söyledi: “Arabalar artık bir yatırım aracı olmaktan çıktı. Çünkü artık kimse araba alıp kar edeyim peşinde değil. Artık insanlar faize yöneldi. Parasını bankaya yatırıp faizden kar elde etmeye çalışıyor.”

“ŞANLIURFA'DA DA ALICI VE SATICI YOK”

Faizlerin ve diğer alanlarda yapılan zamlar arabalara olan talebi düşürdüğünü altını çizen Yetim, “Yeni yıla girdik ama işlerin daha iyi olacağı konusunda bir öngörümüz yok. Çünkü faize yapılan zamlar ve diğer alanlarda yapılan zamlardan dolayı ikinci ellerde bir artış beklenmiyor daha dahası düşüş var ama yükseliş yok. Şanlıurfa'da da hiçbir alıcı ve satıcı yok. Sebebi ise faizlerini sürekli yükselmesi ve gelen diğer zamlardır” dedi.

“İKİNCİ EL ARAÇ ALACAKLARINA SIFIR ARAÇ TERCİH EDİYORLAR”

Sıfır araçların fiyatının düşmesinden dolayı insanların sıfır araçlara yöneldiğini aktaran Yetim, “Şu anda insanlar sıfır araca yöneliyor. Sıfır araç fiyatlarında gerileme olduğu için herhangi bir zam olacağını da görmüyoruz. Bu yüzden insanlar da ikinci el araç alacaklarına sıfır araç tercih ediyorlar” diye konuştu.

“VATANDAŞA DESTEK SAĞLANMALI”

Vatandaşlara destek sağlanması gerektiğine dikkat çeken Mehmet Aziz Yetim, sözlerini şu şekilde tamamladı:

 “Devletin bu konuda yapması gereken şey, faizleri düşürüp piyasanın daha iyileşmesi için nakit parayı araba piyasasına ve diğer sektörlere aktarması lazım. Çiftçiler ve hayvancılık işi uğraşanlar alım satım yapabilmesi lazım ki piyasa düzelsin.”

Mehmet Aziz Yetim faizler araba alım-satım Şanlıurfa