Fırathan, sigortalar hakkında merak edilenleri açıkladı

TAKİP ET

Hayatın her alanında sigortaların yapılabileceğini açıklayan Nihat Fırathan, vatandaşlara, 'Önce bilgi sahibi olup ondan sonra ucuz ya da pahalıya kaçmayarak gerekli sigortalarını yapsınlar' dedi.

Son yıllarda artan sel, su baskını, dolu, fırtına, deprem, yangın gibi çok sayıda medyana gelen olaylardan sonra vatandaşların can ve mal kayıpları artarken çözüm noktası ise sigortalar oldu. Vatandaşlar sadece araçlarını, evlerini değil kendi sigortalarını bile artık yapabilirler.

Özelikle Türkiye, önemli deprem kuşaklarından biri olan ve Azor Adaları'ndan başlayıp Güneydoğu Asya'ya kadar uzanan Alp-Himalaya deprem kuşağında yer alması nedeniyle sürekli depremler yaşanmaktadır. İşe bu konuda Konut ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) sigortası vatandaşların yardımına koşuyor.

Şanlıurfa Sigorta Acetenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Fırathan, genel olarak hangi konularda sigorta yapılacağını, sigorta ücretlerini ve sigorta süreçlerini Urfa Değişim Mikrofonlarına konuşarak vatandaşlara tavsiye ve uyarılarda bulundu.

TRAFİK SİGORTASI VE KASKO POLİÇESİ NEDİR?

Trafik ve KASKO Poliçeleri hasar tespit kaydı konusunda önemli olduğunu söyleyen Sigorta Acetenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Fırathan, “Sigorta nedir diye sorduğumuzda farklı farklı sigorta branşları bulunmaktadır. Örneğin trafik sigortası: trafik sigortası zorunlu sigortadır yapılan sigortadır karşı tarafa verilen zararı karşılayan bir sigorta çeşididir. Kasko poliçeleri vardır. Kendi aracınızı güven altına almanızdır. Depremde, selde ve kazada karşı tarafa hasar kaydı verebilmeniz için yapılan bir poliçedir” diye konuştu.

YANGIN POLİÇESİ VE TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI NEDİR?

Yangın ve Tamamlayıcı Sağlık sigortası hakkında bilgiler veren Nihat Fırathan, “Bir de yangın poliçesi vardır. Evimizin iş yerimizin karşılayacak bir sigortadır. Bunun yanında sağlık sigortası ve tamamlayıcı sağlık sigortası vardır. Özellikle hastanelerde fark ücreti ödemeden uygun bir prim yapmış olduğunuz bir sigorta çeşididir. Biliyorsunuz ki sağlık çok önemli maalesef Güneydoğu bölgesinde sağlık sigortası ile ilgili çok büyük sıkıntılarımız var. Vatandaşlarımız poliçe bilgisi olmadığı için poliçeyi yapamıyor ve yapamadığı için de bu bölgeye sağlık sigortası konusunda sıkıntılar yaşanıyor” dedi.

DASK Sigortası nedir?

DASK Sigortası hakkında merak edilenleri açıklayan Fırathan, “DASK sigortası vardır. Zorunlu deprem sigortası olarak da geçiyor. Kahramanmaraş depreminde DASKIN önemini gördük. Vatandaşımız deprem sigortasını yaparken şu şekilde yapıyordu: Sırf elektrik abonesi çıkarmak için ya da bankadan kredi kullanmak için bu sigortayı yapıyorlardı ama bu depremden sonra mecburiyetten yaptıkları için belirli bir ücret alamadılar. Çünkü 250 metrekare olan bir evi 150 metrekare olarak girip o şekilde DASK sigortasını yaptılar. Bu da evi hasarlı olanların az ücret almasına neden oldu ama DASK ilk defa vatandaşlara güzel bir şey yaptı. Az hasarlı olup DASK sigortası olan evlere sigorta bedelinin %15'ini ödedi. Normal şartlarda bu şekil ödeme yapmaz. Normal şartlarda EKS belgelerine bakılır hasar bedeli 10 bin TL ise muafiyetini keser geri kalan parayı öder. DASK gerçekten 11 ilimize çok büyük rakamlar ödedi. Halkımız ancak buna rağmen hala DASK yapmıyor” ifadelerini kullandı.

Konut Sigortası nedir?

Konut Sigortasının DASK sigortasının tamamlayıcısı olduğunu vurgulayan Nihat Fırathan, “Konut sigortası da vardır. Konut sigortası ise Dask'ın tamamlanmasıdır. Örneğin bir evin DASK projesi yaptığınızda sigorta bedeli 600 bin TL ödediniz ancak sizin evin inşaat maliyetleri 2 milyon TL. Buna göre 1 milyon 300 bin TL cebinizden gidiyor. Bunun için konut sigortası yaptırmanız lazım. Konut sigortası yaptığınızda depremde eviniz yıkıldığı zaman DASK kendi üzerine düşen kısmı öder geri kalanı da konut sigortasından alırsınız. Maalesef vatandaşımız bunu da yapmıyor yapmadığı için de deprem ve sellerde vatandaşımız çok zor durumda kalıyor. Onun için bu tür şeylerin nasıl devlet trafik sigortasını zorunlu yaptıysa konut, DASK ve yangın sigortasında devlet kendi üzerinden destek vererek bunu yapmaları gerektiğini düşünüyorum” bilgisini paylaştı.

Bina Tamamlama Sigortası nedir?

Müteahhitlerin bina tamamlama sigortasını maliyetlerden kaçarak yapmadığını bu durumda vatandaşların mağdur edildiğini dile getiren Fırathan, “Şu an biliyorsunuz müteahhitler binalar yapıyorlar. Maliyetler yükselince de binayı yarıda bırakıp çekip diyorlar. Bunun için bina tamamlama sigortası da vardır. Yani müteahhit kaçtığı zaman eğer vatandaş sigortasını yapmışsa müteahhit katsa bile o binayı sigorta şirketi tamamlıyor. Maalesef müteahhitler bunu da yapmıyor 10 bin 20 bin TL ödeme yapmamak için bu poliçeleri yapmıyorlar. Sonrasında ortadan kayboluyorlar vatandaş yine zor duruma düşüyor” dedi.

Kefalet Senedi nedir?

Kefalet sigortası ile ilgili konuşan Nihat Fırathan, “Kefalet Senedi dediğimiz sigortalar vardır. Bunlar kamu kurum ihalelerinde giren müteahhitlerimiz bankalardan teminat mektubu alabiliyorlardı ancak son üç dört beş yıldır sigorta şirketleri de kefalet senedi vermeye çalışıyorlar teminat mektubu yerine geçen kefalet senedi veriyorlar bununla ilgili vatandaşlar müteahhit ihaleye gireceği zaman sigorta şirketlerine müracaat edip oradan teminat mektubu alabilirler” şeklinde konuştu.

Sigorta ücretleri ne kadar?

Sigorta ücretlerinin yapılan sigortaya göre değişkenlik gösterdiğine değinen Fırathan, “Trafik sigortalarında Urfa için konuşalım 8.basamak çıktı ve ortalama fiyatlar 2 bin 800 TL'den başlıyor otomobillerde 10 bin TL’ye kadar çıkıyor. Bu ücretler kamyonetlerde değişiyor. Kaskolarda ise ortalama 1 milyon değerinde olan araç sigorta bedeli 7 bin TL'den başlıyor. Yani araç kaza geçirdiği zaman şirketten 1 milyona yakın para alacaksınız ve 1 milyon TL sigorta şirketinden alacaksınız. Karşılığında ise sadece 10 bin TL’ye ödeme yapmış oluyorsunuz. Tabii ki kazalar ve afetler bir sefer oluyor. Sürekli bir kişinin başına gelmez belki o yüzden gerekli sigortalarını yaptırmalarını istiyoruz” diyerek ücretler hakkında açıklamalarda bulundu.

Sigortalar nasıl yapılır?

Sigortaların nasıl yapıldığını ve vatandaşların sigorta günlerini kaçırmaması uyarısında bulunan Fırathan, “DASK ise ortalama olarak Urfa için tabii ki her zaman konuşuyoruz. 100 metrelik bir eve ortalama olarak 100-150 çıkıyor. Kasko, yangın, trafik ve konut sigortaları hep yıllık yapılır. Aylık poliçe yok. Aylık poliçe sadece yurt dışına gittiğiniz zaman seyahat ve sağlık poliçelerinde günlük ve aylık yapılır. Ama diğer poliçeler yıllıktır. Tabii bunu farklı bir şekilde de ödeyebilirler mesela 2 milyonluk evin poliçesi Dask’ta 200 TL çıkıyorsa Konut sigortasında 2 bin TL çıkar yani toplamda ödeyeceği ücret 2 bin 300 TL'dir. Herhangi bir depremde bunun karşılığını alacaktır. Bunlar yılda bir defa yapılır ve her yıl vatandaşlarını sigortalarını gününde yapsınlar ve gününü geçirmesinler en azından günü geldiğinde uygun poliçe yapabilsinler. Poliçelerde herhangi bir artış olmazsa her yıl 2 bin 200 TL ödeyecektir ama bedelleri de artış varsa mecburen primleri yükseliyor” söyleyerek sigortaların nasıl yapıldığını açıkladı.

SAĞLIK SİGORTASI ÜCRETİ NE KADAR VE KİMLER FAYDALANABİLİYOR?

Sağlık Sigortasının sadece SGK ve BAĞ-KUR olan vatandaşların faydalanacağını kaydeden Nihat Fırathan, şunları söyledi:

“Sağlık sigortasından hastaneye gittiğinizde 15 TL ödeme yapıyorsunuz ondan sonra her şey ücretsiz. Yaptığınız tedavileri ücret ödemeden yapıyorsunuz. Özel hastaneye gidince giriş için en az 300-400 TL alıyor ve siz 15 TL ödeyerek bu ücretleri ödemiyorsunuz artık. Bu ücreti ise her defada muayene olduğunuzda 15 TL ödüyorsunuz ondan sonra gerekli tedavileriniz ücretsiz oluyor. Maalesef vatandaşlarımız bunu bilmiyor. Bunu kim yapabilir? SGK ve BAĞ-KUR olanlar yapabiliyor. Bunu normal vatandaş yapamaz. Normal vatandaşlar ise özel sağlık sigortası yapabilirler ama bunun maliyeti de yüksek oluyor. Maliyetler yüksek olmasından dolayı kimse sağlık sigortasını yapmıyor. Bedeli ise 4 kişilik bir ailede 7 bin TL’den başlıyor yani 5-6 sefer hastaneye gittiğinizde masrafınızı çıkartıyorsunuz. “

POLİÇELERİNİ ACENTELERDE YAPSINLAR!

Sigorta yelpazesinin geniş olduğunu ve vatandaşların sigorta konusunda eksik bilgiye sahip olduğunu bildiren Nihat Fırathan, “Sigorta ilgili aslında çok şey vardır. Maalesef bilgi sahibi olmayan vatandaşlarımız bu yüzden sigortalarını yapamıyorlar. Bunlarla ilgili acentelere özellikle gitsinler bilgi sahibi olsunlar. Özellikle poliçelerini acentelerde yapsınlar internet üzerinden kesinlikle ve kesinlikle poliçe yapmasınlar. Çünkü internette büyük dolandırıcılar var ve vatandaşımız ucuz gördüğü için internetten poliçesini kesiyorlar. Halbuki o poliçe sahtedir. Bununla ilgili bize gelen şikayetleri savcılığa verdiğimiz çok kişi var. Vatandaşlarımız kesinlikle ucuza kaçmasın. Acentesine gidip gerekli bilgileri alıp öyle poliçelerini yapmalarını tavsiye ediyoruz. Önce bilgi sahibi olup ondan sonra ucuz ya da pahalıya kaçmayarak gerekli poliçelerini yapsınlar. Vatandaşlarımız neyi alacağını bilmiyor! Trafik sigortasını yapıyor ama neye yaradığını bilmiyor. Acentesinden bunları öğrensin ki ondan sonra sigorta yapsınlar” bilgilerini aktararak vatandaşların sigortalarını acentelerden yapılması konusunda dikkat çekti.

“SİGORTA İHTİYAÇ ANINDA ALINABİLECEK BİR ÜRÜN DEĞİL”

Sigorta konusunda vatandaşların öncesinden yapılması gerektiğini söyleyen Fırathan, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Bir de sigorta ihtiyaç anında alınabilecek bir ürün değil. İhtiyacın olmadan alacaksın ki ihtiyacın olduğu zaman kullanma şansın olsun. Ama maalesef vatandaşlarımız ihtiyacı olacağı zaman ya da kullanmak için sigorta yapıyor. O zaman da poliçe bir işe yaramıyor. O yüzden yaptığınız sigorta işe yaramıyor. Mesela kaza yapıyor trafik sigortası ya da Kaskosunu, yapmamış kaza yaptığında çıkıp kasko mu yapabilir misiniz? diyor ama maalesef sen kaza yaptıktan sonra kaskı yapılmıyor.”

Trafik ve KASKO Poliçeleri Sigorta Acetenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Fırathan