Gastronomi diyarı enstitüde yok!

TAKİP ET

Yerel yönetimlerin her defasında göklere çıkardığı konuların başında gelen Gastronomi alanında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 8 ilde 10 gastronomi enstitüsü açılacak. Bu illerin arasında Şanlıurfa'nın olmaması tepkilere neden oldu. Yöresel yemekleri ile birçok ili geriden bırakan Şanlıurfa'da gastronomi enstitüsü kurulmaması 'sahipsiz memleket' sözlerini akıllara getirdi.

Geçtiğimiz günlerde Tokat’ta düzenlenen Gastronomi Festivalinde açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer 8 ilde 10 gastronomi enstitüsü açacaklarını söyledi. Ancak ismi geçen iller arasında Şanlıurfa’nın olmaması herkesi şaşırttı.

90 çeşit yöresel lezzeti bulunan Şanlıurfa'nın zengin mutfağı kurulacak enstitüler arasında yer almadı. Şanlıurfa özellikle çorba çeşitleri, tepsi yemekleri, sulu yemekler, kebap çeşitleri, salata çeşitleri, pide ve tatlı çeşitleri damaklarda tat bırakan yemekleri olmasına rağmen sahipsizlik nedeniyle yine geride kaldı.

Açıklanan şehirlerin arasında Şanlıurfa’nın olmaması dikkatlerden kaçmazken yetkililerin bu konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığına müracaat edip etmemeleri hakkında daha bir açıklama yapılmadı.

Nüfus bakımından Şanlıurfa’dan küçük olan şehirlerin yer alması bazı kesimlerden tepkiyle karşılandı. En az 90 çeşit yemeğin olduğu kentin, diğer illere göre yemek çeşitleri daha zengin.

Gastronomi enstitüleri İstanbul, İzmir, Bursa, Tokat, Nevşehir, Hatay, Gaziantep ve Van'da açılacak.

Gastronomi alanında 363 Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde 57 bin öğrencinin eğitim aldığı bilgisini paylaşan Bakan Özer, “Yaklaşık 4 milyon metrekarelik tarım alanında, Tarım Bakanlığının önerileri doğrultusunda AR-GE ağırlıklı bir şekilde çalışmalar yürütüyoruz. Yine bizim yiyecek, içecek ve gastronomi alanında 563  mesleki ve teknik Anadolu lisesinde 57 bin öğrencimiz eğitim alıyor. Saygıdeğer Hanımefendi, özellikle gastronomi ile ilgili bizden Millî Eğitim Bakanlığı olarak bir enstitü açılması istemişti. Türk mutfağının tanıtılması, geleneksel mutfağın hem Türkiye'de hem de dünyada, özellikle büyükelçiliklerimiz üzerinden tüm dünyaya tanıtılmasıyla ilgili bir başlangıç olmak üzere bir gastronomi enstitüsü özellikle İstanbul'da açılmasını söylemişti. Bugünkü festivalin açılış töreninde İstanbul'da iki, İzmir'de iki, biri Bursa, biri Tokat, biri Nevşehir, biri Hatay, biri Gaziantep ve biri de Van'da olmak üzere 10 gastronomi enstitüsünü, inşallah, eylül ayının sonuna kadar açacağız ve gastronomi enstitülerinde sadece geleneksel mutfakla ilgili ürünlerin tekrarı değil; inovatif yaklaşımlarla yeni ürünlerin, yeni tatların ortaya konması anlamında da çok büyük katkı sunulacak." ifadelerini kullandı.

Gastronomi Festival zengin mutfağı