Genç gazetecilerin mesleğe bakışı!

TAKİP ET

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ile ilgili olarak sahada yeni çalışmaya başlayan genç gazetecilere mikrofon uzattık. İletişim bölümünden yeni mezun olan gençler yaşadıkları sıkıntıları ve gazeteci meslektaşlarından yeteri kadar destek göremediklerinden yakındı.

Şanlıurfa’da basın sektörüne yeni giren Radyo, TV ve bölümü öğrencileri meslekle tanışmalarının zorlu olduğunu ve staj dönemlerinde kendilerine meslektaşlarının yeterince destek çıkmadığını dile getirdiler. Özellikle Şanlıurfa’da vatandaşlarla röportaj yapmanın zor olduğunu ve mikrofon uzattıkları vatandaşların konuşmak istememelerinden yakındılar. Gazeteciliğe yeni başlayan Mehmet Kırvar, “Habercilik anlamında medyanın tarafsız olmasından yanayım, herhangi bir kurum ve kuruluşa bağlı kalmadan halkın nabzını yoklayan bir mecra olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Harran Üniversitesi Radyon, Tv ve Konya Selçuk Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunu Mehmet Kırvar ve Zeynep Korkmaz gazeteciliğin ilk evresinde olduklarını, sahada çalışırken zorlu şartları ve uzun suredir bu camiada çalışan gazeteci meslektaşlarında yeteri kadar destek göremediklerini kaydetti.

“MİKROFON UZATACAK VATANDAŞ BULAMIYORUZ”

Sahada çalışmanın zorlukları hakkında gazetemizde değerlendirmelerde bulunan genç gazeteci Mehmet Kırvar, “Bizler sahada çalışırken en çok mikrofonu uzatacak ve konuşturacak vatandaş bulmakta zorluk çekiyoruz. Konuşmaktan çekinenler, konuşurken isim vermeyenler; İnsanlar mikrofon karşısında düşündüklerinden ziyade toplumun okumak istediğini söylüyorlar. Herkes her doğruyu her yerde söyleyemiyor. Sahada çalışmanın zorlukları şu şekilde; gittiğimiz yerlerde röportaj vermeye cesaret edemeyen insanlarda adeta bir korku imparatorluğu söz konusu diyebilirim. Şu anki zaman diliminde bakarsak insanların düşüncesini yönelik haber yapmadığımızda, bazı insanlar tepki verebiliyor. İnsanlar arasında düşünce olarak çatışmalar söz konusu olabiliyor.
Ben neler yaşıyorum konusuna gelince, geçen gittiğimiz bir yerde röportaj aldığım zaman adamın biri beni kovmaktan beter etti. Kişinin düşüncesine uyuşmayan onun gibi davranmayan onun istediği şekilde röportajı almadığım için burayı terk edin diyerek tepki gösterdi. Tabi bu meslekte yeni olmama rağmen daha buna benzer çok olaylar yaşadım ve yaşamaya da devam edeceğiz” dedi.

“HERKES GAZETECİ OLAMAZ BASIN HALKIN MÜŞTEREK SESİDİR”

Sosyal medya gazeteciliği hakkında da bir değerlendirme yapan Kırvar, “Önüne gelen site açmamalı. Çünkü onun belirli bir kuralı olması lazım, en azından bir üniversite mezunu diplomasıyla, yani herkes açabilir önüne gelen siteyi açıp da yalan dolan haberler yayılmasını önlenmesi için böyle bir sınırlama getirilmesi gerektiğini düşünüyorum.  Bu işi lisanslı olarak yapmalı, eline kamerayı alan ben gazeteciyim dememeli. Bununla ilgili Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi basın halkın müşterek sesidir.  Herkesin bu mesleği yapmaması söz konusu değil, çünkü herkes gerçekten bir gazeteci olamaz. Herkes kendini yani o statüde göremez diye düşünüyorum. Habercilik anlamında medyanın tarafsız olmasından yanayım, her hangi bir kurum ve kuruluşa veya bağlı kalmadan halkın nabzını yokla yoklayan bir mecra olması gerektiğini düşünüyorum.” İfadesinde bulundu.

“GAZETECİ ARKADAŞLARIMIZDAN YETERLİ DESTEĞİ GÖREMİYORUZ”

Sahada çalışmamın zorlukları hakkında konuşan genç gazeteci Zeynep Korkmaz ise, “Şanlıurfa ili içerisinde sahada çalışmanın zorlukları ebetteki çok, sahada çalışırken insanları konuşturmakta gerçekten zorluk çekiyoruz. Örneğin ekonomi, siyaset haberlerinde çok zorlanıyoruz. Ne kadar tarafsız yaklaşsak da insanlar ister istemez bir tarafı savunma eyleminde bulunuyor. Bu meslekte yeniyim bu mesleğe yeni başladığımız halde gittiğimiz basın toplantılarında kimi farklı toplantılarda tecrübeli daha da tecrübesiz fakat uzun süredir bu camiada olan gazeteci arkadaşlarımızdan yeterli desteği bulamıyoruz.  Mesela küçümsemeler oluyor. Ya da bir fotoğraf karesi alırken özellikle toplantılarda bir fotoğraf karesi veya alacağımız videoları kendilerini daha ön planda tutarak bizi geriye atmaya çalışıyorlar. Sanki en iyi fotoğrafı çekince en iyi haberi onlar yapacaklarını sanıyorlar. Bu konuda arkadaşlarımızdan anlayış bekliyoruz. Bize destek olabileceklerini düşünüyorum. Sizin aracılığınızla gazeteci arkadaşların gazeteciler gününü kutluyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
E.Berfin Maçça Urfa / Değişim
 

gazeteci Mehmet Kırvar gazeteci Zeynep Korkmaz gazetecilik sosyal medya iletişim