Göbeklitepe'de hedef 1 milyon ziyaretçi

TAKİP ET

Tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen Göbekltepe'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde girmesi ile turizm patlamasının yaşandığı Şanlıurfa'da hedef 2019 yılı ziyaretçi rekorunu 2021 yılında kırmak Şanlıurfa'da Turizm patlamasına neden olan 12 bin yıllık geçmişiyle Tarihin Sıfır Noktası ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe, dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.

Şanlıurfa merkez Haliliye ilçe merkezine 14 kilometre uzaklıktaki kırsal Örencik Mahallesi yakınlarında 1995 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden alınan izinle Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesi tarafından Prof. Dr. Klaus Schmidt başkanlığında kazılara başlandı. Kazılarda Neolitik döneme ait, boyları 3 ila 6 metre, yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlar bulundu.

Her geçen yıl daha çok dikkat çeken Göbeklitepe, 2011 yılında UNESCO "Dünya Miras Geçici Listesi “ne alındı, 1 Temmuz 2018'de Dünya Mirası Listesi'ne dâhil edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 8 Mart 2019 yılında resmi açılışı yapılan ve yine aynı senenin de  "Göbeklitepe Yılı" ilan edilmesiyle beraber bölge yerli ve yabancı turistlerin odak noktası haline geldi.

1 MİLYON KİŞİ TARAFINDAN ZİYARET
Göbeklitepe'ye2019 yılında yerli ve yabancı yaklaşık 1 milyon kişi tarafından ziyaret edildi.
 Ziyaretçi hareketliliği 2020 yılının başına kadar devam etti. Pandemi’den dolayı bir süre ören yerlerinin kapatılması ve insanların şehir dışına çıkamamaları gibi nedenlerden ziyaretçi sayılarında düşüş yaşanırken 2020 yılında Göbeklitepe'yi 250 bin kişi ziyaret etti.

Salgın nedeniyle ören yerinde açık ve kapalı alanlarda sık sık dezenfeksiyon işlemleri yapılıyor. Normalleşme süreci ile birlikte ziyaretçi ağırlamaya başlayan Göbeklitepe’de hedef 2019 yılı ziyaretçi rekorunu 2021 yılında kırmak.

Konuya ilişkin açıklama da bulunan Haliliye Belediye başkanı Mehmet Canpolat  “Dünya tarihini ve bütün dünya tarihi kitaplarını, değiştiren Göbekli tepeyle birlikte yaklaşık on bin yıl öncesine giden burada Şanlıurfa’mızın, Haliliye’mizin, örencik mahallesinde ki Şanlıurfa’ya 14 kim uzaklıkta ki bu tarihi yapı, tarihi tapınakla, birlikte birde Sayın Cumhurbaşkanımız 2019 yılını Göbeklitepe yılı ilan etmesinden sonrası bir milyona yakın yerli, yabancı, turist Şanlıurfa’mızda misafir etik ağırladık. Tabi sonrasında araya pandemi girdi ama şuan 2021 yılıyla ilgili pandemi yasakların hafiflediği bir dönemde,  inşallah sadece 2021 yılına özel 1 milyona yakın, turistin beklediği Şanlıurfa da Haliliye’nin Göbeklitepe’nin misafirlerini buraya tekrardan bekliyoruz. Buradan bunun çağrısını yapmak istiyorum gerçekten görülmesi değer bir yer.


“KADİM BİR ŞEHİR, KADİM BİR KENT VE GÖBEKLİTEPE’DE BUNUN BİR TESCİLİDİR”
Turizm sezonuna girerken Urfa’nın da Baharı Nisan, Mayıs, Haziranda, olmak özere Urfa gerçekten görülmesi gereken bir yer. Kadim bir şehir, kadim bir kent ve Göbeklitepe’de bunun bir tescilidir. Buradan çağrımız Urfa’nın misafir Perverliğini, Urfa’nın kadirşinaslığını ve Urfa’nın ören yerlerini görmeye, Göbeklitepe’yi görmeye buradan tüm vatandaşlarımızı davet ediyorum. “dedi.

Başkan Canpolat sözlerine son olarak şu ifadelerde bulunarak sonlandırdı. “Bizlerde Göbeklitepe’nin daha daha duyurulabilmesi ve vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılaması için, gerek dezenfeksiyon olsun, gerek yerli ve yabancı misafir etmek adına olsun, atıl durumda olan Haliliye Belediyemizin bir binası var ve bu binayı Göbeklitepe oteline çeviriyoruz.  Yine temalı parklar demiştik Minya Göbeklitepe’nin yer aldığı temalı Göbeklitepe parkının da, vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Bu şekilde inşallah, bu mirası yaşatmaya vatandaşlarımızla birlikte, el ele gayret ettiğimizi, ifade etmek istiyorum.
Göbeklitepe’ye dünyanın çeşitli yerlerinden gelen turistler görmüş oldukları izlenimlerini şu şekilde ifade ettiler.
“ Ben arkadaşlarımla birlikte İstanbul’dan geldim, Göbeklitepe’yi görmek için. Ülkemiz çok güzel kültürel miraslar sahip, ancak bunun tanıtımını çok iyi yapılmadığını düşünüyorum.  Belki birçok insana monalisa nedir diye sorsanız bilirler ama Göbeklitepe’nin hangi ilde olduğunu geçtim, ne olduğunu tasvir edemeyiz. Bu konuda daha iyi çalışmalar yapabiliriz diye düşünüyorum. Çünkü Avrupa insanları biraz daha bu konuya ilgili, bu konuda bizim gelişmemiz ve döviz getirici bir etmen olduğu için konunun üstüne gidilmesi gerektiğini düşünüyorum. Burada ki gördüklerimiz etkileyici bunları aslında tüm ülkemize, vatandaşlarımıza, gösterebilirsek ve herkes bunun bilincine varırsa belki kültürümüze ve tarihimize daha çok saygı duyarız.”

“Ben Almanya Berlin’de yaşıyorum Güneydoğu turuna arkadaşlarımla beraber geldim. Burada tarihi Gelmeden önce internetten bakmıştık, araştırmıştık ama buraya gelmek daha farklı insan kendini burada o yılara geçmiş gibi hissediyor. Topraklarımız kültür kokuyor, ilk medeniyetlerin kurulduğu topraklar 10 bin sene belki daha da eski ye dayanan yapıtlar burada var, burada insanlar yaşamışlar gayet güzel ve burada olmaktan memnunuz.”

“Şanlıurfa’ya İzmir den geliyorum Güneydoğu Anadolu turuna çıktık. Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa üçünde dolaşmak için geldik. Göbeklitepe’yi NTV kanalında yayımlanan bir programda tanıdım, ilk öncelikle. Tarihi dokusu olsun ilk insanların yaşamışlığı olsun vs gibi tanıtımları olduğu için merak etik arkadaşlarımızla buraya geldik. Girişte tanıtımlar oldu tanıtımda olan yaban hayvan çizimleri ve sütünler de mevcut onları gördük onları izlemedik. Bu güzide mekânı bizlere tanımamızı sağlayan Kültür ve turizmi bakanımıza teşekkür ederim.”

“Gezdiğimizde gördüğümüzde gerçekten hayretler içinde kaldık. Şöyle ki on bin yıl önce yapılan nasıl böyle yapılır, o zaman ki teknolojiyi bilmiyoruz tabi şuanda teknoloji daha geniş ama şunda baktığımız da ilginç görüyoruz çok beğendik gerçekten. Aşağıda da gerek animasyonlar olsun, gerek tanıtım yazıları olsun, bunlar çok açıklayıcı olmuş bunları da beğendik. Çalışmaların bu şekilde devam etmesini canı gönülden isteriz. Ülkemizde böyle güzellikler var diğer ülkeler de bunu 10’da biri yok ama onlar daha çok reklam yapıyor bizim buraları daha çok tanıtmamız için çalışmaların tekrar bu şekilde devam etmesini arzu ederiz.”

Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim